Doktora yapanlar artık direkt doçent olacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yardımcı doçentliğin artık kaldırılması gerektiğini belirterek düzenlemenin yakında TBMM'ye geleceği müjdesini verdi

Google Haberlere Abone ol
Doktora yapanlar artık direkt doçent olacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sultanahmet'teki Marmara Üniversitesi Rektörlük Binası'nda "Marmara Üniversitesi 135. Kuruluş Yıl Dönümü Programı"na katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Marmara Üniversitesi 135. Kuruluş Yıl Dönümü" programında konuştu. Konuşmasına, "Mensubu ve mezunu olmaktan daima gurur duyduğum Marmara Üniversitemizin 135. kuruluş yıl dönümünün hayırlı olmasını diliyorum." sözleriyle başlayan Erdoğan, üniversitenin, Sultan Abdülhamid-i Sani'nin kendi has hazinesinden tahsis ettiği kaynakla muhasebe ve diplomasi alanında eğitim öğretim vermek üzere kurulan bir okulla başlayan hikayesinin, bugünlere kadar geldiğini anlattı. 

Üniversite kapasitesinin talep eden herkesin girebileceği bir düzeye ulaştırıldığını belirten Erdoğan, üniversite sayısının 75'ten 185'e, fakülte sayısının 532'den bin 678'e, yüksek okul sayısının 173'ten 466'ya, meslek yüksek okulu sayısının 417'den 968'e, enstitü sayısının 289'dan 677'ye yükseltildiğini kaydetti. Erdoğan, üniversitelerdeki profesör sayısının 9 bin 396'dan 23 bin 816'ya, doçent sayısının 5 bin 367'den 14 bin 311'e, yardımcı doçent sayısının 11 bin 190'dan 36 bin 307'ye, toplam akademisyen sayısının 155 bine çıkarıldığını dile getirerek, şöyle devam etti: "Yardımcı doçentlik unvanıyla ilgili çeşitli şikayetler vardı. Birçok yardımcı doçent kardeşlerim var, yakın çevremde ahbaplarım, akrabalarım var. Tabii dinlediğimde ben de tatmin olmazdım. Bunun bir aldatmaca olduğunu da bilirdim ve yardımcı doçentliğin sadece bir siyasi karar olduğunu bilirdim. Yani bununla bir gönül çalmak, gönül almak... Bunun için yapıldığı belliydi. Dedik ki 'Biz öyle bir adım atalım ki bu ara unvanı ortadan kaldırıp, doktoradan doğrudan doçentliğe geçilebilmesini temin edecek bir çalışma yapalım.' YÖK Başkanımıza bu talimatı verdik. Doçentliğin şartları da buna göre yeniden düzenlenerek inşallah büyük ihtimalle önümüzdeki hafta parlamentoya gönderilecek ve böylece bu sorunu da çözeceğiz. Artık doktoradan sonra bir de yardımcı doçentlik olmayacak. Doktoradan kazanan doğru doçentliğe gidecek."

Türkiye'nin uzun yıllar boyunca her alanda milletin değerinden kopuk, "halka rağmen halk için" anlayışıyla hareket eden, söylemi sosyalist, zihniyeti faşist kadroların tasallutu altında kaldığını ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti: "Üniversitelerimiz de bu alanlardan biri olmuştur. Ben rektörümüz Emin Bey ile üniversite yıllarımızda işte bu çileleri çok çektik. Yalnız söyleyeyim, rektörümüz üniversiteye benden daha fazla giderdi ve ben onun kadar gidemezdim. Benim sıkıntım daha fazlaydı. 'Benim oyumla çobanın oyu iyi olabilir mi?' diyen bir zihniyetin olduğu yerde demokrasiden söz edilemez. Kendi tarihini karalamak için zayıf kaynaklara dayanarak hezeyanlar taşıyan bir zihniyetin olduğu yerde millilikten söz edemeyiz. Belli görüşlerin dayatılması, buna karşılık farklı görüşlere tahammülsüzlük üzerine kurulu bir sistemden özgür bilim çıkmaz. Nitekim de yaklaşık bunca yıldır çıkmıyor, çıkmamıştır." 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İşte Pensilvanya’nın emrine, her yanıyla cehalet kokan bir adamın emrine her şeyinizi teslim etmişseniz, ipotek altına vermişseniz profesör de olsan hiçsin. Ne bileyim çok farklı reklamın, şu ve bu da olsa hiçsin. Bunlar da var. Kapınızdaki tabelada öyle yazıyor olmasının bir anlamı yoktur. Yanlış anlaşılmasın, ben demiyorum ki tüm bilim insanları bizim istediğimiz gibi düşünecek veya hepsi böyledir. Haşa. Ben aklını ve ilmini bu tür adamların emrine kiraya verenler için bunu söylüyorum. Bundan çok çektik. Bunları zaten sizler de gayet iyi biliyorsunuz. Bizim isteğimiz bilimin özünü oluşturan objektiflikten, hakkaniyetten, saygıdan uzaklaşılmadan hareket edilmesidir. Meczuplukla mümbitlik arasındaki o ince çizgiye dikkat etmek lazım." diye konuştu.

