Pirana

Pirana ana vatanı Güney Amerika olan akarsularda yaşam sürebilen, tuzlu sularda yaşayamayan etçil bir balık türüdür.

Google Haberlere Abone ol
Pirana

Pirana ana vatanı Güney Amerika olan akarsularda yaşam sürebilen, tuzlu sularda yaşayamayan etçil bir balık türüdür. Piranaların yaşam alanları amazon ormanları ve ırmaklar olmaktadır. Piranalar genellikle etçil türlerden oluşur fakat insanlara zarar vermeyen otçul türleri de bulunmaktadır. Pirana balıklarının uzunlukları yaklaşık olarak 40 santimetre, ağırlıkları da genel olarak 4 kiloya kadar olmaktadır. Piranalar özellikle Kolombiya nehirlerinde yaygın olarak görülseler de, Brezilya, Paraguay, Venezuella, Guana, Peru ve Arjantin’de de yaşam sürdükleri bilinmektedir. Bu balıklar gümüşe dönük bir renge, keskinliği bulunmayan bir başa sahiptirler. Küçük bir ağızları vardır fakat çok kesin dişlere sahiptirler. Piranalar sudaki her türlü etçil balığı yiyebilirler, ayrıca piranaların insan yediği görülmemiştir fakat insanlar için oldukça korkutucu ve ürkütücüdür.

Piranalar sürü halinde gezerek avlanmaktadır. Bizim ülkemizde sadece kırmızı etçil piranalar görülmüştür, diğer türlere henüz rastlanmamıştır. Kırmızı etçil piranalar diğer türlere göre daha saldırgan bir yapıya sahiptirler. Otçul pirana olarak bilinen pacu ismi verilen piranalar hem et, hem de ot ile beslenebilen balıklardır ve dişleri etçil piranalar kadar büyük değildir. Bu güne kadar rastlanan en büyük pirana Brezilya’da bulunmuştur ve 60 cm. boya sahiptir. Piranalar kan kokusuna dayanamazlar bu nedenle kendi cinslerinden bir pirana bile yaralansa hemen o kokuyu alarak onu bulur ve yerler. Dişi piranalar yumurtalarını bitkilere bırakmakta, erkek piranalar gelip döllemekte ve bu şekilde yavrularını meydana getirmektedirler.

Bir piranayı akvaryumda beslediğimizde önceleri bütün huyları devam edecektir, fakat zamanla bu içgüdüleri kaybedecek ve normal balıklar gibi yaşamaya başlayacaktır. Akvaryumda tek başına beslemelisiniz, çünkü yanındaki balıkları yeme özelliği olacaktır. Tek başına beslediğinizde zamanla kendi içgüdülerinden kurtulacak ve normal bir balık gibi davranmaya devam edecektir. Piranalar avlarına sessizce yaklaşırlar, koklamaya başlarlar ve avını hiç acımadan yerler. 

Yorumlar