Türkmenistan

Türkmenistan Cumhuriyeti Orta Asya’da bulunan bir Türk Devleti. Kuzeyinde Kazakistan, doğusunda Özbekistan, güneyinde İran ve Afganistan, batısında Hazar Gölü yer alır.

Google Haberlere Abone ol
Türkmenistan

Türkmenistan Cumhuriyeti Orta Asya’da bulunan bir Türk Devleti. Kuzeyinde Kazakistan, doğusunda Özbekistan, güneyinde İran ve Afganistan, batısında Hazar Gölü yer alır. Türkmenistan 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılışından sonra bağımsızlığını kazanan  7 Türk Devletinden birisi ve TÜRKSOY üyesi,Orta Asya Türk cumhuriyetidir. Resmî para birimi Manat'tır. Başkenti Aşkabat’tır. Yönetim şekli Cumhuriyettir.

6 YY da Göktürkler’in idaresinde bulunan Türkmenler 682 yılında tekrar kurulan Göktürk Kağanlığının himayesine girmeyerek kendi kağanlıklarını kurmak istediler fakat savaşta yenilince tekrar Göktürk Kağanlığı himayesine girdiler 10. Asırın sonlarında İslamiyeti kabul ettiler. Daha sonraki yıllarda  Kıpçaklar tarafından dağıtıldılar. 13 YYda Cengiz han tarafından işgal edilerek tekrar Türk Topraklarına katıldı. İranlılar ve Ruslarla yüzyıllar boyu savaş halinde oldular. Fakat 1917 yılında Bolşevikler tarafından başlatılan saldırı neticesinde 1920 yılında  işgal edilmiştir. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği tarafından yıllarca işgal altında tutulan Türkmenistan  SSCB’den ayrılana kadar “Türkistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti” adıyla anılmış ve yıllarca SSCB tarafında sömürülmüştür. 

1989 yılında bağımsızlığını ilan etmiş ve 1990 yılında ilk cumhurbaşkanını seçmiştir. Resmi dil olarak Türkmence’yi kullanmaktadırlar. Diğer Türki Devletlerin kullandığı Türkçenin bir versiyonudur. Nüfusu  7 milyon civarında olup büyük çoğunluğunu Türkmenler oluşturmakta kısmi olarak Özbekler ve Ruslar yaşamaktadır.

Yer altı madenleri yönünden oldukça zengin bir ülkedir. Nebit ve Kumdağ dağlarının eteklerinde petrol ve gaz yatakları bulunmaktadır.ayrıca Kükürt,madeni tuz ve kurşun bol miktarda bulunan madenler arasındadır.

ürklerin anavatanı olması münasebetiyle Türk tarihinde önemli bir yer tutan Türkmenistan bu yüzden çok sayıda tarihi esere sahiptir. Bunlardan bazıları; Sultan Sancar Han Türbesi, Kutluğ Timur Türbesi,Türkmen başı Ruhy Mescidi vs.

Başlıca sporları; Ata sporumuz Cirit,okçuluk ve güreştir. Türkmenistan bu alanda özellikle son yıllarda büyük yatırımlar yapmıştır. 2017 yılında düzenlenecek olan “ASYA SPOR OYUNLARI” Aşkabat’ta yapılacağından çok sayıda spor kompleksi inşa edilmiştir.

Yaklaşık 100 yıla yakın bir zaman sömürge olarak yaşayan Türkmenistan, bu güzel Türk yurdu yaralarını sarmaya çalışmakta ve hızla gelişmektedir.Özellikle yer altı kaynakları petrol ve doğal gaz pazarında çok önemli bir yer edinmiştir.Turizm olarak istenilen yerde olmamakla beraber bu alanda da önemli bir yol kat etmiştir.

Yorumlar