Köpek Balığı Türleri

Köpekbalığı türleri; Köpekbalıkları denizlerin kralı olarak bilinmektedir. Bu avcı balıklar yüzyıllardır çocukları olduğu gibi yetişkin insanları da büyülemektedir.

Google Haberlere Abone ol
Köpek Balığı Türleri

Köpekbalığı türleri; Köpekbalıkları denizlerin kralı olarak bilinmektedir. Bu avcı balıklar yüzyıllardır çocukları olduğu gibi yetişkin insanları da büyülemektedir. Köpekbalıkları dünya üzerinde yaşayan canlıların içinde en kuvvetli ve güçlü çeneye sahip olan canlılardır. Diğer hayvanlardan değişik olarak özellikleri hem alt hem de üst çenelerini hareket ettirebilmeleridir. Bu sayede köpekbalığı avını ilk olarak alt çenesiyle yakalayarak ısırır ve sonra üst çenesini kullanarak kopartır ve avını parçalayabilmek için başını aşağı yukarı sallayarak hareket ettirebilir.

Köpekbalıkları sekiz temel guruba ayrılırlar. Türleri, ortak özellikleri, beden, burun ve solungaç şekilleri, vücuttaki ağzın yeri temel solungaç ve sırtta yer alan solungaçlarına göre belirlenmektedir. Bu sekiz temel gurubun kendi aralarında da 34 familya ve de 350’den de fazla olan çeşidi bulunmaktadır. İşte size en bilindik köpek balığı türleri;

1-(Tiger Shark ) Kaplan köpekbalığı: Kaplan köpekbalıklarının yuvarlak ve bodur biçimde görünümleri ve yaklaşık olarak 3,5 metre uzunluğunda boyları vardır. tek olarak yaşarlar ve çeşitli deniz canlılarını avlayarak beslenirler. Hatta diğer cinsteki köpekbalıklarına ve insanlara da av olarak saldırırlar. Adını sırtında taşıdığı koyu renkteki çizgilerden almıştır. Ancak bu çizgiler yaşlandıkça kaybolmaktadır.

2-(Swell Shark )Şişen Köpekbalığı: Yaklaşık olarak 1 metre civarı boyu olan bu tür köpekbalıkları çoğunlukla şili ve Kaliforniya kıyılarında bulunurlar. Şişen Köpekbalıkları gece aktif olarak harekete geçerler ve tehlike anında vücutlarını U biçiminde şekillendirerek su yutarlar ve ebatlarının iki katına çıkarlar ve böylece kendilerini yakalayarak çekmeye çalışan avcıların işlerini güçlendirmiş olurlar.

3-(Whale Shark )Balina Köpekbalığı: Balina köpekbalığı çok büyük bir deniz canlısıdır. Boyutları yaklaşık olarak 18 metre ve ortalama olarak ağırlıkları 20 ton civarındadır. Görünüm olarak benekli derisiyle tanınmaktadır ve su içerisinde bulunan mikroskobik organizmaları yiyerek beslenmektedirler.

4-(Thresher Shark )Sapan Köpekbalığı: Sapan köpekbalığı, adını çiftçilerin kullandığı tarım aleti olan sapana benzeyen kuyruğundan almıştır. Bu uzun kuyruğunu avını sersemletmek için bir silah olarak kullanır. Pek çok değişik köpekbalığı cinsleri gibi yaklaşık olarak 14-15 yılda ancak olgunlaşır. En çok tropikal okyanuslarda yaşayarak göç etmektedirler.

5-(Zebra Shark )Zebra Köpekbalığı: Zebra köpekbalığının diğer bir adı da leopar köpekbalığıdır. Bu ufak tropikal köpekbalığı genellikle mercan kayalıklarında yaşarlar ve boyları 1 metreye civarında uzayabilmektedir. Yavru zebra köpekbalıklarının sırtlarında sarı çizgileri vardır ve yetişkinlerinde ise bu renk kahverengi olarak bilinmektedir. Diğer köpekbalığı cinslerinden değişik olarak, solungaçları sayesinde suyu içlerinde toplarlar ve devamlı olarak yüzmezler.

6-(Blue Shark) Mavi Köpekbalığı: Mavi köpekbalığının sırtı koyu mavi renkte ve karın bölgesi ise beyaz renktedir. Mavi köpekbalıkları canlı balıkları yedikleri gibi ölü balinaları da yiyerek beslenirler ve su üzeri avcıları olarak da bilinirler. Göç ederler ve oldukça uzun mesafeleri yüzerek kat ederler ve güney Amerika’ dan başlayarak Amerika’nın kuzey sahillerine kadar yüzerler. Boyları 2-2,5 metreyi bulur ve sürüler halinde yaşarlar.

7-(Bull Shark ) Boğa Köpekbalığı: Boğa köpekbalıkları sığ ve ılık sularda yaşarlar ve çoğunlukla insanlara saldıran bir köpekbalığı türüdür. Ancak diğer tür köpekbalıklarından farklı olan yönleri de mevcuttur. Tatlı sularda nehirlerde ve göllerde de yaşamlarını sürdürebilirler. Avına saldırmadan evvel geniş ve uzun burunlarını avına yönelterek koklayarak sürterler.

8-(Basking Shark )Güneşlenen Köpekbalığı: Balina köpekbalıklarının ardından gelen ikinci büyüklükteki deniz canlısıdır. Boyları 15 metreyi bulmaktadır ve su yutarak suyun içinde bulunan mikroskobik canlıları tüketerek beslenirler.  Diğer köpekbalığı cinslerine göre oldukça zararsızdırlar.

