Kar Kalınlıkları

Kar kalınlıkları; her bölgenin iklimine göre farklılık göstermektedir. Yine her bölgenin kar kalınlıkları farklı olduğu gibi farklı ülkelerinde iklimlerinden dolayı kar kalınlıkları farklı olmaktadır.

Google Haberlere Abone ol
Kar Kalınlıkları

Kar kalınlıkları; her bölgenin iklimine göre farklılık göstermektedir. Yine her bölgenin kar kalınlıkları farklı olduğu gibi farklı ülkelerinde iklimlerinden dolayı kar kalınlıkları farklı olmaktadır.  

  • Erzurum Konaklı Kayak Merkezinin kar kalınlığı 91 cm'dir.
  • Erciyes Kayak Merkezinin kar kalınlığı 85 cm'dir.
  • Kartalkaya Kayak Merkezinin kar kalınlığı 58 cm'dir.
  • Davraz Kayak Merkezinin kar kalınlığı 55 cm'dir.
  • Sarıkamış Kayak Merkezinin kar kalınlığı 54 cm'dir.
  • Ilgaz Kayak Merkezinin kar kalınlığı 52 cm'dir.
  • Bitlis Nemrut Kayak Merkezinin kar kalınlığı 48 cm'dir.
  • Palandöken Kayak Merkezinin kar kalınlığı 45 cm'dir.
  • Uludağ Kayak Merkezinin kar kalınlığı 44 cm'dir.
  • Hazarbaba Kayak Merkezinin kar kalınlığı 28 cm'dir.
  • Yıldıztepe Kayak Merkezinin kar kalınlığı 13 cm'dir.
  • Bitlis Merkez kar kalınlığı 38 cm'dir.
  • Muş Merkez kar kalınlığı 30 cm'dir.
  • Ağrı Merkez kar kalınlığı 24 cm'dir.
  • Hakkari Merkez kar kalınlığı 20 cm'dir.
  • Bitlis Tatvan kar kalınlığı 12 cm'dir.
  • Kars Merkez kar kalınlığı 10 cm'dir.
  • Erzurum Merkez kar kalınlığı 6 cm'dir.
  • Ardahan Merkez kar kalınlığı 3 cm'dir.

Yurt İçi Kayak Merkezleri:

Bolu Kartalkaya: Bolu Şehir Merkezine 54 km. uzaklıkta bulunan kayak merkezinde normal kış koşullarında 3 metre kar yağışı görülmektedir. Kayak için en uygun zaman dilimi Aralık-Mart dönemleridir.

Bursa Uludağ: Bursa Şehir Merkezine 30 km. uzaklıkta bulunan kayak merkezi Türkiye'nin en gözde kayak merkezleri arasındadır. Uludağ'da kayak için en uygun zaman dilimi Aralık-Mart dönemidir.

Erzurum Palandöken: Erzurum Türkiye'nin en yüksek ve en soğuk illerinden biridir. Yılın 150 günü karla örtülü olan ilimiz normal kış koşullarında 2-3 metre kar yağışı almaktadır. Erzurum Şehir Merkezi'ne 4 km. mesafede olan Erzurum dağı deniz seviyesinden 3.167 metredir. Kayak merkezi karasal iklimden dolayı mevsim boyunca toz kar üzerinde kayak yapılabilmektedir. Kayak için en uygun zaman dilimi Aralık-Mayıs arasıdır.

Kayseri Erciyes: 3.196 metre yükseklik ile Orta Anadolu'nun en yüksek doruğu olan ve şehir merkezine 25 km. mesafede bulunan Erciyes Dağı sönmüş bir volkandır. Yılın her mevsiminde kalıcı kar üzerinde kayak yapmanın mümkün olduğu bir kayak merkezidir. Kayak için en uygun zaman dilimi Kasım -Nisan arasıdır. Normal koşullarda kar kalınlığı 2 metreyi bulmaktadır.

Kastamonu Ilgaz: Karadeniz Bölgesi, Kastamonu ve Çankırı illeri sınırında bulunan bu dağın zirvesi 2.850 metredir. Ilgaz Milli Parkı içerisinde yer alan kayak merkezi şehir merkezine 40 km. uzaklıktadır. Kayak için en uygun zaman dilimi Aralık-Nisan arasıdır.  Ilgaz merkezinde normal kış koşullarında kar kalınlığı 50-200 cm'dir.

Ağrı Bubi Dağı: Doğu Anadolu Bölgesi Ağrı ili sınırları içinde yer almaktadır. Türkiye'nin en büyük dağı olan bu dağ 5.165 metrede olup şehir merkezine 18 km. uzaklıkta yer almaktadır. Kayak için en uygun zaman dilimi Aralık-Nisan arasıdır.

