18 milyon öğrenci için karne günü

Yurt genelinde okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim okullarında okuyan yaklaşık 18 milyon öğrenci karne alarak 3 ay sürecek yaz tatiline girecek. Öte yandan aileler için karne günü uyarısında bulunan uzmanlar karnelerin çok iyi veya kötü olmasının sebeplerinin araştırılması gerektiğini bunun çocuklarla konuşulması çocukların motivasyonunu arttıracağını söylüyor.

Google Haberlere Abone ol
18 milyon öğrenci için karne günü

Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim okullarındaki yaklaşık 18 milyon öğrenci bugün karne alarak 3 ay sürecek yaz tatiline girecek. Öğretmenlerse mesleki çalışma döneminin ilk haftalık bölümünü 9-13 Haziran 2018 tarihleri arasında görev yaptıkları okullarda, ikinci haftasını 18-22 Haziran 2018 tarihleri arasında seçimde görevli olanlar hariç olmak üzere, istemeleri halinde farklı il veya ilçelerdeki okullarda tamamlayabilecek. Öğretmenler arefe günü ve haziran ayının son haftası idari izinli sayılacağı için seminer programı 9 Haziran Cumartesi başlayacak. 2018-2019 eğitim öğretim yılı birinci kanaat dönemi 17 Eylül 2018 Pazartesi başlayacak ve 18 Ocak 2019 Cuma sona erecek. Yarı yıl tatili, 21 Ocak 2019-1 Şubat 2019 tarihlerinde yapılacak. İkinci kanaat dönemi ise 4 Şubat 2019 Pazartesi başlayıp 14 Haziran 2019 Cuma sona erecek.

3 AYDA 41 YENİ OKUL YAPILACAK

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, İstanbul’da 2 milyon 742 bin öğrencinin 2017-2018 eğitim öğretim yılının ikinci dönemini bugün tamamlayacağını anlattı. İstanbul’da tekli eğitime geçebilmek için 9 bin 500 dersliğe daha ihtiyaç olduğunu dile getiren Yelkenci, sözlerini şöyle tamamladı: “23 tanesi yatırım programımızdan olmak üzere 41 okulumuz eylül ayında bitmiş olacak. 41 okulda bin 56 derslik olacak. İstanbul’a da eylül döneminde öğretmen ataması bekliyoruz. Büyük bakım ve onarımlarımızı yoğunlukla yazın yapıyoruz. 2016-2015 eğitim öğretim yılında 325, geçen yıl da 275 okulumuzda büyük bakım oranım yapmıştık. Bu yıl da 200’e yakın okulda bakım onarım yapacağız”

KARNE İYİ DE OLSA KÖTÜ DE OLSA SEBEBİNİ ARAŞTIRIN

Karne günü kimi öğrenciler için mutlu, kimileri içinse stresli bir gün. İstanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esra Aslan, ailelere karnenin başarının tek göstergesi olmadığını unutmamalarını öneriyor. “İyi karne de, kötü karne de değerlendirilmeli” diyen Prof. Dr. Aslan’ın ailelere önerileri şöyle:

İyi de kötü de olsa karne notunu konuşun. Hem çocuğun yaptığı işe ilgi göstermek, hem de motivasyonunu sağlamak için bu gerekli. Çalışma ortamı, ek kitaplar, dersleriyle ilgilenmek gibi desteği sağlamanıza rağmen, sorumsuzluktan kötü karne aldıysa, hiçbir şey olmamış gibi davranmayın. Bir yaptırım uygulayın. Bu, çocuğu sevdiği bir şeyden; örneğin, tabletle, internetle vakit geçirmekten mahrum bırakmak olabilir. Ödül-ceza olmadan bir durum düzelmez. Çocuğun öğrenmeme nedenini de araştırın. Öğrenme bozukluğu var mı? Başa çıkamadığı sorunu mu bulunuyor? Rehberlik araştırma merkezlerinden yardım isteyebilirsiniz. Sonraki yıl ne yapılması gerektiğini de şimdiden planlayın. 

