Mersin’de ’Mersin ve Kuvayı Milliye Oluşumu’ konferansı

Mahmut Arslan Anadolu Lisesi tarafından, 3 Ocak Mersin’in düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü etkinlikleri kapsamında, ’Mersin ve Kuvayı Milliye Oluşumu’ adlı konferans düzenlendi.Konferansa, Kuvayı Milliye komutanlarından Hasan...

Google Haberlere Abone ol
Mersin’de ’Mersin ve Kuvayı Milliye Oluşumu’ konferansı

Mahmut Arslan Anadolu Lisesi tarafından, 3 Ocak Mersin’in düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü etkinlikleri kapsamında, ’Mersin ve Kuvayı Milliye Oluşumu’ adlı konferans düzenlendi.

Konferansa, Kuvayı Milliye komutanlarından Hasan Akıncı’nın kızı Meral Er, Mersin Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. İbrahim Bozkurt ve Mahmut Arslan Anadolu Lisesi 11- H sınıfı öğrencisi Ayşe Nazlı Kayı konuşmacı olarak katıldı.

Meral Er, babası Hasan Akıncı’nın işgal dönemindeki Mersin’e ve milli mücadeleye dair anılarını, Yrd.Doç.Dr. İbrahim Bozkurt işgal döneminde Mersin hakkında bilgilerini, Ayşe Nazlı Kayı ise TÜBİTAK ortaöğretim öğrencileri proje yarışması için hazırladığı ’Milli mücadelede Mersin’in önemi’ konulu projesinden bilgiler aktardı.

Konferansta, Kurtuluş Savaşı’nın Samsun değil 5 Kasım 1918’de Adana ve Mersin’de Mustafa Kemal Atatürk tarafından başlatıldığı, Mersin’de vücut bulan Kuvayı Milliye hareketinin sadece halk tarafından oluşturulmuş bir örgüt olmadığı, bizzat Atatürk tarafından örgütlendirildiği ileri sürüldü. Mersin’de örgütlenen Kuvayı Milliye oluşumunun askeri zaferleri sonucunda Fransızların Kilikya bölgesinden çekilmeye başlamayı düşünmeleri, Pozantı kuşatması ve Karboğazı baskınında esir alınan Binbaşı Mesnil ve 650 Fransız askerini kurtarabilmek için Ankara hükümeti ile 20 günlük ateşkes imzalamak zorunda kalmaları ve böylece ilk defa bir itilaf devletine karşı siyasal zafer kazanılmasına öncülük edildiği belirtildi.

Okul Müdürü Ali Kamil Şalcı, "Okulumuzun misyonu düşünen, araştıran ve sorunlara çözüm bulmayı dert edinen nesiller yetiştirmek. Bu kapsamda öğrencilerimizin geçmişlerini unutmayarak, unutulmaya yüz tutan değerlerimize sahip çıkması, yapmış oldukları sosyal ve kültürel araştırmalarla ülkemizin hangi şartlarda bağımsızlığına kavuştuğunun bilincinde olması bizi çok mutlu ediyor" dedi.

Şalcı, konferansın sonunda katılımcılara çiçek vererek teşekkür etti.

Yorumlar