Yunanistan'da 30 yıl sonra "Türk Kültür Haftası" yapılıyor

Yunanistan’ın başkenti Atina’da bir hafta sürecek “Türk Kültür Haftası”, “Dört Mevsim İstanbul Fotoğrafları Sergisi” ile başladı.

Google Haberlere Abone ol
Yunanistan'da 30 yıl sonra "Türk Kültür Haftası" yapılıyor

Yunanistan’ın başkenti Atina’da bir hafta sürecek “Türk Kültür Haftası”, “Dört Mevsim İstanbul Fotoğrafları Sergisi” ile başladı. Paleo Faliro Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen açılışa, Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras, Atina-Pire Başkansolosu İsmail Sefa Yüceer ve çoğunluğunu İstanbul kökenli Rumların oluşturduğu davetliler katıldı.

Türk Kültür Haftası, Paleo Faliro Belediyesi Kültür Merkezi’nde dün akşam açılışı yapılan “Dört Mevsim İstanbul Fotoğrafları Sergisi” ile başladı. ‘Nostalji ve Bugün’ başlığı altında 1950’den günümüze kadar geçen süreci farklı karelerle yansıtan 60 civarında siyah beyaz ve renkli İstanbul fotoğrafı, Yunanistan’a göç eden her yaştan Rum’un beğenisini kazandı. Sergi kapsamında hat, ebru ve minyatürden oluşan eserler de ilgi gördü.

Açılışta Destar Ensemble Türk Müziği ve Gösteri Sanatları Topluluğu tarafından Tasavvuf Musikisi eşliğinde kısa bir Sema gösterisi de sunuldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası ekibi tarafından seslendirilen İstanbul şarkıları ise özellikle yaşlı İstanbul kökenlileri coşturdu.

İSTANBUL İKİ HALKIN ORTAK BAŞKENTİ

Serginin açılışında yaptığı konuşmada ‘geçmişten bugüne İstanbul fotoğraflarının yanı sıra minyatür ve hat gibi geleneksel ürünlerin de görülebileceğini’ söyleyen Atina-Pire Başkonsolosu İsmail Sefa Yüceer, “Türk Kültür Haftası” kapsamında Türk sanatçıları ve Türk kültürünü yansıtan çok sayıda eserin sergileneceğini belirtti. Yüceer, şöyle konuştu: “İstanbul çok sayıda imparatorluğa başkentlik etmiş. İstanbul’un bir diğer özelliği ise Türk ve Yunan halklarını birleştiren ortak değerlerin de başkentliğini yapıyor olmasıdır.”

Paleo Faliro Belediye Başkanı Dionisis Hatzidakis de, “Çok büyük mutlulukla, Türk sanatçılar, tarihi fotoğraflardan oluşan mükemmel bir kültürel etkinliği misafir ediyoruz.” dedi. Hatzidakis, ülkelerin silaha para harcamak yerine bu yatırımları kültür, sağlık ve eğitim gibi alanlara kaydırmaları halinde dünyanın daha yaşanır olacağını vurguladı.

İLK TÜRK HAFTASI ATATÜRK-VENİZELOS ZAMANINDA DÜZENLENMİŞ

Atina’da onlarca yıl aradan sonra düzenlenen “Türk Kültür Haftası”na ilişkin Cihan Haber Ajansı’na konuşan AB Türk ve Yunan Şehirler Komite üyesi Venos Hristos Zaharyadis, Türk Kültür Haftası’nın en son 30 yıl önce kutlandığını söyledi. Zaharyadis, şöyle konuştu: “Bugün Türk Haftası’nı kutluyoruz. Türk haftasının evveliyatı, en son, benim de bilfiil çalıştığım 1984’te oldu. 30 sene evvel. 1984’ten 50 sene evvel, Venizelos ve Atatürk zamanında Türk Haftası yapılıyordu.”

RESMÎ AÇILIŞ BU AKŞAM

Türk Kültür Haftası’nın resmî açılışı, bugün akşam “Astir Palace Resort Vouliagmeni” otelinde gerçekleşecek. Astir Palace, geçtiğimiz aylarda özelleştirilmiş, ihaleyi, Doğuş Grubu’nun da aralarında bulunduğu konsorsiyum kazanmıştı.

Türk Kültür Haftası kapsamında, Atinalılar, Atina’da yerleşik diplomatik ve uluslararası kuruluşların temsilcileri başta olmak üzere, basın, sanat ve akademik çevrelere hitap edilmesi ve ortak kültürel değerlere dikkat çekilmesi hedefleniyor. Etkinlikler kapsamında Türk mutfağı, geleneksel Türk kıyafetleri, geleneksel el sanatları yanında Türk resim ve müziğinden örnekler sunulacak. CİHAN

Yorumlar