YGS adaylarına "15 dakika" uyarısı

ÖSYM tarafından yarın yapılacak YGS'ye bu yıl önemli bir değişiklikle giriliyor. Sınava girişler bu yıl, 15 dakika önceden sonlandırılacak. Sınavdan 15 dakika önce girişler kapatılacağı için, geç kalanlar içeri alınmayacak.

Google Haberlere Abone ol
YGS adaylarına "15 dakika" uyarısı

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Türkiye genelinde yarın yapılacak YGS öncesinde öğrencilere önemli uyarılar geldi. Uyarılardan en önemlisi öğrencilerin sınav saatin ilişkin oldu. ÖSYM tarafından açıklanan sınav kurallarına göre, bu yıl sınava giriş saatleri 15 dakika önceden sona eriyor. Sınava 15 dakika kala okul önüne gelenler sınava alınmayacak. Bu nedenle adayların mutlaka sınavdan 15 dakika önce sınıflardaki yerini almış olması gerekiyor. 

Üniversiteye girişte birinci aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), yarın yapılacak. Sınava, 2 milyon 265 bin 902 aday başvurdu. Tek oturumda yapılacak sınav, saat 10.00'da başlayacak ve adaylara 160 soru için 160 dakika süre verilecek. 2 milyon 265 bin 902 adayın başvurduğu sınav, 7 bin 646 binada, 350 bin sınav görevlisi ile gerçekleştirilecek. YGS'ye katılacak adaylar, giriş belgelerini, T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleriyle ÖSYM'nin internet sayfasından edinebilecek. Giriş belgesinin üzerinde adayın, sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile fotoğrafı yer alıyor. Adaylara ayrıca sınava giriş belgesi gönderilmeyecek.

En geç saat 09.00'da bina önünde hazır bulunmalı

Kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için adayların sınava girecekleri binanın kapısında en geç saat 09.00'da hazır bulunmaları gerekiyor. Adaylar, sınav salonuna 2017-YGS Sınava Giriş Belgesi ile nüfus cüzdanı, T.C. kimlik kartları veya pasaportları kontrol edilerek alınacak ve sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturacak.

Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacak. Sınavın yapıldığı her bir salonda en az bir duvar saati bulunacak. Adayların sınavda kullanacakları kalem, silgi, kalemtıraş ile şeker ve peçete, ÖSYM tarafından verilecek. Adaylar, sınava şeffaf pet şişe içinde su getirebilecek. Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri testlerinin yer alacağı sınavda öğrencilere, Türkçeden 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8, din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13 ve biyolojiden 13 soru sorulacak. Adaylar, sınav başladıktan sonra ilk 120 dakika ve son 15 dakika içinde sınav salonunu terk edemeyecek, kısa süre için bile olsa salondan çıkamayacak. Sınav salonundan her ne sebeple olursa olsun çıkan aday, bir daha sınav salonuna alınmayacak ve sınavın ilk 120 dakikası dolana kadar, sınav binasında bekletilecek.

LYS başvuruları 4-17 Nisan'da

YGS'de uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak. Adayların Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri testlerinden her biri için birer standart puanı hesaplanacak. YGS'de en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adayların, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS'lere girme hakları bulunmayacak. YGS puanı 150'nin altında olan adaylar için ilgili yerleştirme puanı (Y-YGS) hesaplanmayacak. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) girme hakkı elde edecek. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, isterlerse LYS'ye başvurabilecek. LYS'ye başvurular, 4-17 Nisan'da alınacak.

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz'dan YGS mesajı

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) girecek öğrencilere başarılar dileyerek, "Sizlerden bu sınavı hedeflerinize ulaşabileceğiniz bir fırsat olarak görmenizi ve emeklerinizin karşılığını alarak üniversiteli olma yolunda atacağınız bir adım olarak değerlendirmenizi istiyorum." ifadesini kullandı.

Yılmaz, yayımladığı mesajda, pazar günü yapılacak YGS'ye girecek öğrencilere başarılar diledi ve sınavın öğrenciler için idealleri yolunda güzel bir başlangıç olmasını temenni etti. Yılmaz, "Sizlerden bu sınavı hedeflerinize ulaşabileceğiniz bir fırsat olarak görmenizi ve emeklerinizin karşılığını alarak üniversiteli olma yolunda atacağınız bir adım olarak değerlendirmenizi istiyorum." ifadesine yer verdi.

Öğrencilerin sınavda başarılı olmak için ellerinden gelen gayreti gösterdiğine inandığını belirten Yılmaz, şu değerlendirmede bulundu: "Kendinize bu hususta da güvenin ve başaracağınıza inanın. Siz gençlerimiz bizler için çok kıymetlisiniz. Her zaman yanınızda olan tüm sevenlerinizin bu süreçte de yanınızda olacağını asla unutmayın. Sınavınız nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın hiçbir sınav sizin değerinizi belirlemeyecektir. Sınava büyük bir azim ve özveriyle hazırlanan tüm öğrencilerimizin ve her zaman destekleriyle evlatlarının yanında olan velilerimizin sınav heyecanını paylaşıyor, Yükseköğretime Geçiş Sınavına girecek tüm öğrencilerimize başarılar diliyorum."

