20 bin öğretmen alımı yapılacak

Milli Eğitim Bakanlığı önümüzdeki hafta ilana çıkarak 20 öğretmen alımı yapacak. Açıklama Milli Eğitim Bakanı Yılmaz tarafından yapıldı. MEB Müsteşarı Tekin ise daha önce yaptığı açıklamada şubat ayında atama yapılmayacağını söylemişti.

Google Haberlere Abone ol
20 bin öğretmen alımı yapılacak

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Milli Eğitim Bakanlığı'nın şubat ayında atama bekleyen öğretmenleri sevindiren bir son dakika açıklaması geldi. Milli Eğitim Bakanı Yılmaz: “Başbakanımız, Maliye Bakanımız ve Çalışma Bakanımızın talimatıyla, önümüzdeki hafta duyurusunu yapacağız, 20 bin öğretmenin alımını yapacağız. Öğretmenlerimiz için hayırlı uğurlu olsun.“ dedi. 

Milli Eğitim Bakanlığı ile TAV firması arasında Katar Türk Okulu'nun devir protokolü imzalanması dolayısıyla düzenlenen tören öncesinde konuşan Yılmaz, Başbakan Binali Yıldırım, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile toplantı yaptıklarını söyledi.

"Başbakanımız, Maliye Bakanımız ve Çalışma Bakanımızın talimatıyla, önümüzdeki hafta duyurusunu yapacağız, 20 bin öğretmenin alımını yapacağız. Öğretmenlerimiz için hayırlı uğurlu olsun. İki hayırlı olay bir arada gerçeklemiş oldu diyorum." diyen Yılmaz, Yıldırım, Ağbal ve Müezzinoğlu'na teşekkür etti.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, şubat ayında atamaların yetişmeyeceğini söylemişti. Atamalar için kamu kadrolarına dağılımın henüz yapılmadığını belirten müsteşar, “Öğretmen ataması olacaksa da Şubat ayına yetişmez” demişti. 

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin, şubat ayında öğretmen ataması yapılmayacağını belirterek, "2017 yılı içinde kaç öğretmen istihdam edeceğimizi, kamuda istihdam edilecek personelin yüzde kaçının bizim olacağını bilmiyoruz. Bunun kararı verildikten sonra bakanlık olarak oturup bunların ne kadarını şimdi, ne kadarını 2017 KPSS'den sonra istihdam edeceğimize karar vereceğiz." demişti. 

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfının (SETA) düzenlediği, "Aday Öğretmen Yetiştirmenin Geleceği ve Aday Öğretmenlik Modeli" konulu panelde konuşan MEB Müsteşarı Tekin, öğretmen adaylarının, aday öğretmenlik eğitimini yaşadıkları illerde almayı ısrarla talep ettiklerini, bakanlığın da adayların stajyerlik sürecini ailelerinin yanında geçirmelerine müsade ettiğini ama buna rağmen memnuniyet oranının az olduğunu anlatmıştı. 

Kalkınma Bakanlığının, MEB'in öğretmen niteliklerinin artırılması yönündeki projelerine destek verdiğini ifade eden Tekin, "Önümüzdeki günlerde özellikle beşinci sınıfların dil ağırlıklı bir sınıf haline dönüştürülmesi ve müfredat konusunda öğretmenlere yönelik yeni hizmet içi eğitim süreci başlatacağız. Kalkınma Bakanlığının destekleriyle, bize sunacağı imkanlarla bunu yapacağız." diye konuşmuştu. 

2003'ten beri 561 bin 431 öğretmen atandı

Bakanlığın aday öğretmenlik uygulamasını başlatma nedenlerini anlatan Tekin, Türkiye'de eğitim sektöründe memnuniyetin diğer sektörlere göre daha düşük olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Fiziksel yatırımlar, bütçeden ayrılan kaynak itibarıyla bakıldığında aslında çok yüksek bir memnuniyet olması beklenirken çok düşük. Ülkelerin demokrasi düzeyleri üzerinden göstergelere bakarken bütçeden eğitime ayrılan paya bakıyoruz. Türkiye son 15 yılda ciddi mesafe katetti. Genel bütçenin beşte biri eğitim harcamalarına ayrılmış durumda. Buna rağmen memnuniyetin düşük olmasının gerekçeleri üzerinde durmak gerekirdi. Biz 3-3,5 yıldır niye bu kadar kaynak ayrılmasına rağmen memnuniyet oranı bu kadar düşük, bunu masaya yatırmıştık. Her bir konuda alan araştırmalarıyla desteklenen politika önermeleri geliştirdik."

2003 yılıdan itibaren ataması yapılan öğretmen sayısının 561 bin 431 olduğunu kaydeden Tekin, "Mevcut öğretmenlerimizin sayısıyla kıyasladığımızda, 948 bin öğretmenimiz var, yüzde 60'a yakın bir kısmı mevcut hükümet döneminde atanmış. Buna rağmen öğretmen nitelikleriyle alakalı bir problemimiz var. Demek ki öğretmen niteliklerinin artırılması, hükümetin iktidara geldiği yılların en başında başlamış olsaydı öğretmenlerimizin yüzde 60'ı yeni konsepte göre istihdam edilmiş ve adaylık sürecini tamamlamış olacaktı." diye konuştu.

Yorumlar