Ek kontenjana yerleşmek isteyenlere tavsiyeler

Ek tercih döneminin adaylar için önemli bir şans sunduğuna dikkat çeken uzmanlar, bu dönemin iyi değerlendirilmesini istiyor

Google Haberlere Abone ol
Ek kontenjana yerleşmek isteyenlere tavsiyeler
Sonhaberler.com

2016 LYS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından herhangi bir üniversiteye yerleşemeyen adaylar, ÖSYM’nin ek yerleştirme tercih günlerini bekliyor. Ek tercih döneminin adaylar için önemli bir şans sunduğuna dikkat çeken uzmanlar, bu dönemin iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Üsküdar Üniversitesi Eğitim Uzmanı-Tercih Danışmanı Ahmet Alkayış, 2016 LYS’de herhangi bir bölüme yerleşemeyen adaylar için ek tercih döneminin önemli bir fırsat olduğunu söyledi. Ek tercihlerin 26-30 Ağustos 2016 tarihleri arasında yapılacağını hatırlatan Alkayış, adaylara şu önerilerde bulundu:

İlk tercihlerde ÖSYM tarafından herhangi bir programa yerleşemeyen adayların üzülmemeleri gerekir, üniversite tercihleri henüz bitmedi. Ek tercih döneminde adaylara bir şans daha verilecek. Adaylar bu son fırsatı iyi değerlendirip ideallerindeki üniversitelere kavuşabilirler.

100 bin boş kontenjan bekleniyor!

Bu yıl üniversite yerleştirme oranlarına baktığımızda ciddi bir artış görüldü fakat bununla beraber boş kontenjanlarda da bir artış var. Ayrıca ilk yerleştirmede kazanıp kayıt yaptırmayan adaylar da olduğu için yaklaşık 90-100 bin arası boş kontenjan olabilir. Adayların bu süreci iyi takip edip, biraz sabırlı olmalarını ve araştırma yapmalarını öneriyoruz.”

Rakipler azaldı, kontenjanlar arttı!

Ek yerleştirme döneminin tercih yapıp yerleşemeyen adaylar için bir avantaj olduğunu ve bu avantajları iyi değerlendirmek gerektiğini belirten Ahmet Alkayış, “Çünkü tercih yapacak aday sayısı azaldı. Ayrıca merkezi yerleştirmeyle bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip olmadıkları için rakiplerimizin sayısı epeyce azalmış sayılır. Ayrıca tıp, hukuk, mimarlık ve mühendislikte baraj taban başarı sırasının uygulaması da boş kontenjan sayısını hayli artırmıştır. Bu yılki ÖSYM değişikliklerinde adayların ilk tercihlerde 24 tercih hakkı vardı. Muhtemelen ek tercihlerin sayısı da 24 olacaktır. Aday tercihlerin tümünü doldurmak zorunlu değildir” diye konuştu.

Ek yerleştirme sürecinde adaylar nelere dikkat etmeli?

Ahmet Alkayış, 2016 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarına göre ek tercih yapma hakkına sahip olan adayların bilmesi ve yapması gerekenleri de şöyle sıraladı:

- İlk tercihlerde Genel Lise ya da Meslek Lisesi’nde (sınavsız geçiş OBP ile), olup da yerleşen adayların ek tercih yapma hakları yoktur.

- Adayların 2016-ÖSYS ek yerleştirmeye başvurmak için 2016-ÖSYS'ye başvuru yapmış olmaları gerekir.

- Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için, merkezi yerleştirmede hiçbir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmak gerekir.

- Tablo 4’te kontenjan açığı oluşan lisans programlarının, en küçük puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adaylar tercih yapabilecekler.

- Tablo 3’teki ön lisans programları için en küçük puan koşulu aranmamaktadır.

- Tercih kılavuzunda herhangi bir programa ait en küçük puan bulunmuyorsa, bu programlara ilgili puan türünde 180 veya daha yüksek puan alan adaylar başvurabilirler.

- İlgili Y-YGS/Y-LYS puanınız tercih edeceğiniz programın en küçük puanından daha küçük ise o programa tercih listenizde yer vermeyiniz. Bu uyarıları göz önünde tutmadığınız takdirde ilgili tercihleriniz geçersiz sayılır; bu tür tercihlerinizdeki programlardan birinin kesin kayıt listesinde adınız yer almış olsa bile programa kaydınız yapılmaz.

- Sınavsız geçiş hakkı olan veya ilgili YGS puan türünde 150 ve üzeri puan alanlar, Tablo 3'te yer alan ön lisans programlarını tercih edebilirler. Aynı zamanda açıköğretim programları için YGS puan türlerinden az 150 puan alınması gerekir.

- Özel yetenek sınavlarıyla bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahiptirler.

- Adayın okumak istediği yükseköğretim programlarını tercih listesine yazarken çok dikkatli davranması gerekmektedir. Okul türü, alan, yaş, sağlık, cinsiyet gibi koşulları tam olarak karşılayan programları tercih edilmemesi gerekir. Aksi durumda koşullarını taşımadığınız tercihler geçersiz sayılır. Koşullarını taşımadığınız için yerleştirilseniz bile kaydınız yapılmayacaktır. Tercih bildirmeden önce mutlaka programların koşul ve açıklamalarını okuyunuz.

- Adayların tercih bildirimi tamamladıktan sonra ek yerleştirme ücretini ödemesi gerekir. Ek yerleştirme ücretini yatırmayan adayların tercihleri geçersiz sayılacaktır.

06-09 Eylül 2016 tarihleri arasında ek tercihle yerleşen adayların kayıtları yapılacaktır.”

Yorumlar