Yunanistan'da Kıbrıs krizi

Türkiye ile AB arasında varılan anlaşma bağlamında Yunan adalarına giden heyetten bir Türk polisin pasaportunda KKTC damgası bulunması krize neden oldu.

Google Haberlere Abone ol
Yunanistan'da Kıbrıs krizi

Milliyet'te yer alan habere göre: Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye arasında varılan göç anlaşmasının uygulanması amacıyla görev yapacak Türk yetkililer, dün Yunanistan'a giderken, iki ülke arasında “KKTC damgası krizi” patlak verdi.

Türkiye'ye iade edilmesi öngörülen sığınmacıların işlemlerini gözlemlemek üzere Yunan adalarında bulunacak Türk yetkililer dün görev yerlerine ulaşırken, Sakız Adası'nda bulunması planlanan bir Türk polisinin pasaportunda KKTC damgası olduğu ortaya çıktı.

Yunanistan, KKTC damgası bulunan pasaport taşıyan kişilerin ülkeye girişine izin vermiyor. Türk polislerin bu durumu bilmemesine ihtimal vermediklerini belirten Yunan yetkililer, olaya tepki gösterdi. Krize Yunan Ulusal İstihbarat Teşkiları'nın da dahil olduğu aktarıldı.

"GERİ GÖNDERİLEBİLİRLER"

Brüksel'de 18 Mart'ta varılan anlaşma; Türkiye'denAvrupa'ya giden tüm mültecilerin geri iade edilmesini, karşılığında ise AB'nin her Suriyeliye karşılık Türkiye'deki kamplardan bir Suriyeliyi sığınmacı olarak kabul etmesini öngörüyor. Anlaşmaya göre, 20 Mart'tan itibaren Türkiye üzerinden Yunan adalarına geçen sığınmacılar, iltica taleplerinin bulundukları adalarda değerlendirilmesinin ardından 4 Nisan itibariyle Türkiye'ye iade edilebilecek. Türk yetkililerin adalarda bulunmasına karşılık olarak Yunan görevliler de Türkiye sahillerindeki kayıt merkezlerinde yer alacak.

Midilli'de 8, Sakız'da 6, Sisam'da 5, Kos ve İleryoz'da 3'er olmak üzere Türkiye'den toplam 25 göç uzmanının Yunan adalarında görev yapması planlanırken, dün Türk görevliler Midilli ve Sakız'a ulaştı. Sakız Adası merkezli “Politischios” haber sitesine göre, İzmir Göç İdaresi'nden gelen altı Türk polisin giriş işlemlerinin yapıldığı sırada, içlerinden birinin pasaportunda KKTC damgası bulunduğu görüldü.

Yunan yetkililer, söz konusu polisin bu durumda Yunanistan'a giremeyeceğini belirtirken, iddiaya göre Türk polisler içlerinden birinin alınmaması durumunda hiçbirinin girmeyeceğini söyledi. Yunan basınına göre, Türk polislerin geceyi Sakız Adası'nın gümrüğündeki misafirhanede geçirmesine izin verildi. Ancak polislerin ülkeye alınarak görevlerine başlamalarına izin verilip verilmeyeceğinin henüz netleşmediği ve İzmir'e geri gönderilebilecekleri aktarıldı.

DE FACTO TANIMA

“Politischios” sitesi, “Doğu Ege'de mülteciler boğulurken, Ankara siyasi oyunlar oynuyor” yorumunda bulundu. Siteye konuşan bir Yunan yetkili ise “Böyle bir pasaportla ülkeye girmelerinin kesinlikle yasak olduğunu kendileri de biliyor. Bu kişiler, Türkiye'de sığınmacı işleri üzerine çalışan bir kurumdan geliyorlar, dolayısıyla Yunanistan'ın sözde devlet (KKTC) hakkındaki katı pozisyonu konusunda bilgi sahibiler” dedi.

Yetkililer, KKTC damgası taşıyan bir pasaportun ülkeye girmesinin, Yunanistan'ın KKTC'yi de facto olarak tanıması anlamına gelebileceğini söyledi.

 

Yorumlar