"Cumhuriyet tarihinde bilimle, bilimsel çalışmalarla, bilim kuruluşlarıyla, araştırmayla, geliştirmeyle teknolojik atılımlarla en yakından ilgilenen, bu yöndeki çalışmalara en çok destek veren Başbakan ve Cumhurbaşkanının ben şahsım olduğunu iddia ediyorum." diyen Erdoğan, çalışmalara desteğinin süreceğini ifade etti.

Türkiye'de artık yüksek öğretimin, kontenjan, bina, hoca ve benzeri sorunlarının değil, kalite meselesini konuşulduğunu, bunun tartışıldığını kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti: "Bu geldiğimiz noktanın en güzel ifadesidir. Geçtiğimiz günlerde Boğaziçi Üniversitesi'nde de ifade ettim; milletin değerlerine saygılı olmakla bilimde en üst sıralara çıkmak birbirinin alternatifi, birbirinin zıttı değildir. Tam tersine dünyadaki tüm önemli üniversiteler, ülkeleri ve toplumlarıyla sahip oldukları güçlü bağlar sayesinde bu konuma gelmişlerdir. Bizim de kendi üniversitelerimizden beklediğimiz işte budur. Bu anlayışın giderek güçlendiğini görmekten doğrusu memnuniyet duyuyorum. Dünyanın en eski ve köklü bilim yuvalarına ev sahipliği yapmış ülkemize yakışan duruşu, söylemi ve faaliyetleriyle markalaşmış çok sayıda üniversiteye sahip olmaktır. İnşallah o günlerin de yakın olduğuna inanıyorum." 

Türkiye'nin verdiği çok yönlü mücadelede akademinin desteğinin "olmazsa olmaz" mesabesinde olduğunu kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti: "Sosyal bilimlerde, temel bilimlerde, mühendislik bilimlerinde, sağlık bilimlerinde, güçlü bir altyapıya, güçlü bir desteğe sahip olmadan bir devletin sadece kamu kuruluşlarının gücüyle hedeflerine ulaşması mümkün değildir. Geçmişte ecdadımızın en parlak olduğu dönemde geride işte böyle bir gücün varlığını görüyoruz. Aynı şekilde Batı ülkelerinin gerçekleştirdikleri atılımların da itici gücü, lokomotifi hep bilim dünyası olmuştur. Türkiye olarak şu anda bölgemizde ve dünyada çok büyük mücadeleler veriyoruz. Avrupa'dan Afrika'ya kadar çok geniş bir coğrafyada bize kılavuzluk edecek siyasi, sosyal ve ekonomik verilere, analizlere, öngörülere ihtiyacımız var. Ülkesini geriden takip eden bir akademi lokomotiflik yapamaz. Bunun için üniversitelerimizin önden gitmesi, öncülük etmesi lazım. Şayet biz herhangi bir konuda çalışmaya oturduğumuzda önümüzde çok güçlü bir bilimsel müktesebat bulamazsak ancak el yordamıyla hareket edebiliriz. Şahsen fotoğraf çekme ve yön gösterme bakımından kendi çalışmalarımda böylesine dolu, tatmin edici, pratik bir birikimi her zaman bulamadığımı söylemek isterim. Halbuki çok ihtiyacımız var. Çünkü el yordamıyla iş yapmak hem çok enerji ve zaman kaybettirir hem de maliyeti çok artırır. Bilimsel verilerle hareket etmek demek, nokta atışı iş yapmak, dolayısıyla kısa sürede büyük netice elde etmek demektir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne giden süreçte ve yeni dönemde akademiden çok daha güçlü, çok daha işe yarar destek bekliyorum. Ülkemizin, milletimizin ve insanlığın hizmetine sunulacak özellikle de bu hedefi yakalayamamış, doğru mecralara aktarılmamış bilgi odaların dört duvarı veya kitapların iki kapağı arasında kalmaya mahkumdur. Biz, değerli kaynaklarını bu şekilde hovardaca heba edebilecek bir ülke değiliz. Onun için önümüzdeki dönemde üniversitelerimizden her alanda çok daha büyük destek bekliyoruz." 

Yorumlar