Moğol öğrenciler sertifikalarını aldı

Moğolistan Milli Üniversitesi Türkoloji bölümünde eğitim gören 18 öğrenci, Abant İzzet Baysal Üniversitesinde yoğunlaştırılmış Türkçe kursuna katıldıktan sonra Yunus Emre Enstitüsünde (YEE) sertifikalarını aldı.

Google Haberlere Abone ol
Moğol öğrenciler sertifikalarını aldı

Sonhaberler | Haber Merkezi

Moğolistan'dan gelerek YEE, TİKA ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen Türkçe eğitim programına katılan öğrenciler Türkçe eğitim sertifikalarını aldılar. Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere sertifikalarını Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ile Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun takdim etti.

"Sadece kendi kültürümüzü yansıtmıyoruz"

Sertifika töreninde konuşan Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ateş, "Biz hem getirdiğimiz kültürle hem de başka coğrafyalara ilettiğimiz kültürlerle özellikle kültürler arası anlaşmayı ve dünyanın farklı coğrafyalarında insanlık için geliştirilen olumlu bir şey var ise başka coğrafyalara taşımayı bir görev olarak üstlendik. Yunus Emre Enstitüsü temsilcilikleri sayısı 50'ye ulaştı. Yurt dışındaki Enstitülerimizde de sadece kendi kültürlerimizi yansıtmıyoruz, Enstitümüzün bulunduğu ülkenin kültürü ve insanı ile tanışıklığı ve dostluğu artırmaya çalışıyoruz. Böylelikle insani olarak bütün dünyaya evrensel, kültürel değerleri taşıma görevini yerine getiriyoruz" ifadesini kullandı.

"15 Temmuz sonrası kurumlar arası hassasiyet arttı"

Özellikle 15 Temmuz'dan sonra Türkiye'nin kendi değerlerine ve kendi insanına güvenini daha fazla yenileyerek, aynı dili konuşma anlamında kurumlar arası büyük bir hassasiyet gösterdiğini vurgulayan Prof. Dr. Ateş sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Daha önce uzun yazışmalarla gerçekleştirilen etkinlikler çok kısa sürelerle, kısa mesajlaşmalarla gerçekleştiriliyor artık. Normalde Yaz Okulumuz yaz aylarında gerçekleştiriliyor. 15 Temmuz'dan sonra 45 ülkeden 540 yabancı öğrenci geldi ve 1 ay boyunca Türkiye'ye yoğunlaştırılmış Türkçe kursu, kültür gezileri ve Türkçe Bayramı finali ile tekrar ülkelerine döndüler. Fakat bu program kış mevsiminde gerçekleştirilmesi nedeniyle ilk oldu ve ismini Kış Okulu koyduk. Kış Okulu'ndan da ilk istifade eden Moğolistan'dan gelen genç, Türkçe öğrenme sevdası olan sizler oldunuz. Abant İzzet Baysal Üniversitesindeki bu yoğunlaştırılmış eğitimden sonra bugün sertifika almaya hak kazandınız. Vatanınıza gittiğinizde de izlenimlerinizi aktarmanızı ve Türkiye ile irtibatınızın daim olmasını temenni ediyorum."

"15 Temmuz'dan sonra bunu çok iyi anladık"

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun ise Türk kültürü ve edebiyatının devlet eliyle tanıtılmasının büyük önem taşıdığını ifade etti. Coşkun, "Özellikle 15 Temmuz'dan sonra bunu çok daha iyi anlıyoruz ve böylelikle de Türk dili, edebiyatı, tarihi ve kültürünün tanıtımını istismar edenlerin bu şekilde önüne geçilmiş olunmasından bugün duyduğumuz memnuniyeti ifade etmek istiyorum." dedi.

Rektör Hayri Coşkun, iş birliği için YEE’ye ve TİKA'ya teşekkür ederek, "Moğolistan'da Türkoloji bölümünde okuyan ve yaklaşık 10 bin kilometre yol katederek ülkemize gelen Moğolistanlı kardeşlerimizi 2 hafta boyunca Bolu'muzda, Üniversitemizde ağırlama fırsatı bulduk. Umarım burada bulunduğunuz bu süre içerisinde katıldığınız tüm etkinlikler ve dersler sizler için faydalı olmuştur. Bizim adımıza çok faydalı ve farklı bir program oldu." diye konuştu.

Yorumlar