Yunanistan’da Türk azınlık partisi DEB, AP seçimlerinde büyük başarı elde etti

Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine ilk defa Dostluk, Eşitlik, Barış (DEB) Partisi ile katılarak büyük bir başarıya imza attı. DEB’in başarısı bölgede sevinçle karşılanırken, Gümülcine ve...

Google Haberlere Abone ol
Yunanistan’da Türk azınlık partisi DEB, AP seçimlerinde büyük başarı elde etti

Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine ilk defa Dostluk, Eşitlik, Barış (DEB) Partisi ile katılarak büyük bir başarıya imza attı. DEB’in başarısı bölgede sevinçle karşılanırken, Gümülcine ve İskeçe illerinde iktidar partisi Yeni Demokrasi (ND) ve ana muhalefet Radikal Sol İttifak’a (SYRIZA) fark attı. 23 yıl önce kurulan DEB, Azınlık sorunlarına kayıtsız kalan büyük partiler ile Avrupa ve Atina’ya mesaj göndermeyi hedefliyor.

Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığın siyasi alandaki temsilcisi Dostluk, Eşitlik, Barış (DEB) Partisi, Yunanistan’da dün yapılan AP seçimlerinde en dikkat çekici sonucu alarak adından söz ettirdi. Bütün bölge ve illerde iktidarın büyük ortağı muhafazakâr Yeni Demokrasi ile seçimlerden birinci parti çıkan ana muhalefet SYRIZA, birincilik ve ikinciliği paylaşırken, bunu bozan tek parti DEB oldu.

Batı Trakya’da yürüttüğü başarılı kampanya ile DEB, Batı Trakyalıları bünyesinde toplamayı başardı. Gümülcine ve İskeçe’de bölgesinde en çok oyu alarak ND ve SYRIZA’ya fark attı.

42 BİN 620 OY ALDI

Yaklaşık 10 milyon seçmenin kayıtlı olduğu Yunanistan’da AP seçimleri için sandığa gidenlerin oranı yüzde 60 oldu. Ülke genelinde oyların yüzde 98,71 sayılırken, DEB Partisi, 42 bin 620 oy toplamayı başardı. DEB, Batı Trakya’da büyük partilere açık ara fark attı. Rodop (Gümülcine) ilinde oyların yüzde 41,64’ünü (25 bin 857), İskeçe’de ise yüzde 24,97’ini (15 bin 378) alarak yarışı birinci sırada tamamladı. Batı Trakya’nın Meriç ilinde ise DEB Partisi, oyların yüzde 1,46’ini (bin 220) aldı. Ülke genelindeki diğer illerde de DEB'e az sayıda da olsa oy çıktı. DEB Partisi'ne ülke genelindeki 56 seçim bölgesinin 24’ünden oy kullanıldı.

DEB, 42 partinin katıldığı seçimlerde Doğu Makedonya-Trakya Eyaleti’nde yüzde 12, 28’lik oranla üçüncü parti oldu. Genel Başkan Mustafa Ali Çavuş, DEB’in kurucusu merhum Dr. Sadık Ahmet’in eşi Işık Ahmet ve parti yöneticileri Dr. Sadık Ahmet’i unutmadı. Hep birlikte mezarı başına giderek dua etti.

ÇAVUŞ: YUNANİSTAN PARTİSİ OLMAK İSTİYORUZ

DEB Partisi Genel Başkan Mustafa Ali Çavuş, seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, “Batı Trakya Türkleri geçmişte olduğu gibi yine zafer yazdılar. Rodop ve İskeçe illerinde ezici çoğunlukla partimizi birinci sıraya taşıdılar. DEB Partisi, Azınlık insanının ne kalbinden ne beyninden hiçbir zaman silinmemiş. Bu parti, Dr. Sadık Ahmet’ten bize miras bırakılmıştı. Mirasa sahip çıktılar. Kendilerini kutluyorum. Bu zaferi onlara armağan ediyoruz.” dedi.

Yunanistan partisi olma adına adım atacaklarını söyleyen Çavuş, “Bu akşam Yunanistan demokrasisine kazanç getirdik. Çoğunluk bizden korkmasın.” ifadelerini kullandı.

“AVRUPA AVRUPA DUY SESİMİZİ”

Seçim kampanyasını "Avrupa Avrupa Duy Sesimizi, İşte Bu Azınlığımızın Hür Sesi" sloganı ile yürüten DEB, ülke genelinde uygulanan yüzde 3’lük seçim barajı sebebiyle AP’ye vekil gönderemedi. Ancak başarılı seçim kampanyası ile Atina’da en dikkat çekici sonucu alan parti olarak adından söz ettirdi. DEB, 3 aydan bu yana Batı Trakya'daki şehir ve köylerde mitingler düzenliyordu.

CİHAN

Yorumlar