YÖK eğitimde yeni gelişmeleri tartışacak

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Yekta Saraç, güçlü ve kaliteli kitlesel eğitim yapan üniversitelere ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
YÖK eğitimde yeni gelişmeleri tartışacak

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, güçlü ve kaliteli kitlesel eğitim yapan üniversitelere ihtiyaç bulunduğuna işaret ederek, "Ancak bir ülke için uluslararası arenada görünebilir olmanın ve sürdürülebilir kalkınmanın ana ekseni insan gücü ve araştırmadan geçiyor." dedi.

YÖK'ten yapılan açıklamaya göre, "21. Yüzyılda Yükseköğretimde Yeni Görüşler Yeni Hedefler-Ankara" toplantılarının ilki YÖK'te düzenlendi.

Toplantının açılışında konuşan Saraç, "21. Yüzyılda Yükseköğretimde Yeni Görüşler-Yeni Hedefler" konsepti ile başlatılan toplantıların ilkini gerçekleştirdiklerini ve bu toplantıları tartışmaya açık, yüz yüze olabilmesi amacıyla dar bir grupla yürütmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Daha yaşanabilir bir dünya için karşılıklı anlayış ve hoşgörüye, birlik ve beraberliğe ve dostluğa gerçekten ihtiyaç duyulduğu, meşakkatli zamanlardan geçildiğini vurgulayan Başkan Saraç, bu dönemlerde her zamankinden fazla çalışmaya ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

İnsan odaklı kalkınma anlayışına önem verdiklerine dikkati çeken Saraç, yenilikçi üretim ve istikrarlı büyümeye katkı sağlayabilmek amacıyla nitelikli insan gücünü ve geleceğin güçlü nesillerini yetiştirmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Bu amaçla yeni ufuklar açacak 100 alanda 2 bin araştırmacı yetiştireceklerini hatırlatan Saraç, bu araştırmacıların akademide, araştırma merkezlerinde ve Ar-Ge kuruluşlarında çalışacaklarını anlattı.

Bugün için sayıları 182'yi bulan yükseköğretim kurumlarında 7,5 milyon öğrencinin eğitim aldığını ve bu rakamla Avrupa yükseköğretim alanında sayısal olarak ikinci büyük ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan Saraç, şöyle devam etti:

"Güçlü ve kaliteli kitlesel eğitim yapan üniversitelerimize ihtiyacımız var ancak bir ülke için uluslararası arenada görünebilir olmanın ve sürdürülebilir kalkınmanın ana ekseni, insan gücü ve araştırmadan geçiyor. Kalite kavramını hem eğitimde hem araştırmada önümüze koymak zorundayız. Bu nedenledir ki kalite, Yükseköğretim Kurulunun son iki yıldır yaptığı çalışmalarda ana eksende yürüyor."

Araştırma güvenliği ve etik kavramların da önemli unsurlar arasında olduğunu ifade eden Saraç, yetiştirdikleri genç nesilleri bu kavramlarla da donatmaları gerektiğini belirtti.

Yeni gelişmeler tartışılacak

Üç aylık periyotlar halinde gerçekleştirilmesi planlanan toplantılarda, mühendislik, fen bilimleri, sosyal bilimler, tıp ve sağlık alanlarındaki yeni gelişmeler tartışmaya açılacak.

Toplantılardaki konuların özellikle genç akademisyenler ile interaktif bir şekilde ele alınması hedefleniyor.

Bu kapsamda, toplantıların ilkinde Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Ergen'in "Girişimci Üniversite ve Teknoloji Dalgaları" başlıklı sunum yaptı.

YÖK Yürütme Kurulu üyelerinin de katılımıyla gerçekleşen toplantıya, İstanbul Teknik, ODTÜ, Bilecik Şeyh Edebali, Ankara Yıldırım Beyazıt, Gebze Teknoloji, Bilkent, Sakarya, Ahi Evran, Ömer Halis Demir ve Hitit Üniversitelerinden özellikle mühendislik ve fen Bilimleri kökenli yaklaşık 50 akademisyen katıldı.

Yorumlar