Finlandiya İklimi

Finlandiya coğrafi olarak bakıldığı zaman, Avrupa'nın kuzeyinde yer alan ülkelerden biridir ve çoğu insan Finlandiya'yı tanımamaktadır.

Google Haberlere Abone ol
Finlandiya İklimi

Finlandiya İklimi; Finlandiya coğrafi olarak bakıldığı zaman, Avrupa'nın kuzeyinde yer alan ülkelerden biridir ve çoğu insan Finlandiya'yı tanımamaktadır. Finlandiya'ya komşu ülkeler Rusya, Norveç ve İsveç'dir. Aslında Finlandiya Avrupa'dan çok Orta Asya'ya daha yakındır. Finlandiya oldukça soğuk bir ülkedir ve ren geyikleri ile bilinir. Yüksek enlemlerde bulunması sebebi ile sert bir iklim hakimdir. Mevsim değişikliklerine çok az rastlanır. Bazı zamanlarda bölgede rüzgarların yumuşatıcı etkileri hakim olur. Yaz oldukça kısa, ılık ve nemli geçer. Finlandiya yağış çok olan bir ülke değildir, ülkenin güney kısmında 13-22 derece arasında farklılık gösteren sıcaklıklar görülür.

Yaz aylarında geceleri oldukça kısa, ülkenin kuzeyinde ise güneş devamlı küçüktür. Güneşin bu denli küçük olması ''gece yarısı güneşi'' olarak adlandırılır. Kışlar oldukça karanlık, soğuk ve bir o kadar uzundur. Laponya da Sıcaklık -20'ye kadar ulaşmaktadır. İklim ise fazlaca kurudur. Kış aylarında Laponya'da güneş hiç görünmez, kuzey kısımlarda bu süre iki ay kadar sürebilir. Finlandiya'nın kuzeyine Kasım ayında yağmaya başlayan kar, mayıs ayının sonlarına doğru erimeye başlar. Orta ve güney Finlandiya da ise kar Aralık ayında hakim olur ve Mart sonlarına kadar devam eder. Kış aylarında Finlandiya Körfezi'nin buzlandığı görülmektedir.

Ülkenin başkenti Helsinki'de kıtasal ve deniz iklimi arasında bir geçiş yaşanır. Temmuz aylarında en yüksek sıcaklık 22 derece kadar olur. En düşük sıcaklık ise 12 derece kadardır. Gündüzleri uzun olur. Yaz aylarının en uzun günlerinde güneş 19 saat kadar görülür. Eylül sonlarına doğru şiddeti hissedilecek kadar serinlik yaşanmaya başlanır, günler belirgin şekilde kısalır. Kışlar son derece sert, soğuk ve karlı geçer. Şubat aylarında sıcaklık maksimum -3 derece kadar olur. Bu sıcaklık -9'a kadar düşer.

Yorumlar