AİLECE VAKİT GEÇİRİN

Karne iyiyse, bunu nasıl başardığını tartışın. Tesadüfi mi, planlı çalışma mı var, araştırın. Önemli olan planlı çalışmanın olması. Çocuğunuzla oturup hangi derse nasıl hazırlandığını konuşun. Öğrenme stili üzerinde durun. Kimi ekstra kitap okur, kimi notlar alır. Ona ne yapıp da iyi not aldığı konusunda farkındalık kazandırın.

Dıştan olan ödülü anlamlı bulmuyorum. Ödül 1, 2, 3’üncü sınıflar için hediye olabilir ama 4 ve 5’inci sınıftan itibaren daha anlamlı, içten ödüller 
düşünülmeli. Bir yere götürmek, müze ziyareti, yeni deneyim faaliyetleri, ailece spor yapmak, yürüyüşe çıkmak gibi. Duygusal anlamı, sosyal birlikteliği olan bir şey yapın. Aileler, her şeyi parayla ölçebiliyor, bu yanlış. 

ANNELER BABALAR DİKKAT

Peki karneler alındıktan sonra öğrenci motivasyonu nasıl sağlanır? Karnelerin yansıması olumlu veya olumsuz olsa da çocuklarımızı germemeli, psikolojilerini bozacak, daha ileride onların ailelerinden korkacakları ortamı sergilememek son derecek önemlidir.

KARNELER DÜZELİR AMA...

Karnelerdeki sonuçların başarı göstergesi olmadığı kesinlikle bilinmelidir. Karnelerdeki yazılı notlar, sözlü notları tabi ki önemlidir fakat bu notlar düzeltilebilir ama çocuklara karnelerdeki notların kötü olması nedeniyle verilecek zararlar, olumsuz yaklaşımların tamiri olmayabilir...

Anne babaların anlamaları gereken en önemli şey okul karnesinin çocuğun sadece okul başarısını gösterdiği ve yeteneklerinin göstergesi olmadığıdır. Anne babalar okul karnesine daha büyük anlamalar yüklediği için çocuğun karne notuna da daha büyük anlamlar yükleyip olumsuz tepkiler veriyor. Tabi bu durumdan en çok karne notu düşük çocuklar zarar görüyor.

ÇOCUKLARIN RUH SAĞLIĞI BOZULMAMALI!

Çocuklar yeterince ilgi ve sevgi görmezse sağlıklı ve mutlu bir çocuk olamazlar. Anne babalar bir dönem boyunca farkında olmadan çocuklarına okul sorumluluklarını hatırlatmaktan onlara sarılmayı, öpmeyi, takdir etmeyi unutuyorlar. Oysa çocuğun notunun yüksek olmasından daha önemli şey çocuğun ruh sağlığıdır.

Çünkü çocuk kendini başarısız hissettikçe öz güveni düşer ve kendini değersiz hisseder, giderek içine kapanır ve ruh sağlığı bozulur. Ruh sağlığı bozuk olan bir çocuk zaten potansiyelini gerçekleştiremez ve hiçbir alanda başarılı olamaz.

KARNE DERSTEKİ PERFORMANSI ÖLÇER! BAŞARI İSE...

Karneler, öğretmenlerimizin hazırladığı not dereceleri öğrencinin yani çocuklarımızın ders içindeki okul içindeki performansını belirler. Bu performansın içinde tabi ki sosyal değer ve bulunulan ortamın da etkisi çok fazladır. Eğer çocuklarımıza seviyeli ve olumlu bir aile yapısı sunamazsak onun başarılı olmasını bekleyemeyiz. Bu yüzden karnelerin derslerdeki performansı ölçtüğünü başarının ise bununla alakalı olmadığını, keşfedilmemiş yeteneklerin ortaya çıkması için çaba gösterilmesi gerektiğini unutmamalıyız.

KARNE TÖRENİNE BAŞBAKAN YILDIRIM DA KATILACAK

Bugün; okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim okullarındaki yaklaşık 18 milyon öğrenci karne alarak 3 ay sürecek yaz tatiline girecek. Başbakan Binali Yıldırım ile Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Zübeyde Hanım İlkokulunda 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı Dönem Sonu Karne Dağıtım Töreni'ne katılacak.

Yorumlar