Dikey geçiş tercihlerinde öneriler

Meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezunların lisans öğretimine geçebilmesi için uygulanan Dikey Geçiş Sınavı (DGS), üniversiteye geçişte önemli bir fırsat sunuyor. Aday sayısının fazla ancak kontenjan sayısının sınırlı olması nedeniyle doğru tercih yapmanın önemine dikkat çeken uzmanlar, “DGS’de de tercih aşaması çok önemli. Tercih yaparken mutlaka uzmanlardan destek alınmalı” tavsiyesinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Dikey geçiş tercihlerinde öneriler
Meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olanların lisans öğretimine geçebilmesi için uygulanan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonuçları açıklandı. Üsküdar Üniversitesi Eğitim Uzmanı-Tercih Danışmanı Ahmet Alkayış, bu aşamadan sonra başlayacak tercih döneminin iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Tercihte bulunacak adayların fazla olmasına karşın kontenjanların sınırlı olduğuna dikkat çeken Alkayış, bilinçli ve doğru tercihin önemli olduğunu belirterek tavsiyelerde bulundu:

“DGS tercihleri bir avantaj, bu avantajları iyi değerlendirmek gerekir. Çünkü tercih yapacak aday sayısı fazla, kontenjan sayısı sınırlı olması nedeniyle tercih listemizi hazırlarken dikkatli olmamız gerekir.

Tercih yapacak adayların açıkta kalmayıp, istedikleri bölüme ve üniversiteye yerleşmeleri için kesinlikle uzmanlardan destek almaları gerekir. Aksi bir durumda yanlış bir tercih listesiyle aday istediği yere yerleşmeyebilir.

Adaylar DGS’de tercih yapmak istedikleri lisans programlarını istek sırasına ve tercih listelerine göre yazabilirler.

Adayların ön lisans mezuniyet alanlarına göre, dikey geçiş yapılabilecek lisans programları hakkında ayrıntılı araştırma yapmaları gerekir. İlgili ön lisans programından mezun ya da mezun olacak adayların hangi lisans programlarını tercih edecekleri ÖSYM tarafından yayınlanan DGS Kılavuzu’nda Tablo-2’de belirtilmiştir.”

Adayların DGS Tercih Kılavuzu’nu mutlaka dikkatli inceleyip tercih bildirmeden önce de koşul ve açıklamalar bölümlerini kesinlikle okumaları gerektiğini belirten Alkayış, “Koşulları uygun olmayan programlar tercih edilmemelidir. Adaylar, tercih bildirim işlemini tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içinde tercihlerinde değişiklik yapabileceklerdir. “Tercih Süresi” tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik/düzeltme yapılamaz. Adaylar tercih döneminde sosyal medya üzerinden ya da üniversitemize gelerek bizlere ulaşıp tercih süresince bizden bireysel destek alabilirler” diye konuştu.

Dikey Geçiş Sınavında üniversitelerin burs avantajlarını öğrencilerin göz önünde bulundurması gerektiğine vurgu yapan Alkayış, Üsküdar Üniversitesinin DGS ile öğrenci alan programlarına ÖSYM tarafından yerleşen öğrencilerden Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi ve İletişim Fakültesi bölümlerine kayıt yaptıranlara % 50, Sağlık Bilimleri Fakültesi bölümlerine kayıt yaptıranlara % 40 burs verildiğini söyledi. Alkayış, Sağlık Bilimleri Fakültesine 2016 DGS ile kayıt yaptıran öğrencilerden Üsküdar Üniversitesi SHMYO mezunu olanlara da % 50 burs verileceğini kaydetti.

Yorumlar