Asr-ı Sani

Asr-ı Sani, Asr-ı sani, ikinci ve ikindi demek anlamına gelir. Asr-ı saninin vakti, asrı evvelden yaklaşık 30-40 dakika kadar sonradır.

Google Haberlere Abone ol
Asr-ı Sani

Asr-ı Sani, Asr-ı sani, ikinci ve ikindi demek anlamına gelir. Asr-ı saninin vakti, asrı evvelden yaklaşık 30-40 dakika kadar sonradır. Üç mezhep imamı ve Hanefilerden İmam Ebu Yusuf ile Muhammed, ikindinin başlangıç vaktini asr-ı evvel olarak belirlemişlerdir. Yani ikindi namazının başlangıcı bir şeyin gölgesi, kendi misli olunca başlar ki buna da asr-ı evvel denir. Örneğin, 100 cm olan bir çubuk gölgesinin öğle vaktinin evvelinde 10 cm ise, bu gölge 110 cm oluncaya kadar öğle vakti bitmiş olacaktır. Bugün okunan ikindi ezanları buna göre bu kavle göre okunmaktadır.

İmam Azam ise, Asr-ı Saniye'ye göre yani bir şeyin gölgesi iki katı oluncaya kadar öğle namazının kılınabileceğini belirtmiştir. Yani burada, bir çubuğun gölgesi 210 cm oluncaya kadar başlamış olacaktır. Hüküm, diğer üç mezhep imamına ve Hanefi'lerde de İmameyn'e göre verilmiştir. Öğle namazını İmameyn'in bildirdiği vakitte Asr-ı evvele kadar kılamayan kimse, namazı kazaya bırakmayıp İmam-ı a'zam hazretlerinin kavline göre, asr-ı evvelde kılmalıdır. Buna göre o gün ikindi namazı da, İmam-ı a'zam hazretlerinin bildirdiği vakitten önce kılmamalıdır. Özetleyerek, öğleyi asr-ı evvelde kılanın, ikindiyi asr-ı sanide kılması gerekir.

Dolayısıyla bu konuda büyük çoğunluk ittifak etmiştir. Öyleyse öğle namazlarımızı asr-ı evvelden sonraya bırakmamalıyız. Çünkü Hanefi mezhebine göre bir mukallidin öğle namazını kılabileceği zaman dilimi asr-ı evveldir. Mezhep içinde farklı görüşlerin olması biz mukallidler için bir tercih anlamı taşımaz. Dolayısıyla öğle namazı ve diğer namazlar, Diyanet takvimine göre eda edilmelidir ki karışıklık olmasın.

İkindi namazında olduğu gibi yatsıda da iki vakit vardır. Buna da, İşa-i evvel ve İşa-i sani denir. İşa yatsı demektir. İşa-i sani, işa-i evvelden, Eylülden Mart ayına kadar 10-12 dakika sonradır. Nisanda 12-14, Mayısta 14-18, Haziranda 18-19, Temmuzda 15-19, Ağustosta ise 12-15 dakika sonradır. Hem İmam-ı a'zam hazretlerinin, hem de İmameyn'in kavline uyabilmek için ikindiyi asr-ı sanide, yatsıyı da işa-i sani'de kılmak doğru olur.

Yorumlar