Yunus Balığı

Yunus balığı sürüler halinde yaşayan, burunları gagalı olan ve sırtlarında tek yüzgeç bulunan bir memelidir.

Google Haberlere Abone ol
Yunus Balığı

Yunus balığı sürüler halinde yaşayan, burunları gagalı olan ve sırtlarında tek yüzgeç bulunan bir memelidir. Delphinidae familyasına ait olan, yüzerken havaya sıçrama özelliği bulunan balıkların, 25-35 yıl arası ömürleri vardır. Avcıların bilinçsizce avlamasından dolayı nesilleri tükenme tehlikesi altındadır. Gübre ve yem sanayiinde kullanılmak üzere yağı ve eti için avlanılır.

Yunus balığının yaşam alanları ve özellikleri nedir?

Tüm dünyada bulunan denizlerde yaşadıkları gibi, bazı nehirlerde yaşayan türleri de bulunmaktadır.Dünyada bilinen 60 tane yunus balığı türü bulunmaktadır. Boyları 2 metre, ağırlıkları ise 250 kg olan balıkların en çok bilinen türleri umumi yunus ve şişe burunlu yunustur. Sırtları yeşilimsi, karnı beyaz olan balıkların kuyruğu balina takımı gibi yataydır. Konik olan dişleri oldukça keskindir. Başının yan tarafındaki göğüs yüzgeçleri tarak gibidir. Vücudu torpili andıran bir şekildedir. Memeli olduğu için akciğer solunumu yapmaktadır. Burnunun üzerinde bir hava deliği bulunmaktadır. Gözlerinin ön tarafında ufak bir delik şeklinde kulakları vardır. En zeki hayvan olarak bilinen yunuslar, oldukça sosyaldir. İnsanlarla iyi iletişim kurarlar. Akrobatik gösterilerde kullanılan şişe burunlu yunuslar, insanlar tarafından ilgiyle izlenmektedir. Etçil bir hayvan olduğu için, balık, mürekkep balığı, ringa ve sardalya oldukça fazla sevdiği yiyeceklerdendir. Günde yaklaşık olarak 40 kg balık tüketebilir. Yunuslar yaydıkları sinyaller sayesinde deniz altında bulunan balıkları kolaylıkla avlarlar. Doğal bir radar sistemine sahip olan canlılar, gözleri kapalı olsa bile avlarını rahatlıkla bulurlar. Balıkların zekaları bilim adamlarını hayrete düşüren bir konudur. Araştırmalara konu olan bu detay, balıkların deniz altındaki batıkları araştırmak için kullanılmasına sebep olmuştur.

Yunus balığının çiftleşme ve üremesi nasıldır?

Üreme döneminde aktif olan balıklar, gün içerisinde birkaç kez çiftleşirler. Her çiftleşmenin 12 saniye kadar sürdüğü bilinmektedir. 10 ay ile bir yıl süren dişilerin hamileliği, suyun içerisindeki doğumla neticelenir. Doğum sırasında havasız kalmaması için, yavrunun ilk önce kuyruğu çıkar. Doğum sırasında dişiye başka bir dişi veya dişiler eşlik eder. Asla yalnız doğum yapmazlar. Yavru doğar doğmaz su yüzeyine çıkarılır. Doğum sonrası dudağı olmayan yavru, annesini karnındaki yarıkta bulunan iki süt kaynağını emer. % 50'si yağ olan sütü ağız darbeleri ile emer. Sürü halinde yaşayan balıklar, yavruları ve dişileri aralarına alırlar. 5 yıl annesinden ayrılmayan yavruya, tüm eğitimleri bütün dişiler bir arada verir. 6 ay süre ile süt emen yavru, bundan sonra katı besinlere geçer.

Yunus balığının ilginç özellikleri nelerdir?

  • Yunus balıkları, kafalarının ön kısmında bulunan kavun adı verilen bölgeden insan tarafından algılanmayacak ses dalgaları yayarlar. Başlarını dilediği yöne çevirerek sesleri bu yöne doğru yönlendirebilirler. Bir engelle karşılaşan ses dalgaları iç kulağa geri döner. İç kulak sesi beyne göndererek analiz yapılmasını sağlar.
  • Yunuslar kendi isimlerini aralarında çaldıkları ıslıkla söyleyebiliyorlar. Her balık doğumdan bir kaç ay sonra bir imza ıslığı geliştiriyor. İsimlerini bu şekilde ıslıkla birbirlerine yayıyorlar. Araştırmalar insan dışında kimliklerini karşıya iletebilen tek varlığın, yunuslar olduğunu ortaya koymuştur.
  • Yunuslar suyun üzerine çıkıp nefes aldıklarında, ciğerlerinin % 80-90 oranını hava ile doldururlar. İnsanlarda bu oran %15'tir.Solumayı refleks olarak değil, iradeli bir davranış olarak yaparlar. Suyun altında beyinlerinin sağ ve sol yarımkürelerini nöbetleşe kullanırlar. Bu şekilde nefessiz kalmaktan korunurlar. Suyun altında 5 dakika süre ile kalabilirler. Suyun altında asla derin uykuya yatmazlar.
  • Suyun üzerinde yaptıkları hız saatte 10 km, suyun altında ise 37 km hız yaparlar. Bazı durumlarda 50 km hıza ulaşabilirler.

Yorumlar