Batı Şeria'da gösterilere müdahale

- İsrail askerleri, Batı Şeria'da Ayrım Duvarı ve Yahudi yerleşim birimlerini protesto eden Filistinlilere müdahale etti

Google Haberlere Abone ol
Batı Şeria'da gösterilere müdahale

RAMALLAH (AA) - İsrail askerlerinin, Batı Şeria'da Ayrım Duvarı ve Yahudi yerleşim birimlerini protesto eden Filistinlilere müdahale ettiği bildirildi.

Filistinli Halk Direniş Komiteleri'nden yapılan yazılı açıklamada, İsrail askerlerinin, Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde Ayrım Duvarı ve Yahudi yerleşim birimlerini protesto için düzenlenen gösterilere plastik mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahale ettiği belirtildi.

Filistinli gençlerin ise askerlere molotofkokteyli ve taş atarak karşılık verdiği, yaşanan olaylarda onlarca kişinin göz yaşartıcı gazdan etkilenerek boğulma tehlikesi atlattığı aktarıldı.

Öte yandan İsrail askerlerinin Nablus'un batı kesimindeki Kefr Kadum beldesinde gazetecileri alıkoyduğu, bölgeden ayrılmalarına izin vermediği ifade edildi.

Filistin'de 2000 yılında patlak veren Mescid-i Aksa İntifadası'nın ardından İsrail yönetimi, 2002 yılında "güvenlik" gerekçesiyle işgal altındaki Batı Şeria ile Doğu Kudüs arasına Ayrım Duvarı inşasına başlamıştı. Bu nedenle Batı Şeria'daki üç milyona yakın Filistinli Doğu Kudüs ve İsrail'e geçiş yapamıyor.

Ayrım Duvarı ve yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri inşasına karşı her cuma günü düzenlenen gösterilere İsrail askerleri gerçek ve plastik mermi ile göz yaşartıcı gazla birlikte tazyikli atık suyla müdahale ediyor.

İsrail'in 1967'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria'da 131, Doğu Kudüs'te 10, Batı Şeria'nın tepelerindeki bölgelerde ise 116 yerleşim birimi kurduğu ifade ediliyor.

Batı Şeria'daki yerleşim birimlerinde yaklaşık yarım milyon, Doğu Kudüs'tekilerde ise 220 bin yerleşimcinin ikamet ettiği kaydedilirken, İsrail'in Batı Şeria'daki yerleşimcilerin sayısının kısa sürede bir milyona çıkarmayı istediği belirtiliyor.

Uluslararası hukuka göre, buralardaki Yahudi yerleşim birimlerinin tamamı illegal kabul ediliyor.

Yorumlar