Yolsuzluktan tutuklanan Babek Zencani'ye şok!

İran, yolsuzlukla suçlanan ve devlete borcunu ödemeyen milyarder Babek Zencani’nin mal varlığına el koyma hazırlığında. İranlı milletvekili Purmuhtar, 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturması sanıklarından Zarrab’ın ortağı olduğu iddia edilen Zencani’ni

Google Haberlere Abone ol
Yolsuzluktan tutuklanan Babek Zencani'ye şok!

30 Aralık’ta ‘yolsuzluk ve evrakta sahtecilik’ suçlamalarıyla tutuklanan ve devlete 2 milyar 350 milyon Euro borcu olduğu bildirilen Babek Zencani’nin bütün mal varlığına İran tarafından el konuyor. Doğan Haber Ajansı’nın (DHA) haberine göre, İranlı milletvekili Muhammed Ali Purmuhtar, Zencani’nin devlete devredilecek taşınmazları arasında havayolu şirketi Qeshm Air ve Tahran’da inşası süren ‘İran Zemin’ adlı dev alışveriş merkezinin de bulunduğunu söyledi. Haberde Purmuhtar’ın ağzından şu ifadelere yer verildi: “Zencani’nin devlete borcunu ödemesi için yurtiçindeki mal varlığının belirlenmesi sürüyor. Mal varlığı, borcundan daha fazla fakat bunlar İran’da değil yurtdışında. Yurtdışındaki malvarlığını getirmek için çabalarımız devam ediyor.” 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklandıktan bir süre sonra serbest bırakılan İran asıllı işadamı Reza Zarrab’ın Zencani’ye ‘reis’ diye hitap ettiği ve ortağı olduğu iddia edilmişti.

İddialara göre Zencani, ülkenin bir önceki Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad döneminde kurduğu şebeke vasıtasıyla İran’ın uluslararası yaptırımlara rağmen yurtdışına yüklü miktarda petrol satmasını sağladı ancak bu dönemde elde ettiği gelirin bir kısmını zimmetine geçirdi. İranlı siyasetçi Purmuhtar 9 Nisan’da DHA’nın yayınladığı bir başka habere göre 4,5 aydır tutuklu bulunan Zencani’nin aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkelerdeki bağlantılarını açıkladığını söylemişti. Milyarder işadamının aynı şekilde bilgilerini paylaştığı diğer bağlantıları ise Malezya ve Tacikistan’da bulunuyordu. DHA’nın 8 Nisan tarihli önceki haberinde ise Zencani’nin dosyasıyla ilgili parlamentoda kurulan araştırma komisyonunun üyesi milletvekili Emir Abbas Sultani’nin ünlü işadamının tek başına çalışmadığını itiraf ettiğini ileri sürdüğü duyurulmuştu. Haberde Sultani’nin, “Babek Zencani, büyük bir grubun desteğiyle çalıştığını söyledi ve tek başına olmadığını itiraf etti.” ifadelerine yer verilmişti.

Yorumlar