Yüksekokul mezunları mesleğinde ilerledikten sonra aile kuruyor

Almanya'da yüksekokul mezunu erkek ve kadınlar, ailelerini mesleki hayata atıldıktan sonra kuruyor.

Google Haberlere Abone ol
Yüksekokul mezunları mesleğinde ilerledikten sonra aile kuruyor

Almanya'da yüksekokul mezunu erkek ve kadınlar, ailelerini mesleki hayata atıldıktan sonra kuruyor. Yüksekokul ve Bilim Araştırmaları Merkezi (DZHW), eşler arasında çocuk bakımı ve meslek gibi iş ayrımı söz konusu olduğunda geleneksel rol modellerin geniş ölçüde var olmaya devam ettiğini açıkladı. Merkez bu sonuca 2001 yılında yüksekokul mezunu olan 4 bin 700 kişiyi ankete tabi tutarak ulaştı.

Proje sorumlusu Kolja Briedis, 2001 yılında mezun olduğunda çocuk sahibi olanların sayısının çok az olduğunu, sayının ancak bu mezunların mesleki açıdan belli bir noktaya ulaştıktan sonra artmaya başladığını söyledi. Briedis, çocuk sahibi olanların artışının özellikle mezuniyetten üç sene sonra gözlemlendiğini dile getirdi. Mezuniyetten on yıl sonra ise yüzde 60’ının çocuğu oldu.

Bununla birlikte anne-baba olan akademisyen sayısı hala toplum ortalamasının altında. Ancak çocuk sahibi olmayan akademisyenlerin üçte biri yakın gelecekte, yüzde 7'si ise uzak gelecekte çocuk sahibi olmak istediğini söyledi. Çocuğu olmayan kadın akademisyenlerin mezuniyetten on yıl sonraki ortalama yaşı 37 olduğu için, bu isteklerini gerçekleştirmek için fırsatları hala mevcut.

Uzmanlar, aile kurmanın meslek hayatına olan etkisini de araştırdı. Buna göre bilhassa kadınlar, doğum sonrası meslek hayatlarına ara veriyor. Projede görevli Gesche Brandt, babaların sadece yüzde 29`unun, annelerin ise yüzde 90`ının birinci çocuğun doğumundan sonra belli bir süre iş hayatına ara verdiğini söyledi. Brandt, "2007 yılında yürürlüğe giren anne-baba parası yine de etkisini gösterdi. 2007 yılı öncesinde babaların yüzde 13´ü meslek hayatına ara verirken, sonrasında bu sayı yüzde 42`yi buldu." dedi. Uzmanlar, ortalama olarak annelerin 17 ay, babaların ise sadece dört ay ara verdiğini açıkladı. İzne ayrılan akademisyenlerin çoğu kendilerine tanınan süreden memnun. CİHAN

Yorumlar