Yunanistan'da yeni hükümet işbaşı yaptı

Yunanistan'da yeni hükümet, Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas’ın konutunda yapılan dini yemin töreni ile göreve başladı. Cumhurbaşkanlığı konutunda düzenlenen yemin törenine Başbakan Antonis Samaras’ın yanı sıra, yeni kabinede ilk defa...

Google Haberlere Abone ol
Yunanistan'da yeni hükümet işbaşı yaptı

Yunanistan'da yeni hükümet, Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas’ın konutunda yapılan dini yemin töreni ile göreve başladı. Cumhurbaşkanlığı konutunda düzenlenen yemin törenine Başbakan Antonis Samaras’ın yanı sıra, yeni kabinede ilk defa görev alan ya da başka bakanlıklara kaydırılan bakanlar katıldı.

Yunanistan’da 25 Mayıs'ta yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde oy kaybeden iktidardaki muhafazakar Yeni Demokrasi ve sosyalist PASOK liderlerinin önceki gün gerçekleştirdikleri geniş kabine revizyonunun ardından yeni hükümet, Cumhurbaşkanlığı konutunda yapılan dini yemin töreni ile göreve başladı. Töreni, Yunanistan Kilisesi lideri ve Atina Başpiskoposu İeronimos yönetti.

Yemin törenine Başbakan Antonis Samaras liderliğindeki 46 üyeli yeni hükümet yapısında ilk defa görev alan ya da başka bakanlıklara kaydırılan toplam 23 bakan ve bakan yardımcısı katıldı. Yeni kabinede Maliye Bakanı Gikas Harduvelis, İçişleri Bakanı Argiris Dinopoulos, Kalkınma ve Rekabetçilik Bakanı Nikolaos Dendias, Eğitim ve Dinişleri Bakanı Andreas Loverdos, Sağlık Bakanı Makis Voridis, Tarım ve Kalkınma Bakanı Yorgos Karasmanis, Kültür ve Spor Bakanı Kostas Tasulas, Kamu Düzeni ve Vatandaşı Koruma Bakanı Vasilios Kikilias, Makedonya-Trakya Bakanı Georgios Orfanos ve Hükümet Sözcüsü olarak da Sofia Vultepsi görev yapacak.

SAMARAS: REFORMLAR SÜRECEK

Yemin töreninin ardından bakanlara hitap eden Başbakan Antonis Samaras, “Yeni hükümet, tam anlamıyla kriz ve memorandumların sona ermesi adına yeni günü sembolize ediyor. Hedefimiz aynı. Birçok alanda çalışarak gerekli reformları gerçekleştirmeliyiz.” dedi. Ekonomik kriz döneminde alınan tedbirlerle “yapılan haksızlıkları düzenleteceğiz” diyen Samaras, ancak bunun yapılması zorunlu reformları engellemeyeceğini kaydetti. “4 yılı tüketmek için gittiğimizi biliyorsunuz” diyen Başbakan Samaras, bakanlardan “24 saat, 365 gün” her zaman göreve hazır şekilde çalışmalarını, vatandaşlar ve ülkenin yarını için çaba göstermelerini istedi. Samaras, sonbahardan itibaren vergilerin aşağı çekileceği sözünü de verdi.

EKONOMİ’NİN PATRONU

Kriz döneminde her zaman gözlerin çevrildiği bakanlık koltuklarından birine oturan yeni Maliye Bakanı Gikas Harduvelis, profösör olarak finans ekonomisi ve banka yönetimi konularında yerli ve yabancı üniversitelerde dersler verdi. Yunan Bankalar Birliği Bilimsel Konsey Üyesi olan Harduvelis, İngilitere ve ABD’deki tanınmış üniversite ve vakıflarda ekonomi alanında çalışmalar yürüttü.

2000-2004 yılları arasında iktidardaki PASOK hükümeti Başbakanı Kostas Simitis döneminde Başbakanlık Ekonomi Ofisi müdürü olarak görev yapan Harduvelis, 2011-2012 döneminde kurulan 8 aylık Lukas Papadimos hükümeti döneminde de aynı koltuğa oturmuştu.

CİHAN

Yorumlar