İstanbul ve Batman'da öğrencilere ücretsiz ulaşım

YGS'ye girecek öğrenciler yarın İstanbul ve Batman'da toplu taşıma araçlarına ücretsiz binecek. Öğrencilerin ücretsiz ulaşım için sınava giriş belgelerini ibraz etmeleri yetiyor. İçişleri Bakanlığınca Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında görevlendirme yapılan Batman Belediyesi, yarın Yükseköğretime Giriş Sınavı'na (YGS) girecek öğrencilere, sınav giriş belgelerini ibraz etmeleri durumunda bugünden itibaren ücretsiz ulaşım hizmeti sunacak. KHK kapsamında ve Batman Belediye Başkan vekili olarak görevlendirilen Vali Yardımcısı Ertuğ Şevket Aksoy'un talimatı doğrultusunda, öğrencileri ücretsiz taşıma kararı bugünden itibaren geçerli olacak. YGS'ye girecek öğrencilere başarılar dileyen Aksoy, öğrencilerin sınava girecekleri okulları bir gün öncesinden görmek isteyebileceklerini düşünerek, uygulamayı bugünden itibaren başlattıklarını belirtti. Öğrencilerin bu ülkenin geleceği olduğunu vurgulayan Aksoy, "Gençlerimiz bu ülkenin geleceğidir. Bunlara her türlü imkanı, kolaylığı sunmak bizlerinin görevidir." dedi.

Depremzede öğrenciler de sınava hazır

 Adıyaman'ın Samsat ilçesinde meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki depreme rağmen ders çalışmayı bırakmayan öğrenciler, Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) yüksek puan almayı hedefliyor. Samsat ilçesinde yaşanan depremin ardından öğrenciler ve öğretmenler, okul malzemeleriyle AFAD tarafından okullara yakın güvenli bölgeye kurulan çadırlara geçerek, eğitim ve öğretimlerine devam ediyor. Samsat ilçesine bağlı Bağarası köyünde yaşayan ve kuzen olan Gamze ve Dilan Bilgin de taşımalı eğitimle ilçe merkezindeki çadırlarda pazar günü yapılacak YGS'ye hazırlanıyor.

"YGS sırasında deprem anını aklıma getirmemeye çalışacağım"

İmam Hatip Lisesi 4'üncü sınıf öğrencisi Gamze Bilgin, ilçede bir hafta önce yaşanan deprem anını anlattı. Depreme sınıfta arkadaşlarıyla ders çalışırken yakalandıklarını anlatan Bilgin, "Sınıfta soru çözerken birden sesler gelince korktuk. Deprem olduğunu bilmiyorduk. Aşağı indiğimizde deprem olduğunu fark ettik. Küçük kardeşlerimizi teselli etmeye çalıştık. Onlara yardımcı olmaya çalıştım. Sonra ailem geldi ve evimize gittik. Köydekiler hep dışarıdaydı. Deprem tabiki etkiledi ama ben bugüne kadar çalıştım emeğimin boşa gitmesini istemem. Sınav anında elimden geleni yapacağım. YGS sırasında deprem anını aklıma getirmemeye çalışacağım." dedi.

Bilgin, hedefinin Konya Selçuk Üniversitesi Çocuk Gelişi Bölümü'nü kazanmak olduğunu vurgulayarak, öğretmenlerinin ve ailesinin kendisine her zaman destek verdiğini belirtti. İmam hatip lisesi 4'üncü sınıf öğrencisi Dilan Bilgin de geçen hafta yaşanan depremden çok etkilendiğini ve korktuğunu ifade etti. Depremin psikolojisini olumsuz etkilediğine değinen "Ne olursa olsun YGS'de başarı göstereceğim. Hedefime ulaşacağım. İlahiyat fakültesini hedefliyorum. Öğretmenlerim ve ailemin desteğiyle sınavı kazanacağıma inanıyorum." diye konuştu. Samsat İmam Hatip Lisesi'nde rehber öğretmen olarak görev yapan Mustafa Tepe de depremin öğrencileri olumsuz etkilediğini, moral ve motivasyonlarını düşürdüğünü kaydetti. Diğer öğretmenler ve okul idarecileriyle, öğrencilerin moral ve motivasyonlarını artırmak için ellerinden geleni yaptıklarını anlatan Tepe, "Adıyaman rehberlik merkezinden gelen öğretmenlerimiz buradaki öğrencileri psikolojik eğitimden geçirdiler. Yeniden hayata kazandırmak ve moral motivasyonlarını artırmak için gerekli çalışmalar yapıldı. Gamze ve Dilan'ın sınavda başarılı olacaklarına inanıyorum. Şimdiden kendilerine başarılar diliyorum." diye konuştu.

Yorumlar