Yurt dışındaki seçmenler için önemli not

2014 Cumhurbaşkanı seçimlerinde, önceki seçimlerden farklı olarak, Yurt Dışı Seçmen Kütüğü'ne kayıtlı vatandaşların gümrük kapılarında oy kullanabilmeleri için ülkeye giriş-çıkış yapıyor olmaları koşulu aranmıyor.Yurt dışındaki...

Google Haberlere Abone ol
Yurt dışındaki seçmenler için önemli not

2014 Cumhurbaşkanı seçimlerinde, önceki seçimlerden farklı olarak, Yurt Dışı Seçmen Kütüğü'ne kayıtlı vatandaşların gümrük kapılarında oy kullanabilmeleri için ülkeye giriş-çıkış yapıyor olmaları koşulu aranmıyor.

Yurt dışındaki Türk Büyükelçilikleri, bölgelerinde yayaşan Türk vatandaşlarına Türkiye'deki Cumhurbaşkanı seçimleriyle ilgili duyurular yayımlıyor. Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği tarafından yapılan duyuruda, yurt dışındaki seçmenleri ilgilendiren önemli bir bilgi bulunuyor. Buna göre, önceki seçimlerden farklı olarak, bu seçimlerde, Yurt Dışı Seçmen Kütüğü'ne kayıtlı vatandaşların gümrük kapılarında oy kullanabilmeleri için ülkeye giriş-çıkış yapıyor olmaları koşulu aranmadığı kaydedildi.

Gümrük kapılarında oy kullanma işlemi, seçimlerin birinci turu için 26 Temmuz - 10 Ağustos 2014 tarihlerinde, ikinci tura geçilmesi halinde ise 17 - 24 Ağustos 2014 tarihlerinde gerçekleştirilebilecek. Yurt Dışı Seçmen Kütüğü'ne kayıtlı bulunan ve yukarıda belirtilen tarihler arasında Türkiye'de bulunacak olan vatandaşlarlar, Yüksek Seçim Kurulu tarafından tespit ve ilan edilen gümrük kapılarından herhangi birine giderek oy verebilecekler.

Açıklamada ayrıca, ‘’ABD'de ikamet eden ve Yurt Dışı Seçmen Kütüğü'ne kayıtlı olan vatandaşlarımız, önceki seçimlerde olduğu üzere, 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de ülkemizdeki belirli gümrük kapılarında (liman, karayolu sınır kapısı, havalimanı) kurulacak sandıklarda oy kullanabileceklerdir.’’ denildi.

Oy kullanılabilecek gümrük kapılarının listesine Yüksek Seçim Kurulunun internet sitesinin ilgili bölümünden (https://secmen.ysk.gov.tr/ysk/GumrukKapilari2014.html ) erişmek mümkün.

Öte yandan Türkiye’nin Pekin Büyükelçiliği tarafından yayımlanan konuyla ilgili bir duyuruda da vatandaşların oy kullanmaya gelirken kimlik numaralarını gösteren nüfus cüzdanlarını veya pasaportlarını yanlarında bulundurmaları gerektiği; üzerinde T.C. Kimlik Numarası bulunmayan veya Çin Halk Cumhuriyeti makamlarınca verilmiş olan belgelerle oy kullanılamayacağına dikkat çekildi.

Bu arada yurt dışındaki seçmeler için 21 Temmuz’da başlayan ve internet üzerinden ‘’SEÇİS Oy Verme ve Belirleme Sistemi’’ aracılığıyla randevu alma işlemleri bugün (25 Temmuz) sona eriyor. Türkiye saatiyle 17.00’a kadar randevu alamayanlara, sistem otomatik olarak bir gün tayin edecek ve seçmen o tarih ve saat aralığı dışında istediği zaman oy kullanamayacak.

Randevu da bu linkten alınabiliyor:

https://randevu.ysk.gov.tr/YSKYrtsdRandevuWeb/view/ysk/ysk_randevu_giris.jsf

CİHAN

Yorumlar