YÖKDİL başvuruları ne zaman? YÖKDİL ne zaman yapılacak?

Alana özgü tek yabancı dil sınavı niteliğinde olacak olan YÖKDİL sınavı için hazırlıkları sürmeye devam ediyor. YÖKDİL Sınavı, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı koordinasyonunda ÖSYM tarafından düzenlenmektedir.

Google Haberlere Abone ol
YÖKDİL Sınavı başvuruları başladı

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Yükseköğretim Kurumları Dil Sınavı kısa adıyla (YÖKDİL), Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı koordinasyonunda Ankara Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi tarafından yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) ile eşdeğer bir sınavdır. Yükseköğretim Kurumu tarafından 26.01.2016 tarihinde yapılan açıklaması ile ilk kez 5 mart 2017 tarihinde İngilizce dilinde yapılan ve daha sonra Almanca, Fransızca ve Arapça dillerinde uygulanması planlanan bir yabancı dil seviye belirleme sınavıdır. "Alana özgü" ilk akademik dil sınavı YÖKDİL Sınavı, mevcut Yabancı Dil Sınavı'nın (YDS) yanında adayın fen ve mühendislik, sosyal ve beşeri bilimler, sağlık alanlarında dil yeterliliğini belirlemeye yönelik akademik yabancı dil sınavı niteliği taşıyor.

YÖK'ün koordinasyonunda düzenlenen sınavın soruları Ankara Üniversitesi tarafından hazırlanıp, sınav organizasyonu ise Anadolu Üniversitesi tarafından gerçekleştiriliyordu. Ancak daha sonra ÖSYM tarafından uygulanmaya başladı.

YÖKDİL BAHAR SINAVI NE ZAMAN?

YÖKDİL sınavına 2020 yılında 2 defa uygulanacak olup ÖSYM koordinatörlüğünde yapılacak. İlk YÖKDİL için başvurular 8 Ocak ile 16 Ocak tarihleri arasında alınacak olup sınava başvurmaya geç kalan adaylar 28 Ocak tarihinde açılacak olan geç başvuru tarihinden faydalanabilecek. Öte yandan YÖKDİL sınavı 1 Mart tarihinde uygulanacak olup sınav sonucu 26 Mart tarihinde açıklanacaktır.

YÖKDİL SONBAHAR NE ZAMAN?

ÖSYM tarafından bu yıl uygulanacak olan YÖKDİL sınavının Sonbahar dönemki başvuruları 17 Temmuz ile 27 Temmuz tarihleri arasında alınacak. Başvuru tarihini kaçıran adaylar 11 Ağustos tarihinde başvurusunu yapabilecek. Öte yandan sınav ise 13 Eylül tarihinde yapılacak olup. Sınav sonuçları ise 8 Ekim tarihinde açıklanacak.

YÖKDİL GİRİŞ BELGELERİ NE ZAMAN YAYINLANACAK?

YÖK tarafından düzenlenen sınavın giriş belgeleri henüz yayınlanmamışken öğrenciler giriş belgelerinin ne zaman yayınlacağını araştırmaktadır. 

1 Mart 2020 Pazar günü yapılacak olan sınav için öğrenciler henüz giriş belgelerini almamışken giriş belgelerinin yayınlanmasını bekliyor. YÖKDİL sınavı için giriş belgelerinin ne zaman yayınlacağı bilinmezken 10 Mart Pazar günü yapılacağı için 4 Mart ile en geç 9 Mart tarihleri arasında yayınlanması gerekiyor.

YÖKDİL İÇİN GEREKLİ BELGELER

Belirli üniversitelerde yapılacak olan YDS'ye alternatif sınav YÖKDİL için giriş belgelerini sizin araştırdık. İşte sınava girerken yanınızda mutlaka olması gereken belgeler. Sınava girecek olan adaylar, daha önce internet üzerinden yayınlanacak olan sınav giriş belgesi ile birlikte yanlarına Fotoğraflı ve Onaylı Kimlik Belgesi” (fotoğraflı, soğuk damgalı ve T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanı/Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı/Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kimlik kartı, süresi geçerli pasaport, Türk vatandaşlığından izinle ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait mavi kart) almak zorundadır.

YÖKDİL Sınavı Hangi Alanlarda Geçerli?

YÖKDİL sınavı yüksek lisans ve doktora eğitimi, doçentlik başvurularında; TUS ve DUS sonuçları ile yapılan yerleştirme işlemlerinde, öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına atamalarda (araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, uzman, okutman, çevirici, eğitim-öğretim planlamacısı) alanlarında geçerli olacak.

Kaç puan almak gerekiyor?

Doktora başvuru sürecinde en az 55, doçentlik başvuru sürecinde en az 65 puan almak şartı aranacak.

Yorumlar