Yılan Kartalı

Yılan kartalı, Atmacagiller ailesinden olan gündüzcül bir kartal türüdür. Kartalların dört grubu içerisinde yer alan, sürüngen ve yılanlarla beslenen yırtıcı bir kuş olarak bilinir.

Google Haberlere Abone ol
Yılan Kartalı

Yılan kartalı, Atmacagiller ailesinden olan gündüzcül bir kartal türüdür. Kartalların dört grubu içerisinde yer alan, sürüngen ve yılanlarla beslenen yırtıcı bir kuş olarak bilinir. Adını bu tarz beslenmeden alsa da, zaman zaman memelileri, kuşları ve leşleri de  avlarlar. Görme yetenekleri çok gelişmiş olan, oldukça iri baykuş türleri arasında yer alır.

Yılan kartalının özellikleri nelerdir?

Ortalama ağırlıkları 1,7-1,9 kg arasında olan, 63-68 cm boylarında ve 185-195 cm kanat açıklığına sahip bir kuştur. Üst tarafları grimsi kahverengi, alt bölümleri beyaz ağırlıkta renklere sahiptir. Kuyruğunda simetrik aralıklarla 3-4 şerit bulunan, yuvarlak baş, parlak sarı renkteki gözleri ve çizgili kanat altı banatlarıyla tanınan kuşlardır. Dikkat çeken koyu lekeleri bulunmamaktadır. Havada süzülürken kanatlarını düz ve aşağıda, havaya yükselirken yukarıya doğru kalkık vaziyette tutar. Havada oldukça fazla zaman geçiren kuşlar, çok iyi uçarlar. Avlarını bu şekilde havada iken, aşağıya dalış yaparak yakalarlar. Kısa, güçlü ve pullu bacakları, sık tüyleri avlanmasını kolaylaştırır. Ortalama ömürleri 70-100 sene kadardır. Tek eşli yaşamı seçen kuşlar, her yıl aynı yuvayı kullanmayı tercih ederler. Dişiler genellikle bir yumurta yaparlar. Yaklaşık kuluçka süresi 47 gün kadardır.

Yılan kartalı yaşam alanları ve şekilleri nelerdir?

Bu kuşlar daha çok açık alanlarda, ekili arazilerde, taşlık ve kıraç alanlarda, kurak yerlerde yaşamayı seçer. Yuvalarını yapmak için ağaçları tercih ederler. Eski dünya kuşlarından olan yılan kartalı, Akdeniz ve Rusya'yı içine alan Orta Asya'da, Hindistan, Pakistan ve Endonezya adalarında yaşamlarını sürdürürler. Kuzeyde yaşayanlar kışın sub-Afrika ve Kuzey Ekvatora göç eder. Orta Asya kuşları ve Uzak Doğuda yaşayanlar göç etmeyi tercih etmezler.

Yorumlar