Zarif: Yüzde 50-60 oranında mutabakat sağladık

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, dünya güçleri ile nükleer program üzerinde yüzde 50-60 oranında mutabakat sağladıklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Zarif: Yüzde 50-60 oranında mutabakat sağladık

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, dünya güçleri ile nükleer program üzerinde yüzde 50-60 oranında mutabakat sağladıklarını söyledi. Batılı diplomatlar da bugün Viyana’da sona eren görüşmelerin ardından nihai anlaşma için sürecin başlayabileceğini dile getirdi. Görüşmelere 13 Mayıs’ta Viyana’da devam edilecek.

Görüşmelerin ardından açıklama yapan AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, esaslı ve detaylı müzakerelerde bulunduklarını söyledi ve görüş farklılıklarının giderilmesi için yoğun gayret sarf edilmesi gerektiğini söyledi. Müzakerelerde dünya güçlerini temsil eden Ashton, ilerleme kaydettiklerini ve bundan sonra kapsamlı anlaşma için doldurulması gereken boşluklara odaklanacaklarını ifade etti.

İran’ın başmüzakerecisi ve Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise Temmuz ayına kadar nihai anlaşmanın imzalanacağına dair umutlu olduğunu dile getirdi.

Dünya güçleri, nükleer faaliyetlerini sınırlandırması karşılığında İran’a uygulanan ambargoları kaldırmayı teklif ediyor. İran ise atom bombası değil enerji elde etmek için nükleer teknolojiye sahip olmak istediğini belirtiyor.

Öte yandan Tahran’da konuyla ilgili açıklama yapan dini lider Ali Hamaney, müzakerelerin devam etmesine destek verdi fakat nükleer araştırma ve geliştirme faaliyetlerini durdurmayacaklarını vurguladı. CİHAN

Yorumlar