Özel okullara teşvik sonuçları açıklandı

Özel okullara verilen teşvikten yararlanmak isteyen vatandaşların yaptıkları tercih başvuruları sonuçlandı

Google Haberlere Abone ol
Özel okullara teşvik sonuçları açıklandı

Milli Eğitim Bakanlığı özel okul teşvik sonuçlarını internet sitesinden açıkladı. Çocuklarını özel okula kaydettirmek isteyen velilere verilen devlet teşvik yerleştirme sonuçları açıklandı. İşte teşvik tercihleri ile ilgili detaylı bilgiler. Özel okul teşvik yerleştirme sonuçlarının, Milli Eğitim Bakanlığı'nın sitesi meb.gov.tr adresinde velilerin kullanımına açıldı. İlkokul, ortaokul ve ortaöğretimde okuyan ve teşvik almaya hak kazanan öğrenciler eğitim kademesinin sonuna kadar bu haktan yararlanıyor.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, 2016-2017 eğitim öğretim yılında özel okullarda öğrenim gören/görecek 75 bin öğrenciye ilk defa eğitim ve öğretim desteği verilecek. Önceki yıllardan destek almaya hak kazanan öğrencilerle birlikte yeni eğitim ve öğretim yılı itibariyle toplamda 340 bin öğrenci söz konusu destekten faydalanacak.

Bu yıl eğitim öğretim desteğinden yararlanmak üzere toplam 7 bin 175 okul, 578 bin 760 öğrenci başvuruda bulundu.

2016-2017 eğitim öğretim yılında ilk defa okul öncesi eğitim kurumlarındaki 6 bin öğrenciye 2 bin 860 lira, ilkokuldaki 15 bin öğrenciye ve temel lisedeki 24 bin öğrenciye 3 bin 440 lira destek verilecek. Ayrıca, ortaokuldaki 15 bin öğrenci ve lisedeki 15 bin öğrenciye de 4 bin lira destek verilecek.

Bu kapsamda, eğitim ve öğretim desteği için özel okullar ve öğrencilerin başvuru süreci 15 Ağustos'ta başladı, 2 Eylül'de ise sona erdi.

Yerleştirme sonuçlarına göre, 74 bin 983 öğrenci destek kapsamında özel okullara yerleştirildi. Okul öncesi eğitim için ayrılan 6 bin kontenjan ile ortaokullara ayrılan 15 bin kontenjanın tamamına yerleşme gerçekleşti. İlkokullarda 14 bin 993, liselerde 14 bin 998 ve temel liselerde de 23 bin 992 kontenjana öğrencilerin yerleştirme işlemi gerçekleştirildi.

Açıklamaya göre, azınlık okullarına 87 öğrenci yerleştirilirken, tüm okulların sınıf seviyelerine eşit bir dağılım yapıldı. En fazla yerleşen öğrenci 19 bin 817 ile İstanbul olurken, Ankara 8 bin 700 ile ikinci, İzmir ise 4 bin 310 ile üçüncü sırada yer aldı.

Örneğin ilkokulda teşvik alan öğrenci 4 yılın sonuna kadar teşvik alıyor, ortaokulda tekrar başvuruyor. Teşvik almaya hak kazanan öğrencilerden uzun süreli tedavi gördüğünü sağlık raporuyla belgelendirenler hariç olmak üzere, bulundukları sınıfta sınıf tekrarı yapan öğrenciler eğitim ve öğretim desteğinden yararlanma hakkını kaybediyor.

EK YERLEŞTİRME 27 EYLÜL'DE

2016-2017 eğitim öğretim yılı için özel okullara yönelik eğitim ve öğretim desteği başvuruları 15 Ağustos-2 Eylül 2016 arasında alındı.

Milli Eğitim Bakanlığınca yeni eğitim öğretim yılında özel okullarda öğrenim görecek öğrencilere yönelik eğitim öğretim desteği takvimi belirlendi.

Ek yerleştirme ve kayıtlar 27-30 Eylül'de yapılacak. 21-26 Eylül 2016 Nakil ve Kesin Kayıt İşlemleri, 27 Eylül 2016 Ek Yerleştirme Sonuçlarının İlanı, 27-30 Eylül 2016 Ek Yerleştirme Kayıt İşlemleri tamamlanacak.

Buna göre, 2016-2017 eğitim öğretim yılında özel okullarda öğrenim gören ve görecek 75 bin öğrenciye ilk defa eğitim ve öğretim desteği verilecek.

Daha önceki yıllarda destek almaya hak kazanan öğrencilerle birlikte 2016-2017 döneminde toplam 340 bin öğrenci eğitim ve öğretim desteğinden faydalanmış olacak.

YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ NASIL YAPILDI?

a) Eğitim ve öğretim desteği almaya hak kazanan öğrencilerin yerleştirme işlemlerinde, yerleştirme puanları her sınıf seviyesinde ayrı ayrı değerlendirmeye alınır.

b) Sınıf seviyelerinin her birine okulun destek kontenjanının yüzde 25'i kadar öğrenci yerleştirilir.

c) Temel liselerde 9, 10 ve 11 'inci sınıf seviyesinin her birine, okulun eğitim ve öğretim desteği kontenjanının yüzde 20'si kadar; 12'nci sınıf seviyesine ise okulun destek kontenjanının yüzde 40'ı kadar öğrenci yerleştirilir.

ç) Bina kontenjanlarının boş kalan bölümlerine, özel okulu dışarıdan tercih eden öğrenciler ve özel okula kayıtlı olan öğrencilerden en yüksek puana göre öğrenciler yerleştirilecek olup, okulun bina kontenjanının dolması halinde ilgili özel okula kayıtlı öğrencilerden puan üstünlüğüne göre yerleştirme işlemi yapılır.

d) Öğrencilerin tercihleri sonucunda ilgili özel okul için iki yerleştirme puanı ilan edilecektir. Yerleştirmede oluşan en düşük puanlar; kurum dışından yerleşen öğrenci ile okulun kayıtlı öğrencisinin en düşük puanlan olacaktır.

e) Okulların eğitim ve öğretim destekli kontenjanlarının üzerinde destek kapsamında yerleştirme işlemi yapılmayacaktır.

f) Ek Yerleştirme işlemi için ayrıca tercih alınmayacak olup ilk tercihlere göre okulların boş kalan kontenjanlarına yukarıdaki esaslar doğrultusunda yerleştirme yapılacaktır.

Yorumlar