Endokrinoloji

Endokrinoloji, salgı bilimi anlamına gelmektedir. Vücudumuzda ki salgı bezleri tarafından kana aktarılan hormon dediğimiz yapılar, vücudumuzdaki birçok mekanizmayı kontrol ederler.

Google Haberlere Abone ol
Endokrinoloji

Endokrinoloji, salgı bilimi anlamına gelmektedir. Vücudumuzda ki  salgı bezleri tarafından kana aktarılan hormon dediğimiz yapılar, vücudumuzdaki birçok mekanizmayı kontrol ederler. Bu sistemi inceleyen bilim dalına ise endokrinoloji denmektedir. Aynı zamanda endokrinoloji iç salgı bezlerinin fonksiyonlarının anormal bir şekilde çalışması sonucunda oluşan hastalıkları ve bu hastalıkların tedavi biçimini inceleyen tıp dalıdır. 

Endokrinoloji Metabolizma hastalığı olarak bilinen Obezite, Diyabet (Seker Hastaligi), Osteoporoz (Kemik  erimesi), Kan yağları (kolesterol, trigliserid) ve ürik asit yüksekliği  hastalıklarının tedavisiyle de ilgilenir. Bir kişi Guatr, tiroid hastalığı, boy kısalığı, tüylenme, kemik erimesi, nodul, obezite, zayıflama, diyet,  gizli şeker, metabolizma, aşırı terleme, kemik erimesi, paratiroid,  hipoglisemi, şeker düşüklüğü, Şeker Hastalığı (diyabet), prolaktin, polikistik over  ve diğer hormon hastalıkları  tanısı ve tedavisi  için  bir endokrin uzmanına başvurabilir.

Hangi hastalıkları endokrinoloji uzmanları tedavi eder?

1- Hipofiz bezi hastalıkları.

2- Boy kısalığı ve büyüme hormon eksikliği hastalığı

3- Hipofiz bezi yetmezliği

4- Prolaktin hormon fazlalığı

5- Büyüme hormon fazlalığı

6- Diyabetes insipidus (şeker hastalığı)

7- Paratiroid hormon fazlalığı (Hiperparatiroidi) hastalığı

8- Paratiroid hormon azlığı (Hipoparatiroidi) hastalığı

9- Böbreküstü bezi hastalığı

10- Kortizol hormon fazlalığı (Cushing Sendromu)hastalığı

11- Kortizol hormon azlığı (Addison Hastalığı) hastalığı

Yorumlar