Antalya Saklıkent: Akdeniz Bölgesi'nde Beydağları üzerinde bulunan tesis Antalya'ya yakınlığı nedeniyle iki farklı mevsimin yaşandığı nadir yerlerdendir. 2.747 metre yükseklikte bulunan dağın kar kalınlığı 50-100 cm'dir.

Ankara Elmadağ: İç Anadolu Bölgesi, Ankara ili sınırları içinde yer almaktadır. Şehir merkezine uzaklığı 18 km. uzaklıkta bulunan Elmadağ'ın yüksekliği 1.850 metreye ulaşmaktadır. Kayak için en uygun zaman dilimi Ocak-Mart arasıdır.

Bitlis Merkez: Doğu Anadolu Bölgesi'nde Van Gölü'nün yaklaşık 25 km. güneydoğusunda yer alır. Kayak için uygun zaman dilimi Aralık-Nisan arasıdır.  Sürekli kar yağışı alan bu bölgede kar kalınlığı 100.200 cm'dir.

Bingöl Yolçatı ( Kurucadağ ) : Doğu Anadolu Bingöl ili sınırları içerisinde yer alır. Şehir merkezine 25 km. uzaklıkta mesafede bulunmaktadır. Kayak için uygun zaman dilimi Şubat-Mart arasıdır.

Gümüşhane Zigana: Karadeniz Bölgesi'nde Gümüşhane ili sınırları arasında yer alır. 2.032 metre yüksekliğe sahip olan kayak merkezinin kayak sezonu Aralık-Nisan arasındadır.

Kars Sarıkamış: Tesis Sarıkamış ilçesinde bulunmakta olup 2.634 metre yüksekliğindedir. Kayak için en uygun zaman dilimi Aralık-Mart dönemdir.

Erzincan Bolkar ( Ergan ) : Erzincan'a 40 km uzaklıkta yer alan Bolkar Dağları'nda kuruludur. Kayak için uygun zaman dilimi Aralık-Nisan arasıdır. Bu aylarda kar kalınlığı 60-100 cm'yi bulmaktadır.

Isparta Davraz: Isparta ili sınırları içerisinde yer almakta ile 26 km uzaklıktadır. Bu dağ 2.637 metre yüksekliğindedir. Kayak için uygun zaman dilimi Aralık-Nisan arasıdır. Bu aylarda kar kalınlığı 50-200 cm'yi bulmaktadır.

İzmir Ödemiş Bozdağ: Bu dağ 110 km uzaklıkta bulunmaktadır. Bu dağın yüksekliği 2.159 metredir. Kayak için uygun zaman dilimi Aralık-Mart arasıdır. Normal kış aylarında kar kalınlığı 80-120 cm'dir.

Elazığ Sivrice Hazarbaba:  bu dağ gelişme aşamasındadır.

Yurt Dışında Büyük Kayak Merkezlerinin Bazıları Şunlardır:

Bulgaristan Borovets: Bulgaristan'ın Güneybatısı'nda Sofya'ya 70 km uzaklıkta bulunan Borovets Dağı'nın yüksekliği 1.323metredir.Kayak için en uygun zaman dilimi Kasım-Mayıs arasıdır.

Bulgaristan Pamporovo: Bulgaristan'ın önemli kayak merkezlerinden biri olan bu yerin yüksekliği denizden 1.650 metre yükseklikte bulunmaktadır. Kayak için en uygun zaman dilimi Aralık-Nisan aralığıdır.

Romanya Poiana Brasov: Brasov şehrine 13 km uzaklıkta bulunur. Yüksekliği 1.030 metre yüksekliğindedir.

Fransa Courchhevel: Kayak merkezinin yüksekliği 1.850, 1.650, 1.550 metre yüksekliktedir. Kayak için en uygun zaman dilimi Aralık-Nisan arasıdır.

Fransa La Plagne: Bu merkezin yüksekliği 1.900 metre olup Fransa Alplerinde bulunur.

Fransa Alpe D'Huez: Yüksekliği 1.800 metredir.

İsviçre St Moritz: Yüksekliği 1.750 metredir.

İsviçre Avarios: Yüksekliği 1.800 metredir.

Avusturya Kitzbühel: Yüksekliği 1.995 metredir.

İtalya Courmayeur: Avrupa'nın en yüksek dağı olan Courmayeur, 1.230 metre yüksekliğe sahiptir.

A.B.D Aspen : Yüksekliği 2.420 metredir.

A.B.D Vail: Yüksekliği 2.500 metredir.

Kanada Whistler: Yüksekliği 1.530 metredir.

Yorumlar