Yunanistan’daki yolsuzluk skandalı Almanya’ya uzandı

Yunanistan’da rüşvet karşılığı askeri ihaleleri Almanya başta olmak üzere yabancı ülkelere veren Yunan işadamı tutuklandı.

Google Haberlere Abone ol
Yunanistan’daki yolsuzluk skandalı Almanya’ya uzandı

Yunanistan’da rüşvet karşılığı askeri ihaleleri Almanya başta olmak üzere yabancı ülkelere veren Yunan işadamı tutuklandı. Skandalın ardından Almanya’daki silah şirketi hakkında dava açılması gündeme geldi.

Yunanistan’da bir işadamı daha askeri ihaleler fesat karıştırdığı suçlamasıyla gözaltına alındı.

Dimitris P., isimli 78 yaşındaki işadamının 150 milyon Euro tutarındaki topçu sistemlerinde ihalenin Alman şirketine verilmesi için rüşvet aldığı iddia edildi.

Söz konusu kişinin merkezi Almanya’nın Kassel kentinde bulunan Wegmann şirketinin ihaleyi alabilmesi için aracılık ettiği belirtilirken, skandala adı karışan iki kişi hakkında da arama emri çıkarıldı.

İddialara göre, Dimitris P., 1990’lı yıllarda Yunan Savunma Bakanlığı’nın askeri teçhizat alımlarından sorumlu yetkilisi Antonios Kantas’a 750 bin Euro rüşvet verdi. Böylelikle Alman şirketine giden ihaleden de yüzde 0,5 oranında 'komisyon' aldı.

Suçlamalara konu olan Kantas, aralık ayı ortasından bu yana Yunanistan’da göz altında tutuluyor. Kantas’ın iddialarla ilgili önemli itiraflarda bulunduğu belirtiliyor.

İddialara göre Kantas, o dönemde 12 silah alım programında 17 uluslararası şirketten toplamda 8,7 milyon Euro tutarında rüşvet aldı.

Kantas’ın saydığı şirketler arasında Almanya, Fransa, Rusya ve diğer bazı ülkelerden isimler bulunuyor.

Alman silah şirketi Wegmann, 1999 yılında Krauss Maffei şirketi ile birleşmiş ve Krauss Maffei Wegmann (KMW) ismini almıştı.

Bu dönemde Yunanistan’daki ihalelerin alımı konusunda rüşvet verdiği iddia ediliyor. Kantas’ın ifadelerine göre, Yunan aracılar ihalelerde yüzde 0,5 oranında rüşvet alıyordu.

ALMANYA’DA SAVCILIK İNCELEMESİ

Skandalın ortaya çıkmasından sonra Almanya’da söz konusu silah şirketine yönelik tartışmalar başladı.

Alman basınına yansıyan bilgilere göre savcılık, konuyla ilgili inceleme başlatırken iddiaları değerlendirdikten sonra soruşturma açılıp açılmayacağına karar verecek.

Kantas, Almanya’ya verilen 5 ihalede yolsuzluk yaptığını itiraf etti. Bu ihaleler arasında 170 adet Leopard 2 türü tank alımı da yer alıyordu. İhalenin toplam bedeli ise 1,7 milyar Euro’yu buluyor.

İddialarla ilgili bilgi almak isteyen Süddeutsche Zeitung’un ulaşmaya çalıştığı KWM şirketi sözcüsü telefonlara çıkmazken, şirketten son iddialarla ilgili herhangi bir açıklama da gelmedi.

Yunan adli makamları geçen hafta içinde Atlas ve Reinmetall adlı iki Alman şirketinden rüşvet aldığı iddialarına yönelik 85 yaşındaki bir Yunan şüpheliyi daha göz altına almıştı. CİHAN

Yorumlar