Yüksek Mahkeme’den Lula’ya sert cevap

Brezilya Eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’nın bir televizyon kanalına verdiği röportajda yüksek yargıyı politik kararlar vermekle itham etmesi, mahkeme başkanının tepkisini çekti. Kendi partisinden önemli isimleri, -yolsuzluğa...

Google Haberlere Abone ol
Yüksek Mahkeme’den Lula’ya sert cevap

Brezilya Eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’nın bir televizyon kanalına verdiği röportajda yüksek yargıyı politik kararlar vermekle itham etmesi, mahkeme başkanının tepkisini çekti.

Kendi partisinden önemli isimleri, -yolsuzluğa karıştıkları gerekçesiyle- mahkum eden kararlara imza atan mahkeme reisi Jacquim Barbosa, ortaya atılan iddiaya "Lula, yargının bağımsız oluşunu anlamakta zorlanıyor." şeklinde cevap verdi.

Brezilya’da ‘Mensalao’ adıyla ün kazanan ve uzun bir yargı sürecinden sonra geçtiğimiz yıl karara bağlanan davada, içlerinde Lula’ya çok yakın isimlerin bulunduğu bazı İşçi Partisi (PT) mensupları ceza almıştı. Lula, konuya ilişkin daha önce yaptığı konuşmalarında verilen kararlardan memnun olmadıklarını ancak mahkeme kararına saygı duyduklarını söylemiş ve partisi adına halktan özür dilemişti. Lula, bir televizyon kanalına verdiği mülakatta ise yüksek yargıyı siyasi kararlar vermekle suçladı.

Lula’nın eleştirisine cevap veren yüksek mahkeme başkanı Barbosa, yargılamanın şeffaf bir biçimde yapıldığını ve mahkemeye sunulan tüm itirazların dikkate alındığını hatırlatarak, verilen karara saygı duyulması gerektiğini vurguladı.

Lula’nın açıklamasına tepki veren muhalefet liderleri ve diğer yargı temsilcileri de mahkeme kararlarını sorgulamanın demokrasiyle bağdaşmayacağı mesajını verdi. CİHAN

Yorumlar