'Gülen okulları'na karşı 'Maarif Vakfı' kuruluyor

Milli Eğitim Bakanlığı, Gülen grubunun yurtdışındaki okullarına karşı Maarif Vakfı'nı kuruyor. Vakıfla ilgili tasarı TBMM'de görüşülüyor

Google Haberlere Abone ol
'Gülen okulları'na karşı  'Maarif Vakfı' kuruluyor
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Milli Eğitim Vakfı dururken neden Maarif Vakfı'nın kurulmak istendiğine dair eleştirilere, "Milli Eğitim Vakfı, yurt dışında okul açmak amacıyla kurulmadı. 'Bu vakıf dursun, buna kaynak aktaralım' denilseydi, 'Devlet imkanları bir başka yere, farklı şekilde veriliyor' yorumları yapılabilirdi." dedi.

Yılmaz, Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda görüşülen Maarif Vakfı Kanunu Tasarısı üzerinde milletvekillerinin soruları ve eleştirilerini yanıtladı.

Eğitim alanında yapılan hatanın, sadece bu dönemi değil kendilerinden sonraki nesli de etkilediğini belirten Yılmaz, "Gelecek kuşakları da ipotek altına alan bir yer burası. Bir bina yaparsınız hatalı olursa yıkarsınız, eğitimde böyle değil. Nesiller yetiştiriyorsunuz, yanlış yetiştirdiğinizde geriye dönümü yıllar alıyor." görüşüne yer verdi.

AK Parti hükümetlerinde 6 milli eğitim bakanı değiştirildiğine yönelik eleştirilere işaret eden Yılmaz, 1920-1950 arası 25, 1950-1960 arası 8 milli eğitim bakanı değiştiğini anımsattı. Yılmaz, kendilerinden önce de 3 yıla yakın zamanda 3 bakan değiştiğini dile getirerek, "Bizim dönemimiz , Türkiye'deki genel uygulamadan biraz daha iyi ama biz de Türkiye'nin dışında değiliz. Neden? Çünkü burası büyük kuruluş, herkesin bildiği, üzerinde söz söyleyeceği bir kuruluş. Eğitim ortak derdimiz." ifadesini kullandı.

BAKANLIĞIN İSMİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ ÖNERİSİ

Yılmaz, milletvekillerinin, "Eğitimde yurt içinde sorunlar varken yurt dışına çıkılır mı?" sorularını, "Eğer gerçekten yurt içindeki problemleri bitirip yurt dışına çıkacaksak hayatta biz hiç çıkamayız. Çünkü yurt içindeki problemler bitmez. Hayatın olduğu anda problemde vardır. O halde ne yapmak lazım? Yurt içinde problemlerimiz var, bunları bileceğiz, çözmeye gayret edeceğiz. Ama yurt dışındaki vatandaşların gerek kültürel, gerek eğitim ihtiyaçlarına dokunmak, taleplerine cevap vermek lazım." diye yanıtladı.

Vakfın 'maarif' şeklindeki isminin "Türkçe olmadığı" iddialarına yönelik eleştiriler üzerine Yılmaz, bakanlığın isminin, 1923-1935 arasında, 1941-1946 arasında Maarif Vekilliği olduğunu anımsattı. Yaşayan Türkçeyi tercih ettiklerini belirten Yılmaz, "Halkımızın diline hangisi uygunsa, hangisi tırmalamıyor, rahatsız etmiyorsa... Maarif daha güzel bir tanımmış gibi geliyor." dedi.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı'nın, "O zaman bakanlığın da adını değiştirelim" demesi üzerine Yılmaz, "Eğer siz önerge verirseniz, ben desteklerim. Doğru olacağını söylerim. En azından köklerimizle 1923-1935 arasındaki bağımızı da kurmuş olabiliriz." karşılığını verdi.

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, kültürün sivil toplum işi olduğunu, devlet eliyle kültür olamayacağını bildirdi.

CUMHURBAŞKANI DA MÜTEVELLİ HEYETİNDE

Yılmaz, bakanlığın 2002'de 8 ülkede 27 okulla hizmet verirken, 2002'den sonra 38 yeni okul daha açıldığını bildirdi. Yılmaz, Türkiye'de eğitim-öğretim faaliyeti yürütülen 12 yabancı okul bulunduğunu, bu okulların dayanağının Lozan Antlaşması olduğunu anımsattı.

Yılmaz, İstanbul Haydarpaşa Lisesinde 78 kişilik sınıfta okuduğunu, şimdi bunun olmadığını vurgulayarak, "(14 yıldır yapmadınız şimdi niye yapıyorsunuz) denildi. Doğrudur yapmadık, bunun çözümü bir 14 yıl daha yapmamak mı yoksa 14 yıl önce yapmadık, şimdi yapalım mı? Mutlaka yapılamayanı da bu dönemde yapmak gerekir." diye konuştu.

Mütevelli heyetinde cumhurbaşkanının yer almasına yönelik değerlendirmeler üzerine Yılmaz, "Bugün Sayın Cumhurbaşkanımız, bu makamda yarın başkası olabilir. Bunlar normaldir. Anayasa Mahkemesi, Danıştaya üye atıyor mu atıyor, bütün kararnameleri imzayla atıyor mu atıyor. Burada mütevelli heyetine atanması doğrudur, yerindedir." ifadesini kulandı.

Yılmaz, Milli Eğitim Vakfı yerine neden bu vakfa ihtiyaç duyulduğu sorusuna ise şu yanıtı verdi:
"Vakfın 16 okulu, 4 bin 460 öğrencisi var. Bu vakıf, yurt dışında okul açmak amacıyla kurulmadı. Bakanlığımızın Milli Eğitim Vakfı ile çok iyi diyaloğu, ilişkisi var. Biz Milli Eğitim Vakfını, yurt dışında okulları alır şeklinde yapsaydık, 'Milli Eğitim Vakfı'na el konuluyor' denilebilirdi. Aynı olsan, biz kaynak aktaralım denilseydi bu sefer de 'Devlet imkanları bir başka yere, farklı şekilde veriliyor' denilebilirdi."

Tasarının tümü üzerinde görüşmeler tamamlanarak, maddelerine geçildi.

Yorumlar