2.Dünya Savaşı

2.Dünya Savaşı, 1939-1945 yılları arasında süren; dünyada meydana gelen küresel çaptaki savaş ve askeri çaptaki harekatların ikincisidir.

Google Haberlere Abone ol
2.Dünya Savaşı

2.Dünya Savaşı, 1939-1945 yılları arasında süren; dünyada meydana gelen küresel çaptaki savaş ve askeri çaptaki harekatların ikincisidir. Öncesinde yapılan silahlanmalar, savaşa katılan orduların ateş gücü, verilen kayıplar, vs. birçok unsur bakımından çok önemli bir bir o kadar da üzücü bir savaştır. (100 milyondan fazla askeri personel katılmış, 50 milyondan fazla insan hayatını kaybetmiştir.)  O dönemin güçlü ülkelerinden Almanya, İtalya ve Japonya Mihver Devletler; Birleşik Krallık, Sovyetler Birliği, Amerika Birleşik Devletleri  ve Fransa da Müttefik Devletler adlı ittifaklarla 2. Dünya Savaşında yer almışlardır. Diğer ülkeler de bu iki ittifakta menfaatlerine göre yerlerini almışlardır.

2.Dünya Savaşı nükleer silahların kullanılması(Japonyaya karşı), tüm dünyanın gözleri önünde yapılan soykırımlar (Nazilerin Yahudi soykırımı) gibi ilklerle tarihin utanç sayfalarında yerini almıştır. Artık savaşların sadece askerler arasında değil de, sivilleri katletmek şeklinde de yapılmaya başlanmasıyla 2.Dünya Savaşından sonra sivil savunma kavramı önem kazanmış, 1945’ten günümüze kadar tüm ülkeler bu yönde uygulamalara girişmişlerdir.

1939’dan öncesindeki politik, siyasal, ekonomik, vs. gelişmeler 2.Dünya Savaşının yaşanmasına sebep olacak kadar gergin bir ortam yaratmıştır. Tarihte kronolojik sıraya konması açısındansa 1939’da Almanya’nın Polonya’yı işgal etmesi ve Birleşik Krallık ile Fransa’nın buna karşılık olarak 3 Eylül 1939’da Almanya’ya savaş açması 2.Dünya Savaşının başlangıcı olarak kabul edilir. Nazi Almanya’sı, Alman milletinin çok daha geniş sınırlar içinde yaşaması gerektiğine ve “yaşam alanı” olarak adlandırılan topraklarda yaşamasını sağlayacak geniş bir imparatorluk elde edilmesi gerektiğine inanıyordu. 2.Dünya Savaşı’nı başlatan etken de Nazilerin bu saldırgan ve işgalci politikaları olmuştur. Ki Polonya işgali de bu hayal edilen imparatorluk için yapılan hamlelerden biridir.

2.Dünya Savaşı bu ilk hamlelerden sonra diğer devletlerin de kendi menfaatine göre zincirleme yaptığı hamleler ve açtığı savaşlarla başlamış oldu. Birleşik Krallık ve Fransa; Avrupa’da Nazi Almanya’sına karşı başarısız oldu. 1941’in ortalarına kadar 2.Dünya Savaşı sırasında Almanlar neredeyse tüm Avrupa’yı işgal etmişti. Özellikle aşılmaz denilen, Fransa’nın kurduğu Maginot savunma hattının Alman ordusu tarafından 6 saat içerisinde dağıtılması hala konuşulan bir olaydır. Bu durum üzerine daha önce tarafsız olacağını söyleyen Sovyetler Birliği, Almanların sınırlarına dayanması ve sınırlarını güvenceye almak istemesi sebebiyle komşusu olan 6 küçük ülkeyi işgal edip topraklarına katmıştır. Bu sırada ABD henüz 2.Dünya Savaşına katılmamış, sadece Müttefiklere silah satmaktadır. Avrupa’dan ayrı olarak dünyanın çeşitli yerlerinde de çatışmalar sürmekteydi. Örneğin; Uzakdoğu’da ABD’nin ve Müttefiklerin güçsüzleşmesinden faydalanmak isteyen Japonya; Çin’e ve çevredeki birçok adaya saldırarak 2.Dünya Savaşı’na girmiştir. ABD donanmasına karşı uçaklarla yapılan Pearl Harbor baskını zaten meşhur bir tarihi olaydır.

Bu gelişmeler sonrasında 2.Dünya savaşı; 1941 yılının Haziran ayında Almanlar Sovyetler Birliğini de işgal etmeye başladı. Stalingrad kapılarına kadar dayanan Alman ordularının burada durdurulması ve geri sürülmeye başlaması ile savaşın boyutu değişmiş oldu. Almanlar Sovyetler Birliği tarafından Doğu Avrupa’dan sürülürken; ABD Pasifik’te Japonlara karşı birkaç zafer elde etti. Birleşik Krallık ve Fransa Kuzey Afrika’da Alman ordularıyla daha dengeli mücadele etmeye başladı. Ayrıca İtalya da Müttefik Kuvvetler tarafından işgal edildi.

Sovyetler Birliğinin Berlin kapılarına dayanması ve Berlini ele geçirmesi sonucu 8 Mayıs 1945’te Almanya’nın teslim olması ile 2.Dünya Savaşı fiilen sona ermiş oldu. Avrupa dışında ise Japonya’nın 15 Ağustos 1945’te teslim olması ile de Pasifik Savaşı sona ermiş oldu.

2.Dünya Savaşının verdiği hasarlardan derinden etkilenen devletler; gelecekteki savaşları engellemek gayesiyle Birleşmiş Milletler (BM) teşkilatını kurdu. 2.Dünya Savaşı sonrasında ABD ve Sovyetler iki büyük güç olarak sivrildi ve Soğuk Savaş olarak adlandırılan bir dönem başladı. Ayrıca önceden Avrupalıların sömürgesi olan Asya ve Afrika ülkeleri, 2.Dünya Savaşı sonrasında tek tek bağımsızlıklarını kazanmaya başladılar. 2.Dünya Savaşının getirdiği en büyük yönelimlerden biri de, ülkelerin ilişkileri düzeltmek adına çeşitli paktlar ve antlaşmalarla bir araya gelme çabalarıdır.

Yorumlar