Yunan gazeteleri: AB Dönem Başkanlığı'nda reform ve istikrar mesajı

Yunanistan’ın AB dönem başkanlığını üstlendiği resmi tören Atina Müzik Sarayı’nda düzenlendi.

Google Haberlere Abone ol
Yunan gazeteleri: AB Dönem Başkanlığı'nda reform ve istikrar mesajı

Yunanistan’ın AB dönem başkanlığını üstlendiği resmi tören Atina Müzik Sarayı’nda düzenlendi. Törene, Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, Başbakan Antonis Samaras, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Hıristiyan Ortodoks dünyasının ruhani lideri Patrik Bartholomeos ve üst düzey AB yöneticileri katıldı.

Yunanistan’ın resmen AB dönem başkanlığına başlamasına ilişkin tören ve programlar, dün başkent Atina’da gerçekleşti. Zappion Sarayı’nda yapılan toplantıların ardından akşam saatlerinde ise Atina Müzik Sarayı’na geçen konuklar, burada yapılan töreni izledi.

AB Konsey Başkanı Rompuy, burada yaptığı konuşmada Yunanistan’ın ekonomik krizle mücadelede gösterdiği çabalara dikkat çekti. Rompuy, bu yolda Atina’nın yanında olmayı sürdüreceklerini söyledi. Reformlara devam edilmesini isteyen Rompuy, 2014 yılında durgunluğun sona ereceğini ve Yunanistan’ın bütçesinde fazla verileceğini belirtti.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ise Yunanistan’ın krize direndiğini ve daha kötüsünü atlattığını söyledi. Krizle mücadelede Avrupa vatandaşlarının bu başarıda başrol oynadığını söyleyen Barroso, bu yıl yapılacak AB Parlamentosu seçimlerinde bunun ispatlanacağını vurguladı. Barroso, son 5 yıldır yaşanan krizin Avrupa’da tarihinde ilk defa görüldüğünü ve Avrupa’nın kurtulduğunu savundu.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos ise Yunanistan’ın AB dönem başkanlığını, gerçek yüzünü göstermesi için bir fırsat olarak değerlendireceğini belirtti.

Törene Cumhurbaşkanı Papulyas’ın yanı sıra Fener Rum Patriği Bartholomeos da katıldı. İktidarın en iddialı adayı durumundaki ana muhalefet Radikal Sol İttifak (SYRIZA) lideri Aleksis Çipras, Bağımsız Yunanlar lideri Panos Kammenos ve Demokratik Sol lideri Fotis Kuvelis ise katılmadı.

Gazeteler, Yunanistan’ın AB dönem başkanlığını dün resmen devraldığı tören ile verilen mesajları manşetten verdi. Ta Nea gazetesi, “AB Başkanlığının başlangıcında seçim rengi: Avrupa seçimleri referandum”, Ethnos, “Çifte mesaj, reform ve istikrar”, Kathimerini ise “Samaras’tan Avrupa seçimleri ikilemi” başlıklarını kullandı. CİHAN

Yorumlar