9-(Blacktip Reef Shark ) Siyah Uçlu Kayalık Köpekbalığı: Hint ve pasifik okyanuslarında kayalıklara yakın olan sığ sularda yaşarlar. Boyları yaklaşık olarak 2 metre civarındadır ve sırt ve göğüs kanatçıkları siyah renklidir.  Ufak balıkları avlayarak beslenirler ve yanlışlıkla insanlara da saldırabilirler.

10-(Hammerhead )Çekiç Başlı Köpekbalığı: Bilindiği adına uygun nitelikte olan düz ve geniş T- biçiminde çekice benzeyen bir başı vardır. Başın her iki kısmında bir burun ve göz deliği vardır. su içinde ilerlerken önünü görebilmek için kafalarını sağa ve sola çevirerek yüzerler. Boyları 5-5,5 metre civarındadır ve okyanuslarda yaşarlar.

11-(Wobbegong ) Wobbegong Köpekbalığı: İsminden de anlaşılabileceği gibi oldukça ilginç bir görünüme sahiptir. Vücudu koyu renkli işaretlerle kaplıdır ve çevreye oldukça uyum sağlarlar. Boyları yaklaşık olarak 3 metre kadardır. Endonezya ve Avustralya sularında yaşarlar.

12-(Nurse Shark ) Nurse Köpekbalığı: Nurse köpekbalığı Atlantik ve pasifik okyanusunda yaşarlar. Denizin dibinde ve gece aktif hale gelirler. Yumuşakçalar, balıklar ve diğer kabukluları yiyerek beslenirler. Oldukça farklı bir ağız yapıları vardır. Boyları 4-4,5 metre kadardır.

13-(Lemon Shark)Limon Köpekbalığı: Limon köpekbalığı bilim adamlarınca en fazla araştırılan köpekbalığı cinsidir. Boyu 3 metre kadardır ve rengi açık kahverengi tonlarında yani ismini aldığı limon rengine yakındır. Limon köpekbalıkları güney ve kuzey Amerika’da ve Atlantik kıyılarında bulunurlar.

14-(Horn Shark ) Boynuzlu Köpekbalığı: Boynuzlu köpekbalığının kanatlarında oldukça geniş çıkıntıları vardır. boynuzlu köpekbalığı denizin dip ve derinliklerinde yaşar ve mağaralarda ve denizin derinliklerindeki oyuklarda saklanarak avlarını pusuya düşürür. Boyları yaklaşık olarak 1 metre civarındadır.

15-(Galapagos Shark ) Galapagos Köpekbalığı: Torpedo biçimindeki bu büyük köpekbalıkları okyanus adalarında yaşarlar. Bir tehlike sezinledikleri zaman arka taraflarını kıvırarak gögüs kanatlarını sıkarak kısarlar. Bu uygulama işe yaramazsa düşmanına hücum ederek saldırırlar. Boyları yaklaşık olarak 4 metre civarındadır.

16-( Great White ) Büyük Beyaz Köpekbalığı: Büyük Beyaz Köpekbalığı dünyanın en saldırgan ve büyük yırtıcı hayvanıdır. Saldırganlığı ve vahşiliği ile tanınan bir avcıdır. Boyu 6,5 metre kadar olan büyük beyaz köpek balığı diğer köpekbalıklarını, deniz kaplumbağalarını, deniz kuşlarını, yunusları, fok balıklarını ve insanları parçalayarak yerler. Ilıman ve tropikal okyanuslarda yaşarlar.

17-( Mako Shark )Mako Köpekbalığı: Mako Köpekbalığının iki farklı cinsi vardır ve kısa kanatlı olan makolar en fazla tanınandır. Balıkçılar tarafından en çok bu türe rastlanmaktadır. Yaklaşık olarak saatte 100 km ye varan hızlarıyla ve de suyun üzerinde uçmaları oldukça meşhurdur.

18-(Smoothhound Shark ) Tazı Köpekbalığı: Tazı Köpekbalıkları Meksika ve Kaliforniya kıyılarında yaşarlar. Çamur köpekbalığı ve kum köpekbalığı olarak da tanınırlar. Boyları yaklaşık olarak 1 metre civarındadır ve üst kısımları kahverengi, kırmızı ve gümüş renklerindedir. Besin olarak yengeçler en önemli yiyecekleridir.

Yorumlar

Arda Kaan Polatlı dünyada yaşamış en büyük köpek balığı DUNKLEOSTEUS`dur çünkü bu köpek balığı MEGALODON`un türünün tükenmesi ne neden olan bir canlıdır.10 metre boyu, 4 ton ağırlığı ve tüm deniz yaratıklarından güçlü ısırma kuvvetiyle Dunkleosteus, 400 milyon yıl sonra hâlâ korkutucu.Zırhla kaplı balık türlerinden Dunkleosteus, günümüzden 415 milyon yıl önce yaşanan balıklar çağı (Devonik dönem) boyunca deniz yaşamını 'terörize' etmiş. Dunkleosteus'un gündeme gelmesindeki sebepse, Chicago'daki Field Müzesi ve Chicago Üniversitesi'nden bilim insanlarının, canavarın yeryüzündeki en güçlü deniz canlılarını bile kovduğu konusunda giderek yayılan namını test etmeye çalışmaları...Çalışmaları Britanya'daki Biology Letters adlı dergide yayımlanan araştırmacılar, Dunkleosteus terrelli isimli dev balığın, uzun dişlerini 5 bin kilogramlık bir kuvvetle birleştirdiğini açıkladı. Bu, dev balığın Tyrannosaurus rex isimli dinozor türünden bile daha güçlü olduğu anlamına geliyor.Korkutucu balık,