Köpek Balığının Özellikleri

Köpek Balığı Özellikleri; Köpekbalıkları kendi etraflarındaki 30 metrelik alandan başka yeri göremezler ve kokusunu da alamazlar.

Google Haberlere Abone ol
Köpek Balığının Özellikleri

Köpek Balığı Özellikleri; Köpekbalıkları kendi etraflarındaki 30 metrelik alandan başka yeri göremezler ve kokusunu da alamazlar. Ancak suyun içerisinde oluşan ses dalgalarını ve en hafif çırpıntıları bile anında algılayabilirler. Köpekbalıklarının bedenlerinin iç bölümlerinde uzanan mukozada, oldukça hassas olan duyarlı sinir uçları mevcuttur. Bu hassas sinir uçları algıladıkları en küçük dalgaları bile beyne iletirler ve bu şekilde köpekbalıkları sesin geldiği yöne doğru yönelirler.

Köpekbalıklarının solungaçlarında ve yüzme keselerinde suyu dalgalandıracak oksijen taşımayı oluşturan kapakta bulunmaz. Bu sebeple köpekbalıkları hayatlarını sürdürebilmek için devamlı hareket etmeleri mecburdur.

Köpekbalıklarında kendilerine özgü elektriksel algılayıcılar ve ısıtma sistemleri:

Görme konusundaki kimyasal süreyi etkileyen ana faktör sıcaklıktır. Hava soğudukça kimyasal reaksiyonlar çok daha uzun süre alır ve bu durum da pek çok canlıda görüş yeteneklerini olumsuz etkiler. Örneğin soğukkanlı hayvanlar (yılanlar, timsahlar vs )genellikle hızlı hareket içinde olan nesneleri görmek için kendilerini ısıtmak zorundadırlar.

Bir yılan havalar ısınıp bahar geldiğinde hızlı hareket etmek istiyorsa ilk olarak güneşte kalmak zorundadır. Sıcakkanlı canlıların aksine avını görebilmek için kendisini ısıtmalıdır. Bir diğer soğukkanlı canlılar olan timsahlar sürüngenler arasında olan yılanlardan daha da avantajlılardır. Nedeni ise sıcak bölgelerde yaşarlar. Güneşten gerekli ısıyı sürekli alarak avlarını avlamada daha da başarılı olurlar. Daha soğuk bölgelerde yaşayan soğukkanlı canlılar ise bu sorunlarını harika vücut oluşumları sayesinde çözerler. Buna bir örnek vermek gerekirse beyaz köpekbalıklarını inceleyelim.

Beyaz köpekbalıkları avlarını keskin gözleriyle izleyerek yakalarlar. Hatta suyun üzerine göz atarak fok balıklarını ve diğer balıkları avlarlar. Ancak serin sularda dolaştığında gözleri hızlı bir şekilde hareket eden canlıları izlemekte oldukça yavaş kalırlar. Ancak köpekbalığı böyle bir sorunla karşılaşmaz nedeni ise beyaz köpekbalıklarının gözleri soğukkanlı değildir. Beyaz köpekbalığı türünde beden kaslarının var olan ısısı gözlere yansıtılır.

Bu nedenle en hızlı olan fokları ve balıkları bile yakalayabilirler. Ancak görme duyuları, su içerisindeki oluşumları izleyemeyecek kadar az olan diğer türlerdeki köpekbalıkları avlarını nasıl yakalarlar? Köpekbalıkları mükemmel bir yaradılışa sahiptirler. Bu yüzden suyun içindeki tüm kokuları ve titreşimleri, suyun ısısındaki oluşumları ve tuz oranını ve hareket eden tüm canlıların sebep olduğu elektriklenmeleri ve en ufak değişiklikleri bile algılayabilirler.

Bu durumun nasıl oluştuğu sorusunun net cevabı ise bizleri olağanüstü bir yaradılış ve mucizesine götürür. Yeryüzündeki tüm canlılar ısıdan başka elektrikte yayarlar. Ancak karada yaşayan herhangi bir canlının oluşan bu akımları algılaması oldukça güçtür. Çünkü hava oldukça bir yalıtkan vazifesi görür. Ancak su içindeki durum daha değişiktir elektrik doğrudan doğal bir iletici olan suya akar. Bu durumda elektriği algılayabilen bir canlı ileri derecede gelişmiş duyulara kavuşmuş olmuş olur. Bu nedenle köpekbalıkları da suda bulunan tüm titreşimleri, suda bulunan tuz oranını, suyun ısısındaki hareketleri ve değişimleri, özellikle de hareket içerisindeki canlıların neden olduğu elektrik alanındaki en ufak değişiklikleri bile algılayabilirler.

Köpekbalıklarının vücutlarında içleri jöle dolu pek çok oluklar bulunmaktadır. Bu oluklar çoğunlukla köpekbalığının başına yerleştirilmiş olmasına rağmen, köpek balığının tüm bedenine de yerleştirilmiş. Lorenzini ampulleri diye atlandırılan bu hususi organlar oldukça mükemmel olan bir elektrik algılayıcılarıdır. Köpekbalıkları için özel bir şekilde donatılmış bu organlar, köpekbalığının kafasında ve yüzündeki sivri bölümlerin üzerinde yer alan gözeneklere bağlıdır. Bu durumda (elektroresseptör )yani elektrik algılayıcıları o kadar duyarlı ve hassastırlar ki yaklaşık olarak bir voltun verdiği akımın 20 milyardan biri çokluğunda akımları hissedebilirler. Buda birbirinden uzaklığı 3000 km aralıklarla bulunan iki tane 1,5volt kalem pilin arasında oluşan voltajı algılamaya benzetilebilir.

Suyun içinde çırpınan yaralı bir balık camgöz köpekbalıklarında bulunan tüm duyuları harekete geçirir. Balıktan yayılan ( küçük frekanslı titreşimler ) sualtı sesleri köpekbalıklarını çeker ve avlarına yakınlaştıklarında lorenzini ampulleri ileri derecede belirginleşerek çalışmaya başlar. Bu his o kadar kuvvetlidir ki köpekbalıkları yaralı olan balığın kalp atışlarından, kasılan kasların sebep olduğu çok ufak elektrik akımlarını algılayacak nitelikte olan mekanizmanın kendiliğinden meydana gelmediği çok açıktır. Bu da köpekbalıklarının ileri derecede hesaplı ölçümler yapmasını yardımcı olan bu mükemmel vücut sistemi oldukça açık ve net özel bir yaradılışa sahip olduğunu kanıtlamaktadır.

Köpekbalıklarının nitelikleri Lorenzini ampulleriyle sınırlı değildir. Köpekbalıkları özellikle yollarını bulmaya yardımcı olan manyetik alıcıları, solunum sistemleri ve süratli yüzme yetenekleriyle birer olağan üstü yaradılış mucizesidirler.

Yorumlar