Yolsuzluk soruşturması Çin'de geniş yankı buldu

Türkiye'yi sarsan tarihî yolsuzluk operasyonu, Çin medyasında da yankılandı. Çin medyası, haberlerinde Batı medyasını kaynak göstererek, rüşvet ve yolsuzluk soruşturması kapsamında başlayan ve bakan çocukları, işadamları ile bürokratların da aralarında b.

Google Haberlere Abone ol
Yolsuzluk soruşturması Çin'de geniş yankı buldu

Türkiye'yi sarsan tarihî yolsuzluk operasyonu, Çin medyasında da yankılandı. Çin medyası, haberlerinde Batı medyasını kaynak göstererek, rüşvet ve yolsuzluk soruşturması kapsamında başlayan ve bakan çocukları, işadamları ile bürokratların da aralarında bulunduğu gözaltı operasyonu ve operasyonu yürüten polis şeflerinin görevden alınmasına geniş yer ayırdı.

Yolsuzlukların ayyuka çıktığı ve hemen her gün yolsuzluk ve rüşvet soruşturmaları ile cezalandırmalara sahne olan Çin'de devlet televizyonu CCTV, resmi Xinhua haber ajansı, Global Times ve Halkın Günlüğü gibi etkisi oldukça geniş medya organları, söz konusu operasyonu izleyici ve okuyucularına duyurdu.

Çin Komünist Partisi'nin yayın organlarından Global Times, operasyonların Ankara ve İstanbul'da yapıldığını belirtti. Yabancı medyayı kaynak gösteren gazete, "Gözaltılar, Erdoğan hükümeti ile büyük etkiye sahip Müslüman din adamı (Gülen Hareketi) arasındaki yüksek gerilimden kaynaklanıyor" şeklindeki spekülasyona yer verdi. Fethullah Gülen'in avukatınca dün yapılan açıklamada söz konusu iddia kesin bir dille reddedilmişti. Global Times haberinde, "Bu olayın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi iktidarına ve konumuna önemli bir etkisi olacaktır." denildi.

GÖREVDEN ALINAN MÜDÜRLER

Aynı gazetenin yine yabancı medyaya dayandırdığı bugünkü haberinde ise görevlerinden alınan polis şeflerine değinildi. "Türkiye, polis şeflerini görevden aldı" başlıklı haberde, kabinedeki bakan çocuklarının gözaltına alınmasının ardından operasyonu yürüten 5 polis şefinin görevlerinden alındığına değinildi.

Operasyon sonrası muhalefet partilerinin, hükümetin istifasını istediklerini de hatırlatan haberde, CHP'den Engin Altay'ın, "Bu, cumhuriyet tarihinin en büyük skandalı. Başbakan istifa etmeli" sözlerine yer verildi.

Gazete ayrıca, gözaltına alınanlar arasında İçişleri Bakanı Muammer Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın oğulları, Halk Bank Genel Müdürü Süleyman Aslan ve emlak patronu işadamı Ali Ağaoğlu olduğuna değindi.

Gülen Hareketi'nin AKP'nin 2002 seçimlerini kazanmasındaki ana aktör olduğunu yazan gazete, Gülen'in ABD'de yaşadığına değindi. Global Times ayrıca AKP'nin geçen ay Gülen'in Hizmet Hareketi'ne bağlı dershaneleri kapatma kararı almasının "iki müttefiki" paramparça ettiği görüntüsüne yol açtığı yorumuna da yer verdi.
CİHAN

Yorumlar