ALES sonuçları açıklandı

ALES sonuçları ÖSYM tarafından binlerce üniversite öğrencisinin erişimine açıldı.

Google Haberlere Abone ol
ALES sonuçları açıklandı

ÖSYM tarafından 18 Aralık tarihinde gerçekleştirilen ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) sonuçları açıklandı. ÖSYM tarafından açıklanan ALES sınav sonuçlarında adaylara bir de duyuru yapıldı. ALES sınavlarında 1 sorunun iptali açıklandı. İşte, ALES sınav sonuçları. Adaylar, ALES sonuçlarını https://sonuc.osym.gov.tr/ adresinden ulaşabilirler. ALES sonbahar dönemi 18 Aralık 2016'da 81 il merkezi ile Bişkek'te (Kırgızistan) uygulandı.

Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre yüksek lisansta en az yüzde 50'lik bir paya sahip olan ALES puanı, YÖK tarafından yönetmelik çerçevesine alınmıştı.

İşte YÖK'ün yönetmeliğinde yer alan o detay: “ALES puanının %50’den az olmamak koşuluyla ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağı, ilgili senato tarafından belirlenir.” Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması amacıyla, lisansüstü öğrenimi görmek üzere yurt dışına gönderilecek adayların seçiminde de ALES sonuçları kullanılmaktadır. Bu yolla yurt dışında lisansüstü öğrenim görmek isteyen adayların bu sınava girmeleri zorunludur. Mecburi hizmet yükümlülüğü olmaksızın, kendi imkanlarıyla yurt dışında lisansüstü öğrenim göreceklerin bu sınava girmelerine gerek yoktur. Çünkü sonucu sadece Türkiye’de kabul edilen bir sınavdır.

Ayrıca bazı kamu kurum ve kuruluşları, yurtdışında lisansüstü öğrenim görecek öğrencilere burs verirken ALES sonuçlarından yararlanmaktadırlar. Yurt dışındaki öğretim kurumları lisansüstü öğrenim görmek üzere kendilerine başvuran adaylardan ülkemizde yapılmış bir sınavın sonuçlarını da istedikleri takdirde, adaylar bu sınavın sonuç belgelerini bu kurumlara verebileceklerdir.

Yorumlar