Yolsuzluk ve rüşvetle mücadele eden Çin’de yeni gözaltı

Ülkenin kanayan yarası haline gelen yolsuzluklar ve rüşvetle mücadelede kararlılık gösteren Çin yönetimi, Şanghay şehrinin eski sağlık komisyonu başkanı yardımcısını rüşvetten gözaltına aldı.

Google Haberlere Abone ol
Yolsuzluk ve rüşvetle mücadele eden Çin’de yeni gözaltı

Ülkenin kanayan yarası haline gelen yolsuzluklar ve rüşvetle mücadelede kararlılık gösteren Çin yönetimi, Şanghay şehrinin eski sağlık komisyonu başkanı yardımcısını rüşvetten gözaltına aldı.

Şanghay Sağlık ve Aile Planlaması Komisyonu Başkanı Yardımcısı Huang Fengping’ın ‘’şüpheli suç’’tan gözaltına alınması, ülkedeki medikal sektöründe görülen geniş çaplı yolsuzluk ve mücadelesi dönemine rastlıyor.

Çin medyasındaki haberlerde, özellikle ilaç ve süt tozunun ön plana çıktığı medikal sektöründeki yolsuzluklarla mücadele için arttırılan incelemelerin dikkat çektiği belirtiliyor. Çinli yetkililer, yabancı ve yerli ilaç yapım şirketlerini, ilaç fiyatları üzerindeki şüpheli yolsuzluk konusunda takibe almıştı.

Bu alandaki en üst profilli inceleme ise altı ay önce ilaç satışlarını arttırmak maksadıyla Çinli doktorlara ve yetkililere rüşvet vermesi için İngiliz ilaç yapım şirketi GlaxoSmithKline’ın (GSK) bir seyahat acentesine verdiği iddia edilen 3 milyar yuan (492 milyon dolar) para üzerinde yoğunlaşmıştı.

ÇİN YÖNETİMİ YOLSUZLUKLARI AFFETMİYOR

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, göreve geldiği günden itibaren ülkedeki yolsuzlukların üzerine gidileceği mesajları veriyor.

Sadece 2003-2010 yılları arasında 200 binden fazla rüşvet ve zimmete para geçirme vakasını soruşturan Çin, yolsuzluğun siyasi istikrara büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtirken, bunu aynı zamanda çözülmesi en öncelikli sorun olarak görüyor.

Dünyanın en hızlı büyüyen ve bu büyümesiyle dünyanın en büyük ikinci ekonomisi haline gelen Çin’de, ekonomik büyümeyle yolsuzluklar artarken, zengin-yoksul arasındaki fark da açıldı.

Bunun farkından olan yönetim, son olarak yetkililerden varlıklarını açıklamalarını istemişti. Buna göre, yeni atanan yetkililerden, eşleri ve çocuklarının iş durumu, varlıklar ve uluslararası seyahat sicillerini açıklamasını istenmişti. Karar ise ülkeyi tek parti olarak yöneten Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) disiplin komitesi tarafından yayınlanmıştı.

Son olarak Hubei Eyaleti Vali Yardımcısı Guo Youming, ‘’ciddi disiplin ihlalleri" şüphesiyle görevden alındı. Bu adımın da yolsuzlukla mücadele kapsamında atıldığı kaydediliyor.

Yolsuzluk ve rüşvetten dolayı bazı üst düzey yetkililer idam ya da ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Bunun en çarpıcı örneği ise geçtiğimiz Temmuz ayında Çin'de eski Demiryolları Bakanı Liu Zhijun’e verilen iki yıl ertelemeli idam cezası olmuştu.

Görevini kötüye kullanmak ve rüşvetten bu cezaya çarptırılan Liu’nun, 25 yıl boyunca 10 milyon dolardan fazla rüşvet aldığı belirtilmişti. CİHAN

Yorumlar