Kosova Savaşı

Kosova Savaşı, bağımsızlık talep eden Kosova Ordusu'nun Yugoslavya tarafından bu talebi yerine getirilmemesi ve etnik temizliğin başlatılmasıyla birlikte 1998 yılında patlak veren, yaklaşık 1 yıl süren savaşın adıdır.

Google Haberlere Abone ol
Kosova Savaşı

Kosova Savaşı, bağımsızlık talep eden Kosova Ordusu'nun Yugoslavya tarafından bu talebi yerine getirilmemesi ve etnik temizliğin başlatılmasıyla birlikte 1998 yılında patlak veren, yaklaşık 1 yıl süren savaşın adıdır. Olaya NATO'nun müdahale etmesiyle olay sadece Kosova ve Yugoslavya arasında kalmaktan çıkmış, Sırp Ordusu'nun da gizli desteğiyle uluslararası bir hal almıştır.

 Bu savaşın nedenleri çok daha uzun yıllara ve derin olaylara dayanmaktadır. Arnavutlar ve Sırplar tarih boyunca bölgede iktidar sahibi olmaya çalışmış, kontrolü ellerinde tutmak için mücadele vermişlerdir. Bu uğurda yapılan ilk savaş olmayan Kosova Savaşı'nın benzerleri Osmanlı Döneminde de gerçekleşmiştir ve Birinci Kosova Savaşı ile İkinci Kosova Savaşı olarak anılır. 1389 ve 1448 yıllarında gerçekleşen bu savaşların Sırplar açısından önemi öyle büyüktür ki olayı Hıristiyanlık mitolojisi içinde değerlendirirler ve bu yüzden Kosova'yı Sırplar'ın Kudüs'ü olarak görürler. Kosova Savaşında oluşan cepheler ve savaşın nedenleri Birinci Kosova Savaşındaki ile benzerlikler göstermekteydi.1990'larda dönemin Sırbistan Cumhur Başkanı olan Slobodan Miloşeviç'in de kışkırtmalarıyla tırmanışa geçen Sırp milliyetçiliği, özerk bölge olarak ilan edilmiş Kosova'nın sesinin giderek kısılmasına ve haklarının ellerinden alınmasına sebep olmuştu.  1990 yılında bağımsızlığını ilan eden Kosova'nın pasif direnişi işe yaramamış, bunun üzerine Kosova Kurtuluş Ordusu Sırplara karşı saldırılarda bulunmaya başlamıştır. Saldırılara karşılık olarak polis ve ordu Kosova Kurtuluş Ordusu'nu etkisiz hale getirmek amacıyla harekete geçti.Miloşeviç yönetimindeki polis ve ordu birlikleri Kosova'da etnik temizliğe başlamış binlerce Kosovalı erkeği kadınlardan ayırarak toplu şekilde katletmiştir ve Kosovalılar çevredeki ülkelere göç etmek zorunda kalmıştır. Büyüyen olaylar üzerine NATO 1999 yılında bölgeye müdahale ederek hava operasyonları düzenlemiş Miloşeviç'in ordularını geri çekmesini sağlamıştır. Kosova'nın durumu belirleninceye kadar tekrar herhangi bir sorun çıkmaması için Birleşmiş Milletler bölgede kalmıştır.  Tüm olayların ardından Miloşeviç insanlığa karşı suç işlediği için Uluslararası Lahey Adalet Divanı aracılığıyla yargılanmaya başlamış ve Uluslararası Lahey Adalet Divanı tarafından görevi bitmeden yargılanan ilk kişi olmuştur. Yapılan araştırmalar ve tanık ifadeleri neticesinde binlerce Kosovalının ölümüne sebep olan Miloşeviç ve onu destekleyenlerin soykırım düzeyinde suç işlediklerine karar verilmiştir. Tutuklu olarak bulunan ve onlarca suçtan dolayı yargılanma süreci devam eden Miloşeviç 2006 yılında Lahey'de hayatını kaybetmiştir.

Yorumlar