Diyafram

Diyafram göğüs boşluğunun karın boşluğundan ayrılmasını sağlayan kas ve kiriş oluşmuş bir zardır.

Google Haberlere Abone ol
Diyafram

Diyafram göğüs boşluğunun karın boşluğundan ayrılmasını sağlayan kas ve kiriş oluşmuş bir zardır. Göğüs kafesine bağlı olan zar, solunum için gereklidir. Üç delik yardımıyla yemek borusuna, alt ana toplardamara ve aorta açılır. Beyinde bulunan iki diyafram siniri tarafından yönlendirilen zar, nefes alındığında kasılarak, düzleşir. Nefes verildiğinde ise gevşeyerek, kubbeleşir.  Bu zarın bir diğer adı karın kası olarak bilinir. Çizgili kaslar arasında yer alır.

Diyaframın çalışma sistemi nasıldır?

  • Nefes verildiğinde yukarı doğru kubbeleşen zarın etkisiyle, göğüs kafesinin iç basıncı artarak, hacmi azalır ve karbondioksit dışarıya verilir.
  • Nefes alındığında  düzleşen kasın yardımıyla, göğüs kafesinin iç basınca düşerek, hacmi artar ve akciğerlere hava dolar.
  • Her soluk alındığında zarla birlikte, göğüs kafesi de hareket halinde olur.

Bu kas kasıldığında göğüs bölümü genişleyerek, vakum gibi görev yapan göğüs boşluğu akciğerlerin havayla dolmasını sağlar. Omurgalar arasında bulunan yardımcı kaslarda genişleyerek, nefes alma işlemine yardımcı olur. Boyun kasları da bu işleme yardımcı olan kaslar arasında yer alır. Göğsün üst bölümünden nefes alıp, vermek sağlıklı bir şekilde nefes alma olarak kabul edilmez. Bu durum akciğerlerin tam kapasite ile görev yapmasına engel olur. Diyafram yardımıyla alınan nefeslerde akciğerlere dolan hava 2500 cc - 3000 cc arasında olurken, göğüs üst bölümünden alınan hava miktarı 500 cc - 700 cc arasında kalır. Karın kası yardımıyla alınan hava, akciğerlerin tam olarak dolmasını sağlar. Karın kasının hareketi çıplak vücutta gözlemlenebilir. Soluk alıp verirken, karın bölgesinin aldığı şekil zarın hareketlerinden kaynaklanmaktadır. Erkeklerde daha fazla çalışan karın kası, kadınlarda daha az görev yapar. Kadınların enine doğru olan nefes hareketleri, göğüs kafesi yardımıyla gerçekleştirilir. Hamilelik için önem taşıyan bu durum, son aylardaki gebeliklerde annenin soluk almasına yardımcı olur.

Diyaframın yapısı nasıldır?

Çizgili bir kas olan karın kası, merkez bölümü ve çevresindeki adale kısmından oluşur. Merkezi bölüm sedef renginde olan kirişsi tabakadır. Bu bölümde sağ tarafta ana toplardamarın geçtiği delik yer alır. Çevresel bölümde mide ve akciğer sinirlerinin, yemek borusunun ve aortun geçtiği delikler yer alır. Deliklerin içerisi karın kasıyla kaplıdır. Bu yapı yeteri kadar sıkı olmazsa, organlar göğsün içerisine geçerek diyafram fıtıkları oluşturur. Bu oluşumların tedavisi cerrahi yöntemlerle yapılabilir.

Yorumlar