Yurtdışında oy kullanma internetten randevuya bağlı, katılım düşük olabilir

Köln Başkonsolosu H. Emre Engin, yurtdışında yaşayan Türklerin ilk kez oy kullanacağı cumhurbaşkanı seçimi için uygulanacak prosedürle ilgili açıklamalarda bulundu. Engin, oy kullanmanın her durumda internetten alınacak veya öğrenilecek...

Google Haberlere Abone ol
Yurtdışında oy kullanma internetten randevuya bağlı, katılım düşük olabilir

Köln Başkonsolosu H. Emre Engin, yurtdışında yaşayan Türklerin ilk kez oy kullanacağı cumhurbaşkanı seçimi için uygulanacak prosedürle ilgili açıklamalarda bulundu. Engin, oy kullanmanın her durumda internetten alınacak veya öğrenilecek randevuya bağlı olduğunu bildirdi. Bir sivil toplum örgütü temsilcisinin bunun için üç saat uğraştığını söylemesi ise yurtdışında seçimlere katılımın oldukça düşük kalabileceğini gündeme getirdi.

Başkonsoloslukta düzenlenen basın toplantısında Almanya’da oluşturulacak yedi seçim merkezi, 91 sandıkla en büyük merkez olan Düsseldorf/Köln bölgesi (ISS Dome salonu) ve seçimde uygulanacak prosedür tanıtıldı. Almanya’da 31 Temmuz ile 3 Ağustos arasında dört gün boyunca oy kullanılacağını hatırlatan Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin, seçim ikinci tura kalırsa 17 ile 20 Ağustos tarihlerinde gerçekleşeceğini ifade etti.

SEÇMEN KÜTÜĞÜNE KAYDOLMA SÜRESİ 9 TEMMUZ’DA DOLUYOR

Seçmen kütüğüne kaydolma uyarısında bulunan Engin, “Öncelikle vatandaşlarımızın yurtdışı seçmen kütüğünde kayıtlarının olup olmadığını YSK’nın www.ysk.gov.tr internet adresinden araştırması gerekiyor. Posta ile başvuru süresi doldu, 9 Temmuz’a kadar bizzat başvuru ile kayıt olunabiliyor. Vatandaşlarımızın kaydolabilmeleri için bu hafta sonu; 5-6 Temmuz’da konsolosluğumuz açık olacak.” dedi.

SADECE RANDEVU GÜN VE SAATİNDE OY KULLANILABİLECEK

Oy kullanmak için randevu sistemi getirildiğini belirten Başkonsolos, “Vatandaşlarımızın YSK sayfasından SEÇSİS adlı modül üzerinden oy kullanacakları günü belirlemeleri gerekiyor. Ancak tespit edilen tarih ve saatte oy kullanılabilecek.” dedi. Herhangi bir seçmen listesi yayınlanmayacağını anlatan Engin, randevuların sadece internet üzerinden öğrenilebileceğini kaydetti. Birinci ve ikinci nesil Türklerin çoğunlukla internet kullanmadığını hatırlatan Engin, bu noktada basın ve STK’lara büyük görev düştüğünü söyledi.

Randevu almak için saatlerce uğraşmak gerektiği için katılımın düşük kalabileceğiyle ilgili endişeye de değinen Engin, “Bunun için Türk devleti çok büyük masrafın altına giriyor.” dedi.

RANDEVULAR 21 İLE 25 TEMMUZ ARASI ALINABİLECEK

Randevu alma tarihi 21 Temmuz günü saat 08.00’de başlıyor ve 25 Temmuz günü saat 16.00’ya kadar sürüyor. Randevu almayan, fakat Yurtdışı Seçmen Kütüğü’nde ismi bulunan kişilere sistemin otomatik olarak bir randevu belirleyip bir sandığı atayacağını belirten Başkonsolos, bunun 25 Temmuz’dan sonra YSK sayfasından öğrenilebileceğini bildirdi.Oy kullanmanın TC kimlik numarası olan nüfus cüzdanı veya pasaport yoluyla mümkün olacağını kaydeden Engin, tatilde olan vatandaşların ise Türkiye’deki gümrüklerde, birinci tur için 26 Temmuz ile 10 Ağustos arasında, ikinci tur için ise 17 ile 24 Ağustos arasında oy kullanabileceğini aktardı. CİHAN

Yorumlar