Yunanistan'da yolsuzlukla mücadele kamu bankalarına uzandı

Yunanistan’da aralarında üst düzey bürokrat, ünlü işadamı ve armatörlerin bulunduğu 25 kişi, kamu bankası Post Bank’ı yasadışı kredi kullanarak ya da kullandırtarak 400 milyon Euro zarara uğrattıkları gerekçesiyle savcılık tarafından soruşturuluyor.

Google Haberlere Abone ol
Yunanistan'da yolsuzlukla mücadele kamu bankalarına uzandı

Yunanistan’da aralarında üst düzey bürokrat, ünlü işadamı ve armatörlerin bulunduğu 25 kişi, kamu bankası Post Bank’ı yasadışı kredi kullanarak ya da kullandırtarak 400 milyon Euro zarara uğrattıkları gerekçesiyle savcılık tarafından soruşturuluyor. Şimdiye kadar gözaltı kararı çıkartılan üç kişi sorgulanıyor.

Yunanistan, yolsuzlukla mücadelenin peşini bırakmıyor. Silahlanma programları ve diğer başka konulardaki soruşturmaların ardından bu defa savcılar, kamu kurumu Post Bank’ı dolandıranların peşine düştü. Yolsuzluk Savcısı Popi Papandreu’nun öncülüğünde yürütülen soruşturma kapsamında, Post Bank kanalıyla kanunlara aykırı şekilde kredi kullanıldığı tespit edildi. Bankanın eski yöneticisi bürokrat, işadamı ve armatörlerin karıştığı yolsuzluk sonucu devletin 400 milyon Euro zarara uğratıldığı anlaşıldı.

SÜRECİ GAZETE HABERLERİ TETİKLEDİ

Yolsuzluk Savcısı Popi Papandreu’nun basında çıkan haberler üzerine başlattığı soruşturmada, Yunanistan Merkez Bankası’nın hazırladığı 5 rapor ile Karapara Aklama Birimi’nin katkısıyla önemli detaylara ulaşıldı. Bu veriler ışığında savcı, 2007-2012 yılları arasında Post Bank’ın belli işadamlarına kredi yükümlülüklerini taşımadıkları çok büyük krediler verdiği, bu kredilerden hiç birinin geri ödenmediği tespit etti.

Post Bank’ın verdiği şüpheli kredileri mercek altına alan savcılar, on milyonlarca Euro’luk kredinin yasadışı şekilde verildiğini belirledi. Polis, şimdiye kadar Post Bank’ın eski genel müdür vekilleri Marios Varotzis ve Haralambos Yakoudis’i gözaltına aldı. Bu arada bankanın eski genel müdürü de soruşturma kapsamında ifade verecek. Yine hakkında gözaltı kararı çıkartılan 75 yaşındaki bir işadamı ise polis nezaretinde hastanede tedavi oluyor. Soruşturma kapsamında bir işadamına 100 milyon Euro, bir diğerine ise 110 milyon Euro’luk kredinin yasadışı şekilde kullandırıldığı anlaşıldı.

Öte yandan yasadışı şekilde alınan kredilerle, yurtdışında kurulan off shore şirketler ve gayri menkul alımlarına milyonlarca Euro aktarılarak paranın aklandığı belirtiliyor.

Soruşturulan 25 kişi, aldatma, hile, karapara aklama, suçlulara yataklık ve yardım etme gibi eylemlerde bulunmakla suçlanıyorlar. Post Bank, geçen yıl özelleştirilmişti.

MEDYA PATRONUNA YASADIŞI KREDİ

Bu arada Yunanistan’ın önde gelen özel televizyon kanalı Alpha’nın patronu da yasadışı şekilde kredi kullandığı gerekçesiyle soruşturma dosyasında yer alıyor.

Başbakan Antonis Samaras ve koalisyon ortağı PASOK lideri Evangelos Venizelos, krize sebep olan unsurlardan biri olarak gördükleri yolsuzlukla mücadeleye tam destek veriyor. CİHAN

Yorumlar