Mısır Piramitleri

Mısır Piramitleri, Mısır’da, dünyanın 7 harikasından birisi olan ve eski piramitler şeklindeki yapılardır.

Google Haberlere Abone ol
Mısır Piramitleri

Mısır Piramitleri, Mısır’da, dünyanın 7 harikasından birisi olan ve eski piramitler şeklindeki yapılardır. Mısır Piramitleri’nin çoğunluğu eski krallık döneminde Firavun mezarlarının üzerine yapılmış büyük anıtsal yapılardır. Mısır’da sayıları 100 den fazla olduğu bilinen piramitler bulunmaktadır. En eski Mısır Piramidi 3. Haneden döneminde inşa edildiği bilinen Basamaklı Piramit’tir. Bu piramit mimar İmhotep tarafından tasarlanmıştır ve dünyanın en eski taşlarıyla inşa edilmiştir. Piramitlerin en büyüğü Keops Piramidi bu güne kadar hiç zarar görmemiştir ve dünyanın 7 harikasından biridir.

Mısır Piramitlerinde genellikle taş ya da tuğla kullanılmış, dörtgen bir tabanın üzerinde yükselmekte olan piramitlerin kenarları tepede aynı noktada birleştirilmiştir. Genellikle mezar odaları piramidin altındadır. Basamaklı Piramit 60 metre yüksekliğe sahip, kireç taşı ile inşa edilmiş, Eski Mısır’a ait en güzel piramittir. Yapıtın altında toprağın altından geçen 11 geçit bulunmaktadır. Mısır Piramitleri sadece Mısır’da yoktur dünyanın bir çok yerinde örnek alınarak inşa edilmiştir, fakat gerçekleri Mısır’da bulunmaktadır. Mısır’da bulunan Gize Piramidi ve Keops Piramidi zarar görmeden bu güne dek gelmiştir.

Dünyadaki en önemli piramitler şunlardır:

Dünyada bulunan en önemli piramitler Keops Piramidi, Kefren Piramidi, Mikerinos Piramidi, Sakkara Piramidi, Meidum Snefru Piramidi, Dahahur Bent Piramidi, Dahahur Snefru Piramidi, Sakkara Pepi II. Piramidi, Uxmal Tapınağı, Teotehuacan, Tiahuanaco, Dohan Tapınağı’dır.

Mısır Piramitlerinin Tarihçesi

Mısır Piramitleri firavunun mumyası ile onun önemli hazineleri ve o dönemde bulunan değerli sanat eserlerini saklama düşüncesiyle yapılmıştır. Ama hiçbir piramidin içinde mumya ya da hazine bulunmamıştır. Dünyada ilk inşa edilen Meidum Piramidi, M.Ö 2620 yılında tamamlanmıştır. Meidum Piramidinin yapımına M.Ö 2570 yılında başlanmıştır, fakat sekizinci basamak yapılırken piramit yıkılmıştır ve tamamlanamamıştır. Bu piramidin yıkılması ile ders alınarak geniş tutulan eşkenar bir geometri kullanarak piramit yapmanın daha mantıklı olduğu düşünülmüştür. M.Ö 2570 yılında Dahahur bölgesi yakınlarında Bent Piramidinin üçte ikilik bölümü tamamlanmıştır. Bent Piramidi M.Ö 2565 yılında tamamlanmıştır ve mükemmel bir yapıya sahip olmuştur. Bu piramitten sonra yapılan bütün piramitler daha küçük sabit bir açı kullanılarak yapılmıştır.

Mısır Piramitleri Nasıl İnşa Edilmiştir?

En önemli piramitler Gize Piramitleridir ve Mikerinos, Kefren ve Keops isimlerine sahip 3 piramitten meydana gelmektedir. Bu piramitlerin en büyüğü ve en büyüleyici olanı Keops Piramididir.  Keops Piramidi 150 metre yüksekliğe sahip, 2,5 ton ağırlığında 2.300.000 kireç taşı kullanılarak inşa edilmiştir. Piramit iki aşamalı bir süreçte inşa edilmiştir. Birinci aşamada piramidin kendi inşası, ikinci aşamada ise diğer aşama ise kral odasının inşa edilmesidir. Keops Piramidi 45 asırdır varlığını sürdürmektedir ve bu süreçte 10 metre kadar aşınmıştır.

Sfenks Heykeli

Bu piramit Gize Piramitlerinden Kefren Piramidini koruma amacıyla yapılmış dev bir köpek heykelidir. Bu heykel 70 metre uzunluğa ve 30 metre yüksekliğe sahiptir. Bu heykel M.Ö 2520 yılında yapılmıştır. Sfenks Heykeline Mısır’ı işgal eden Hiksos’lar oldukça büyük zararlar verse de, tekrardan düzenin kurulmasıyla birlikte dönemin kralı tarafından yüz kısmı firavun suretine benzetilerek inşa ettirilmiştir. Bu heykelin firavun Khafre tarafında yaptırıldığı bilinmektedir.

Kefren Piramidi

Kefren Piramidi Mısır’ın başkenti Kahire’de Gize bölgesinde bulunmaktadır. Bu piramidin boyu 143,5 metre iken, eğimi ise 53,2 derecedir. Bu piramidi Kefren’in oğlu Mikerinos’un inşa ettirdiği bilinmektedir. Bu piramidin en önemli özelliği üst bölümündeki kaplama özelliklerinin günümüze kadar bozulmadan gelmiş olmasıdır.

Mikerinos Piramidi

Mikerinos Piramidi Gize Piramitleri içerisinde yer alan en küçük piramittir. Bu piramit Mikerinos’un ölümünden sonra oğlu Shepseskaf tarafından inşa ettirilmiştir. Piramit 66,5 metre yüksekliğe sahiptir. Bu piramidin Kefren ve Keos Piramitlerinden farkı define odasının aşağıda bulunmasıdır. 

Yorumlar