Çocuklara karne hediyesi alınmalı mı?

Uzmanlar, velileri, çocukları karnelerinden dolayı ödüllendirme ya da cezalandırma konularında dikkatli olmaları gerektiği, konusunda uyardı.

Google Haberlere Abone ol
Çocuklara karne hediyesi alınmalı mı?

Çocukların karne notuna göre ödüllendirmek ya da cezalandırmak psikolojik sorunlara yol açabiliyor. Başarılarından dolayı özellikle maddi değeri olan şeylerele ödüllendirilen çocukların başarısında düşme gözleniyor.

Karne Hediyesi Alınmalı Mı?

Ebeveynlerin büyük kısmı, karne ödülünün çocukları motive ettiğini düşünse de, uzun vadede bu durum olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Özellikle, henüz karne almadan, öğrenciyi çalışmaya teşvik etmek için vadedilen karne hediyesi, çocuğun başarıyı maddi ödüllerle ilişkilendirmesine neden olmaktadır. Bu durumda, çocuk sonunda ödül olmayan işleri yapmayı istemeyeceği gibi, bir süre sonra verilen ödülleri de yeterli bulmayacaktır. Dolayısıyla, karne ödülü, sanılanın aksine öğrenciyi motive etmez, bilakis demotive olmasına neden olur.

Çocukları Ödüllendirme ve Cezalandırma

Çocuğun, başarıyı başkaları tarafından ödüllendirilmesi ve takdir edilmesi gereken bir durum olarak algılamasına yol açmamak için karne notlarından dolayı çocuğa hediye almak doğru değildir. Bilhassa, maddi değeri ön planda olan ödüllendirmeler, çocukların motivasyonunun düşmesine yol açar. Kısa vadede, ödüller çocuğu mutlu etse de başarısı üzerinde olumsuz bir etki yaratacaktır.

Ceza kadar ödül sistemi de çocuk psikolojisini olumsuz etkilediği gibi, ebeveynlerin başarı ya da başarısızlık durumunda çocukla konuşmaları şarttır. Karne notlarının bir başarı kıstası olarak değerlendirilmesi de yanlış olduğu gibi, çocuğun başarılı olduğunda kendisini değersiz; başarılı olduğunda ise değerli hissetmesine yol açabilir.

Ebeveynlerin karne değerlendirmesi konusunda dikkat etmesi gereken noktalardan biri de, karşılaştırmalardır. Öğrencinin başarılı olması durumunda, başarısız öğrencilerle kıyaslanarak takdir edilmesi ya da başarısız olması durumunda başarılı öğrenciler ile kıyaslanması yanlıştır. Çocuğun özgüvenini azaltan ve arkadaşlarından uzaklaşmasına neden olan bu tür tutumlardan kaçınılmalıdır.

Çocukların Karne Notları Nasıl Değerlendirilmeli?

Çocukların karne notlarını değerlendirirken, ebeveynler sıklıkla çocuğun başarısızlığını kınayarak, onun için yaptıkları fedakarlıkları dile getirir. “Başarılı ol, diye ne kadar çaba sarf ettik, karşılığı bu mu?” gibi yargılayıcı ifadeler kesinlikle kullanılmamalıdır.

Çocukların depresyona girmesine ve kendilerine zarar verme eğilimi göstermelerine neden olan bu tür ifadeleri kullanmak yanlış olduğu gibi, çocuğun başarılı olması durumunda, ebeveynlerin kendilerinin payını vurgulamaları da yanlıştır.

Çocukların başarılarıyla ödüllendirilmesi ya da başarısızlıklarıyla cezalandırılmaları son derece yanlış olduğu gibi, ebeveynler her durumda çocuklarla konuşmalı ve başarının devamı ya da başarısızlığın başarıya dönüşmesi için birlikte çözüm yolları aranmalıdır.

Yorumlar