ODTÜ'den denizcilik buluşu

MERSİN'in Erdemli İlçesi'ndeki Ortadoğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü (ODTÜ DBE) tarafından yürütülen Deniz Ekosistem ve İklim Araştırmaları Merkezi (DEKOSİM) Projesi kapsamında, Türkiye'de ilk defa hem oşinografik hem de meteorolojik verileri gerçek zamanlı ölçebilecek kabiliyete sahip şamandıra yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
ODTÜ'den denizcilik buluşu

MERSİN'de ODTÜ tarafından yürütülen Deniz Ekosistem ve İklim Araştırmaları Merkezi (DEKOSİM) Projesi kapsamında, Türkiye'de ilk defa hem oşinografik hem de meteorolojik verileri gerçek zamanlı ölçebilecek kabiliyete sahip şamandıra yapıldı.

Prof. Dr. Ahmet Erkan Kıdeyş, "Oşinografik sensorlar değişik su derinliklerinde her 20 dakikada bir denizin sıcaklığını, iletkenliğini yani tuzluluğunu ve çözünmüş oksijen miktarını ölçecek, ayrıca deniz yüzeyindeki klorofil ve bulanıklılık miktarını belirleyecek. Aynı şekilde şamandıranın altına yerleştirilen akustik doppler cihazı ile her iki metrelik su katmanında ayrı ayrı, akıntı şiddeti ve yönü ölçülebilecek" dedi.

Araştırmacı Dr. Devrim Tezcan ise birçok özelliği bir arada taşıyan şamandıranın Türk bilim insanları ve mühendislerince hazırlandığını belirterek şunları söyledi:
"Birçok bileşenden oluşan bu şamandıra sistemini hazır alıp kurdurmak yerine, zaten deniz tecrübesine sahip bir kurum olarak bazı bileşenleri ayrı ayrı satın alıp, bazılarını Türkiye'de ürettirip kendi bilim insanlarımız ve mühendislerinin emeği ile çok daha ucuza mal etmiş bulunuyoruz. Şamandıranın yaklaşık 500 bin liralık bir maliyeti oldu. Bir deniz ülkesi olan Türkiye'nin denizdeki değişimleri anlık takip edebilmesi son derece önemli olacaktır. Bu proje gurur kaynağımızdır."

Yorumlar