Giza Piramitleri

Giza piramitleri, Mısır'da bulunan Keops, Kefren, Mikerinos piramitleridir. Bunların içindeki Keops piramidi, dünyanın yedi harikasından biridir.

Google Haberlere Abone ol
Giza Piramitleri

Giza piramitleri, Mısır'da bulunan Keops, Kefren, Mikerinos piramitleridir. Bunların içindeki Keops piramidi, dünyanın yedi harikasından biridir. Giza'da bulunan antik Memphis kentinin olduğu yerde inşa edilen Keops piramidi, hala ayakta zamana karşı direniyor. Keops piramidi Giza piramitlerinin en büyüğü ve gizemlisi olarak bilinir. 

Keops Piramidi hakkında

Piramidin yapımı 20 yıl sürmüştür. Yapımı sırasında  2,5 ton ağırlığında toplam 2.300.000 adet kireç taşı kullanılarak, 150 metre yüksekliğinde inşa edilmiştir. Bu taşların 20 senede üst üste dizilmesi için, 2,5 dakikada bir taşları üst üste koymak gerekmektedir. Bu konu günümüzde bile çözülmüş değildir. Taşların eğimini ayarlamak, tepede kusursuzca buluşturmak gerçekten gizemli bir çalışmanın ürünüdür. Taşların 150 metre yukarılara taşınması için neler yapıldığı hala bilinmemektedir. Söylenenlere göre  inşa edilen rampayla 43 metrelik kısmının taşındığı, sonrasında içerden yapımına devam edildiği yolundadır. Çünkü başka şekillerde yapılsa, bu kadar süre de bitirilmesinin mümkün olmamasıdır. Piramit hem kendisi, hem de kral odasının inşa edilmesi suretiyle tamamlanmıştır. Piramitte bulunan kral odası 43 metre yüksekte, hava kanalları olan ve her biri 15 ton olan, 4 adet düz bloktan oluşan tavanlardan oluşmaktadır. Bu blokların nasıl taşındığı hakkında hala bir bilinmezlik bulunmaktadır. 45 asırdır yerinde durmayı başarmış olan piramitteki aşınma sadece yukarıdan 10 metrelik bir bölümü olmuştur.

Keops piramidinin ilgi çeken kanıtlanmış gerçekleri

  • Piramidin taban kısmı, dünyanın yarıçapı üzerine oturtulduğunda, yüksekliği kutup noktasına gelmektedir.   
  • Taban çevresi yüksekliğinin iki katına bölünürse, pi sayısı elde edilir.
  • Piramitlerin yerleşme yönlerinin hesaplaması oldukça hassas yapılmış.
  •  Piramidin dört yüzünün alanı, yüksekliğinin karesini vermektedir.
  • Yüksekliğini bir milyarla çarptığınızda, güneş ile dünya arasındaki mesafeyi vermektedir.
  • Piramitlerin konumu güneş saatini göstermektedir.
  • Piramit ile dünya merkezinin mesafesi, Kuzey Kutbunun piramitle mesafesine eşittir.
  • Giza'dan geçen boylam, deniz ve karaları iki eş parçaya bölmektedir.

Piramitlerin hala kanıtlanamamış gizemleri de bulunmaktadır. Piramit içerisindeki sütün hemen bozulmayarak yoğurt haline dönüşmesi, yaraların piramit içerisinde iyileşmesi , içleri karanlık olsa da bitkilerin büyümesi, içeride bulunan kirli suyun bir süre sonra temizlenmesi, piramit içerisine yılda iki kez giren güneşin firavunun doğum ve ölüm zamanlarına denk gelmesi açıklanamayan gerçeklerdir.

Kefren Piramidi

Giza'da yer alan piramidi firavunun oğlu olan Mikerinos tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. Üst bölümündeki kaplamalar günümüze kadar ulaşmıştır. Üstünde yer alan 36 tonluk taşın buraya nasıl konulduğu hala çözülememiştir. Keops piramidine göre daha küçük olan piramit, yüksek bir zemin üzerine oturtularak daha büyük gösterilmiş. Yer altında bulunan kral odası, ile en üstte bulunan kraliçe odası ilgi çekmektedir.

Mikerinos Piramidi

Giza piramitlerinin en küçüğü olsa da 66,5 metre yüksekliğindedir. Mikerinos'un oğlu tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. Keops ve Kefren piramitlerinden farklı olarak, defin odası en alta inşa edilmiş. Dış kaplamasının bir bölümü günümüze ulaşan piramidin alt kısımlarında kırmızı aswan granidi, üst kısımlarında ise Tura kireç taşı kullanılmış. Şu an içi boş olan piramidin eşyaları, 1838 yılında İngiltere'ye götürülürken geminin batması sonucunda denizde kaybolmuş.

Yorumlar