YÖK Başkanı: 'Eğitim aksamayacak'

YÖK Başkanı : "Bu terörist yapıdan ülkeyi kurtarmak hepimizin görevi"dedi.

Google Haberlere Abone ol
YÖK Başkanı: 'Eğitim aksamayacak'
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Türk yükseköğretimine güvenerek ülkemize gelen 100 bin civarındaki uluslararası öğrencimiz, en az kendi öğrencilerimiz kadar değerlidir. Onların eğitiminin hiçbir şekilde aksamaması için elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz." dedi.

Saraç, YÖK Konferans Salonu'nda ikincisi düzenlenen "Uluslararası Çalışmalar Bilgilendirme Toplantısı"nda büyükelçiler ve eğitim ataşeleriyle bir araya geldi.

Yekta Saraç, yaptığı konuşmada, ülkenin içinden geçtiği kritik dönemde uluslararası öğrenciler adına alınan kararların, toplantının ana gündemi olduğunu belirtti.

Türkiye'nin kanlı bir darbe girişimini bir ay önce bastırdığını hatırlatan Saraç, bu kalkışmanın sosyolojik ve psikolojik tahribatının yaygın ve derin olduğunu, bu durumun ülkenin bütün kurumlarınca hızla giderilmeye çalışıldığını söyledi.

YÖK olarak aldıkları her kararda, üniversitelerin özerkliği ve hukukun üstünlüğünün korunması kavramlarının, çalışmalarının ana başlığını oluşturduğuna dikkati çeken Saraç, şöyle devam etti:
"Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Türk yükseköğretimine güvenerek ülkemize gelmiş olan 100 bin civarındaki uluslararası öğrencimiz, en az kendi öğrencilerimiz kadar değerlidir. Onların eğitiminin hiçbir şekilde aksamaması için elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Üniversiteler olarak bu fırtınalı dönemin, yıllardır katettiğimiz yolları tahrip etmesine izin vermeyeceğiz. Bugün de yarın da sosyal güvenlikli politikalar doğrultusunda ve hiçbir zaman vazgeçmeyeceğimiz çoğulcu demokrasi anlayışıyla, kalifiye bilgiyi öğrencilerimize en üst düzeyde sunmaya devam edeceğiz."

Ülkenin 15 Temmuz gecesi çok önemli bir dönemeçten geçtiğini dile getiren Saraç, atlatılan bu badirenin Türkiye Cumhuriyeti'nin karşılaştığı bir beka sorunu olduğuna işaret etti.

"Bu terörist yapıdan ülkeyi kurtarmak hepimizin görevi"

Gizli ve sinsi biçimde devlet ve toplumda örgütlenen bu yapının, silahlı kuvvetler, emniyet ile yargıda olduğu gibi üniversitelere de yerleştiğini ve Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı durmaya cesaret edebildiğini belirten Saraç, "Bu terörist yapıdan ülkeyi kurtarmak hepimizin görevidir. Eylemlerini sonuna kadar soruşturacağız ve üniversitelerimizde yaşamalarına izin vermeyeceğiz. Bu, devlet olmanın asli görevlerinden biridir." dedi.

Bu süreçte oluşan milli birlik ve beraberlik ortamının, yeniden ivme kazanan vatanseverlik duygularının, herkesi geleceğe daha da umutla bakmaya sevk ettiğini vurgulayan Saraç, şunları kaydetti:
"Ülkemize bu konuda Avrupa'dan, Amerika'dan yapılan haksız eleştirileri, sağduyulu düşünce, bilim zihniyeti ve bu ülkenin özgürlükçü demokrasiden, hukuk devleti ilkesiyle yönetilmekten vazgeçmeyeceğini vurgulayarak cevaplamaya çalışıyoruz. Bu illegal silahlı yapılanmanın yükseköğretim kurumlarına sızdığını, ülke genelindeki okul ve üniversitelerle güçlü bağlar kurduğunu söylüyoruz. Bu konudaki bildirimlerimiz, yazılı olarak birer mektupla Avrupa Üniversiteler Birliği, Avrupa Birliği, Bologna Süreci Grubu gibi ilişkide olduğumuz onlarca yurt dışı kuruma iletilmiştir. Üniversiteler olarak huzur ve güven ortamının yeniden tesisine, okutmaya, eğitmeye, öğretmeye, araştırmaya ve üretmeye devam edeceğiz. Şunu özellikle ifade etmek isterim ki yaşadığımız bu büyük olaylar, ülkemizin hiçbir kurumunda rutin çalışma düzenini aksatmamıştır."

Bu bağlamda Türkiye'nin yükseköğretiminde hiçbir aksamaya maruz kalmadan toplantılara, seminerlere devam edildiğini bildiren Saraç, darbe girişiminin olduğu haftada bile üniversitelerde ve yükseköğretim kurumunda olağan toplantılar gerçekleştirildiğine dikkati çekti.

Bu fırtınalı sürecin, üniversitelerin kurumsal yapısını zedelemesine izin vermeyeceklerini dile getiren Saraç, başta rektörler olmak üzere hocasından öğrencisine kadar liyakat, sevgi ve saygıya dayalı birliktelikle bunun başarılacağına inandığını söyledi.

Saraç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarını ileterek, "Bugün geldiğimiz nokta onun dirayeti, duruşu ve halkın zaferidir." diye konuştu.

YÖK Başkanvekili Hasan Mandal ise Türk yükseköğretim sistemindeki son gelişmelere ilişkin sunum yaptı.

Konuşmaların ardından YÖK Başkanı Saraç, büyükelçiler ve eğitim ataşelerinin yükseköğretime ilişkin sorularını yanıtladı.

Yorumlar