Yunan başbakan ses kaydı üzerine baş danışmanını görevden aldı

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, Neo-nazi ırkçı Altın Şafak milletvekili İliyas Kasidiaris ile samimi bir havada sohbet eden video kaydının yayınlanmasının ardından hükümetin genel sekreteri Takis Baltakos’un görevden aldı.

Google Haberlere Abone ol
Yunan başbakan ses kaydı üzerine baş danışmanını görevden aldı

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, Neo-nazi ırkçı Altın Şafak milletvekili İliyas Kasidiaris ile samimi bir havada sohbet eden video kaydının yayınlanmasının ardından hükümetin genel sekreteri Takis Baltakos’un görevden aldı.

Yunanistan’da şok etkisi yapan kaydın dün internette yayınlanmasının ardından gelişmeyi manşetten veren gazeteler, “Üst düzey yetkilerle donatılan bir bürokratın ırkçı ve Neo-nazi Altın Şafak milletvekilleri ile samimi ilişkisinin kabul edilemeyeceği” şeklinde yorumda bulundu.

Muhafazakar Yeni Demokrasi lideri ve Başbakan Antonis Samaras’ın baş danışmanı ve Yunan hükümetinin genel sekreteri Takis Baltakos’un ‘suç örgütü’ kapsamında yargılanan ırkçı Altın Şafak Partisi milletvekili İliyas Kasidiaris ile sohbet ederken çekilmiş video kaydının yayınlanması, ülkede siyasi depreme sebep oldu.

Video, parlamentoda 5 Altın Şafak milletvekilinin ‘suç örgütüne üyelik’ kapsamında yürütülen soruşturmaya istinaden dokunulmazlıklarının kaldırılmasının görüşüldüğü esnada internete yüklendi. Geçen eylül ayında ırkçı Altın Şafak’a yönelik geniş çaplı operasyondan 1 ay sonra ırkçı partinin iki numaralı ismi Kasidiaris tarafından gizlice kaydedildiği anlaşılan videoda Baltakos, ırkçı Altın Şafak milletvekillerine ve üyelerine yönelik yapılan büyük operasyonu, Başbakan Samaras’ın Altın Şafak’ın anketlerde görülen yükselişini durdurmak için başlattığını iddia ediyor. Kayıtta, Baltakos, Altın Şafak liderlerinin bakanların talebiyle tutuklandığını söylüyor. Aşırı sağcı Altın Şafak’a karşı savcıların ellerinde güçlü delil olmadığını öne süren Baltakos, "Yeni Demokrasi’den oy kaptığınız ve ana muhalefet Radikal Sol İttifak'ın (SYRİZA) önüne geçmesine engel olduğunuz için size operasyon emri verildi." ifadelerini kullanıyor.

NİÇİN YAYINLANDI

Onlarca suçtan yargı önüne çıkacak olan Altın Şafak milletvekilleri, kaydı, kendilerine bir siyasi bir operasyon yapıldığı iddialarını güçlendirmek için internete yükledi. Ancak Altın şafak soruşturmasını yürüten Atina savcılığı, dosyayı hiçbir etki altından kalmadan ve hukuk temelinde oluşturduklarını açıkladı.

SAMARAS İSTİFA ETTİRDİ

Samaras’ın ‘hükümette yeri yok’ demesinin ardından istifa ederek özür dileyen Baltakos, “Operasyonlar sırasında Altın Şafak milletvekillerinin baskılarından kurtulmak için bunları söyledim.” şeklinde kendini savundu. Ancak muhalefet, basın-yayın organları ve iktidarın büyük ortağı Yeni Demokrasi milletvekilleri; hükümeti, ırkçı ve Neo-nazi fikirlere sempati duyan üst düzey bir bürokrata önemli bir görev verilmesine göz yumduğu gerekçesiyle sert eleştirilerde bulunuyor. Skandal üzerine muhalefet partileri, Adalet ve Kamu Düzeni bakanlarının da istifa etmesini istiyor.

Atina savcılığı ise kasete ilişkin ön soruşturma başlattı. Baltakos, salı günü ifade verecek. Bu arada Baltakos’un yerine hükümet genel sekreterliğine Yargıtay Üyesi Fotis Kaymenakis getirildi.

BAŞKA KASETLER DE OLABİLİR; SÖYLEDİKLERİM GERÇEK DEĞİL

Bugün bir açıklama daha yapan Baltakos, muhtemelen Altın Şafak milletvekillerinin ellerinde buna benzer daha başka kayıtların da olabileceğini söyledi. Söylediklerinin gerçeği yansıtmadığını açıklayan Baltakos, “Videoda bakanlar hakkında söylediklerim de gerçek değil. Dolayısıyla bir suç unsuru yok. Yargı neyi soruştursun!” ifadelerini kullandı.

OĞLU PARLAMENTOYU BASTI

Öte yandan Baltakos’un Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda ‘kurbağa adam’ olarak olarak görev yapan oğlu Dimitris Baltakos, dün akşam saatlerinde parlamentodaki Altın Şafak bürosunu basarak videoyu yayınladıkları gerekçesiyle Altın Şafak milletvekillerine saldırdı. Görev yaptığı komando birliği tarafından açığa alınan Baltakos hakkında idari soruşturma başlatıldı.

ALTIN ŞAFAK OPERASYONU

Geçen yıl müzisyen Pavlos Fissas’ın Altın Şafak üyesi tarafından öldürülmesinin ardından Altın Şafak’a ‘suç örgütü’ kapsamında liderinin de aralarında bulunduğu çok sayıda milletvekili ve üyelerine yönelik geniş çaplı bir operasyon başlatılmıştı. Aralarında polis ve ordu mensuplarının da bulunduğu onlarca kişi tutuklanmıştı. Irkçı parti üyeleri, suç örgütüne üye olmak, yönetmek, yabancılara yönelik cinayet, yaralama, saldırıda bulunma, kara para aklama gibi onlarca suçtan hakim karşısına çıkacak.

Altın Şafak’ın toplam 18 milletvekilinin tamamının dokunulmazlıklarının kaldırılması isteniyor. Haziran 2012'de yapılan son genel seçimlerde Altın Şafak yüzde 7 oy almıştı. Operasyona rağmen Altın Şafak, son anketlerde yüzde 8 civarında oy topladığı görülüyor. CİHAN

Yorumlar