Yunanistan, resmen AB dönem başkanlığı koltuğuna oturuyor

Yunanistan, Avrupa Birliği dönem başkanlığını bugün akşam düzenlenecek törenle resmen devralacak.

Google Haberlere Abone ol
Yunanistan, resmen AB dönem başkanlığı koltuğuna oturuyor

Yunanistan, Avrupa Birliği dönem başkanlığını bugün akşam düzenlenecek törenle resmen devralacak. 1981’de AB üyesi olan Yunanistan, yaklaşık on yılın ardından bu görevi beşinci kez altı ay süreyle yürütecek.

Başkent Atina’da bugün düzenlenecek programların ilki öğlen saatlerinde Zappion Sarayı’nda başladı. Saraya, Başbakan Antonis Samaras ile birlikte gelen Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’yu Yunan bakanlar karşıladı.

Yunanistan Balanlar Kurulu ile Avrupa Konseyi Komiserler komitesi şu sıralarda ilk toplantısını gerçekleştiriyor. Ardından yemekli toplantıya geçilecek. Program, gruplar arası görüşmelerle sürecek.

Akşam saatlerinde ise Başbakan Antonis Samaras, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ortak bir basın toplantısı düzenleyecek. Başkent Atina'daki gelişmeleri çok sayıda yerli ve yabancı basın mensubu izliyor.

Akşam saat 19:30'da ise Atina Müzik Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas’ın katılımı ile düzenlenecek törenin ardından Atina, AB dönem başkanlığı dümenine resmen geçmiş olacak.
Yunanistan, AB dönem başkanı olarak, kalkınma ve istihdam, ekonomik ve parasal birliğin derinleştirilmesi, bankaları mercek altına alan ortak bir mekanizma kurulması, yasadışı göçle mücadele yönetimi ve denizcilik politikalarının teşviki ile münhasır ekonomik bölge gibi konulara ağırlık verecek.

Bu çerçevede başkent Atina’da 14 bakanlar arası zirve, 35 üst düzey yetkililer toplantısı, 57 çalışma grubu toplantısı ve 33 de konferans ya da seminer etkinliği düzenlenmesi öngörülüyor. Atina, AB dönem başkanlığını 50 milyon Euro'luk bir bütçe ile yürütecek. Bu bağlamda 150 kişilik bir personel başkanlığın işlerini yürütecek.

Yunanistan, AB dönem başkanlığını 1 Temmuz 2014'te İtalya'ya devredecek. CİHAN

Yorumlar