Yunanistan'da AP seçimlerinden radikal Sol İttifak zaferle çıktı

Yunanistan’da dün yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde ülke tarihinde ilk defa sol cephede siyaset yapan ana muhalefet radikal Sol İttifak Partisi (SYRIZA) zaferle çıktı. Seçim sonucu ülkenin siyasi havası hareketlenirken, Başbakan...

Google Haberlere Abone ol
Yunanistan'da AP seçimlerinden radikal Sol İttifak zaferle çıktı

Yunanistan’da dün yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde ülke tarihinde ilk defa sol cephede siyaset yapan ana muhalefet radikal Sol İttifak Partisi (SYRIZA) zaferle çıktı. Seçim sonucu ülkenin siyasi havası hareketlenirken, Başbakan ve Yeni Demokrasi (ND) lideri Antonis Samaras, halkın istikrar mesajı verdiğini, SYRIZA lideri Aleksis Tsipras ise erken seçim istedi.

Yunanistan’da dün yapılan ikinci tur eyalet (bölge) ve belediye seçimleri ile Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde ülkenin geleceğini yönlendirecek sonuçlar çıktı. Ülke tarihinde ilk defa sol bir parti, seçimlerden birincilikle çıkma başarısı gösterdi. 2009’da yüzde 4,6 olan oy oranını ekonomik krizin de yardımıyla 2012’de yüzde 26,8’e çıkaran ana muhalefet SYRIZA, dünkü AP seçimlerinden aldığı yüzde 26,57’lik oy oranıyla birici parti olarak yükselişini sürdürdü.

Ekonomik kriz politikası yürüten iktidarın büyük ortağı muhafazakar Yeni Demokrasi (ND) partisi ise güç kaybetmeye devam etti ve yüzde 22,75’lik oy oranıyla ikinci sıraya geriledi. Oyların yüzde 97’sinin sayıldığı seçimlerde SYRIZA, iktidarın büyük ortağı ND’ye yaklaşık 4 puan fark attı. ND, 2012 genel seçimlerinde yüzde 29,66 oyla birinci parti olmuştu.

SAMARAS: HALK İSTİKRAR DEDİ

AP seçimlerini değerlendiren Yunanistan Başbakanı ve ND lideri Antonis Samaras, halkın her kesime mesaj gönderdiğini belirttiği açıklamasında, sandığın “seçimlere referandum niteliği vermek isteyenleri (SYRIZA) yalancı çıkardığını” söyledi. Samaras, “İstikrar için hükümet ülkenin garantisi olarak kalıyor. Ülkeyi krizden ve memorandumlardan çıkarmak için çalışıyor.” diyerek göreve devam edeceklerini söyledi. Başbakan Samaras, “Bütün ülkeyi dolaştım. Nelerin değişmesi gerektiğini biliyorum ve bu hızlı şekilde değişecek.” diyerek kriz sebebiyle hükümete öfkeli vatandaşı endişe etmemeleri konusunda ikna etmeye çalıştı.

TSİPRAS: ERKEN SEÇİME GİDİLSİN

Tsipras ise SYRIZA’nın seçimlerden birinci parti çıkmasını değerlendirdiği açıklamasında, erken genel seçim istedi. Genç lider Tsipras, “Bugün halk için tarihi bir gün. İlk defa görülen korku propagandasına rağmen halk, Samaras hükümeti ile kirz poltikalarını kararlı bir şekilde cezalandırdı” dedi.

Bugünden itibaren Avrupa’nın SYRIZA’yı konuşacağını söyleyen Tsipras, erken genel seçim istedi ve “demokrasiye saygı en kısa sürede halka gidilmesini zorunlu kılıyor” dedi.

Siyasi analitsler, AP seçimlerinin hükümeti zor durumda bırakacağını ve üzerindeki baskıyı arttıracağını ifade ediyor. Ancak 2014'te erken genel seçime gidilmesi beklenmiyor.

NEONAZİ ÖRGÜT ÜÇÜNCÜ OLDU

Öte yandan 2012 genel seçimlerinde aldığı 6,9’luk oy oranı ile 18 milletvekilliği kazanan aşırı sağ ve Neonazi yanlısı Altın Şafak örgütü, AP seçimlerinde de yükselişini sürdürdü ve yüzde 9,3’lük oy oranı ile üçüncü parti oldu. Lider, milletvekili ve üyeleri tutuklanan ve hakkında “organize suç örgütü” kapsamında dava açılan Altın Şafak, AP’de 3 milletvekili ile temsil edilecek. Cinayet ve yüzlerce suça karıştığı tespit edilen örgüte bu denli yüksek destek çıkması, ülkede demokratik kesimleri endişeye sevketti.

İktidarın küçük ortağı PASOK ise güç kaybetmeye devam etti. Anketlerde göre yüzde 5 oy alması beklenen PASOK, yüzde 8’lik oy oranı ile AP’ye 2 vekil gönderdi. 2 ay önce kurulan Potami Partisi ise yüzde 6,6’lık oranla 2, Yunanistan Komünist Partisi yüzde 6 ile 2, aşırı sağa yakın Bağımsız Yunanlar Partisi de yüzde 3,45 ile 1 vekille temsil edilecek. Yunanistan, AP’ye 21 milletvekili gönderdi.

ATTİKA BÖLGESİ DE SYRIZA’NIN

Öte yandan eyalet seçimlerinde seçmenlerin üçte birinin kayıtlı olduğu ve partilerin en fazla önem verdikleri Attika’yı da ana muhalefet SYRIZA destekli Rena Dourou kazandı. Eski milletvekili Dourou (40), seçim sonuçlarının netleşmesinin ardından seçmenleri tarafından düzenlenen kutlamaya katıldı. Dourou, “Yarından itibaren çıkar çevreleri ile savaşımız başlıyor.” dedi.

SİNTAGMA MEYDANI KÖPÜKLE KAPLANDI

Bu arada Atina Belediyesi’ni ise geçen dönem de görev yapan Yorgos Kaminis kazandı. Kaminis, SYRIZA destekli Gavril Sakallaridis’e fark attı. Bu arada Atina’nın kalbi Syntagma Meydanı’ndaki fiskiyeye deterjan döken kimliği tespit edilemeyen kişiler, meydanın köpük içerisinde kalmasına sebep oldu. Belediye ekipleri, gece boyu meydandan köpüğü uzaklaştırmak için temizleme çalışması yaptı.

SELANİK KOZMOPOLİT BAŞKANLA DEVAM DEDİ

Son olarak geçen dönem her kesimden halkı kucaklaması ile dikkatleri üzerine çeken ve sıra dışı kişiliği ile seven ve sevmeyeni çok olan Yannis Butaris, dün yapılan seçimleri de açık ara farkla kazanarak yeniden Selanik Belediye Başkanı seçildi. En yaşlı belediye başkanı da olan Butaris, herkesin belediye başkanı olduğunu vurguladı.

CİHAN

Yorumlar